Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-04-01

Hogyan lehet zero waste konyhánk?

Hogyan lehet zero waste konyhánk?

Ha környezettudatosak vagyunk, és érdekel minket bolygónk állapota, természetes, hogy a saját életünkben is igyekszünk hulladékmentességre berendezkedni. Mivel a háztartási hulladékok nagy része a konyhában keletkezik, amennyiben szeretnénk csökkenteni a hulladékkibocsátásunkat, ott érdemes körülnéznünk.


A konyhánk hulladékmentesítését már a bevásárlásnál elkezdhetjük. Budapesten és környékén egyre több csomagolásmentes bolt várja a zero waste szemlélet lelkes követőit. De akkor sem kell csüggednünk, ha nincs a közelünkben ilyen üzlet. Látogassunk el egy közeli piacra, és vegyük meg ott a tejterméket, a húsárut, a kimért gabonákat, magokat, aszalványokat, édességeket.

Textilzsákok bevásárláshoz

A zöldség- vagy pékáruvásárláshoz használt textilzsákok szerencsére egyre szélesebb körben elterjedtek. Ezek pillekönnyűek, így észre sem vesszük, ha mindig ott rejlenek a táskánkban és attól sem kell tartanunk, hogy többet kell fizetnünk, ha ezekben a zsákokban kerülnek a zöldségek a mérlegre. Mosógépben egyszerűen moshatók, és rengetegszer újrahasználhatók. 

Az első lépés az, hogy veszünk egy szett zsákot, a következő pedig, hogy figyelünk arra, hogy a zsákocskák mindig ott legyenek nálunk. Ne csüggedjünk, ha időbe telik, amíg a használatuk a mindennapi rutin részévé válik. A kenyeres zsákokból is érdemes többet venni, hogy étkezési szokásainktól függően jusson egy a kenyérnek, egy (vagy több) a péksüteményeknek, és legyen egy extra, ami mindig ott van nálunk, ha még épp használatban van a többi.

A Zöldbolt kínálatában többféle kivitelben is találkozhatunk a textilzsákokkal. A webshopban könnyedén ellenőrizhetjük, hogy melyik zsákba mennyi zöldséget pakolhatunk. Miben különböznek mindezektől a kenyeres zsákok? Ezek olyan anyagokból készülnek, amik gondoskodnak arról, hogy a pékáruk minél tovább frissek maradjanak anélkül, hogy bepenészednének. 

Útravaló étel- és ital zöldcsomagolásban

Szerencsére ma már remek sokszor használatos csomagolások közül választhatunk az útravaló szendvicshez és vízhez, illetve egyéb italokhoz. Nincs szükség többé folpackra, alufóliára, szalvétára és PET-palackokra.

Válasszuk a különböző méretekben és mintákban megtalálható, szendvics és egyéb harapnivaló csomagolására megálmodott tépőzáras újraszalvétákat, amik vízhatlanok, könnyen tisztíthatók, strapabírók, terítőként/alátétként is használhatók. Az apróbb falatokhoz, kekszekhez vagy akár ragadósabb gyümölcsökhöz, zöldségekhez pedig az újratasakok a praktikusak.

És mibe kerüljön az útravaló ital? Természetesen olyan kulacsba, amit sok-sok éven át használhatunk, és az előállítása, az ellátási láncban megtett útja, valamint hulladékká válása minél kisebb terhet ró a környezetre. No, és persze, amelynek az anyaga az egészségünket sem veszélyezteti. 

Folpack és alufólia nélkül otthon

Hogy mivel helyettesíthetjük otthonunkban az egyszer használatos csomagolóanyagokat? A lehetőségeknek csak a fantáziánk szabhat határt:

Ha fedőre van szükségünk az ételmaradékok tárolásához a hűtőben, használjunk egy üres tányért. A fedőként használt tányérok kényelmesebb (és kevesebb mosogatással járó) alternatívája lehet a mosható hűtősapka.

Ha helyszűkében vagyunk, használjunk praktikusan egymásra rendezhető dobozokat. A fém- és üvegdobozok előnye, hogy sütőben is használhatók. Ideális megoldást jelenthetnek, ha mikrohullámú sütő helyett a sütőt használjuk ételeink megmelegítésére.

Ha valami apróságot nem szeretnénk dobozba tenni, a méhviaszos élelmiszer-csomagoló lehet a megoldás. 

Ha a sütőben használnánk alufóliát, használjunk helyette lefedhető tepsit.

Az élet papírtörlő és papírszalvéta nélkül
 
Az, hogy mennyire jól helyettesíthető a papírtörlő konyharuhákkal, csak a konyharuháink nedvszívó képességétől és mennyiségétől függ. Használjunk 100 százalék pamutból készült darabokat.

Ahhoz, hogy kellően nagy legyen a konyharuhakészletünk, nem is kell feltétlenül újakat vennünk. Bátran vágjuk praktikus méretű darabokra a már használhatatlanná/feleslegessé vált egyéb háztartási textileket, például a lepedőket.

Papírszalvéta helyett pedig használjunk textilszalvétákat, amiket mosógépben 40 fokon moshatunk, valamint vasalhatunk is.

"Ételt vigyél, ne szemetet!"
 
Jó hír azoknak, akik "elviteles" ebédet szoktak igénybe venni, hogy már a Hegyvidéki Izlelő étterem is csatlakozott a Rakun Dobozközösséghez, így vendégeik is használhatják ezeket a csinos fém dobozokat, melyeket a visszavitel után az étteremben fertőtlenítenek, és a havidíjért cserében, korlátlan alkalommal újat kapnak helyette.
 
Néhány tény a dobozokról:

Cseppmentesen záródó, BPA mentes tető, kiszedhető szilikon tömítéssel
 
Nem oldódik ki belőle semmilyen káros anyag, nem színeződik el
 
Higiénikus, könnyebben tisztítható, mint a műanyag
 
Sem a doboz, sem a tető nem karcálló
 
Minőségvesztés nélkül újrahasznosítható
 
A doboz nem mikrózható

Ajánló
Ajánló
A Böszi kert nem „boszi kert” – közösségi élmény a Hegyvidéken

A Böszi kert nem „boszi kert” – közösségi élmény a Hegyvidéken

Érdemes elsétálni a Böszörményi útra, és megnézni kerületünk első közösségi zöldterületét, a...

Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Napjainkban egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás, éppen ezért megnyugtató érzés lehet, ha ennek...

Komposztálás kisokos

Komposztálás kisokos

Sokszor hallhatjuk azt a kifogást a környezetszennyezés kapcsán: ugyan mit számít ez a kevés kis...