Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-06-12

Pillekő program – Hasznos játék és tanulás

Pillekő program – Hasznos játék és tanulás

Ahhoz, hogy valaki a saját hazájában legyen próféta, nem árt, ha kemény, mint a kő. A terveink megvalósítása során felmerülő nehézségek legyőzésében pedig sokat segít, ha könnyedén vesszük a dolgokat, akárcsak egy pillangó. Antal Csaba, az eco szellemi műhely vezetője a természet szépségeinek megőrzéséért vívott évtizedes küzdelme során pontosan ezt a két fontos tulajdonságot ötvözte, amikor beindította a Pillekő mozgalmat. Különleges, innovatív módszereivel kerületünk óvodáiban is találkozhatnak az érdeklődő gyerekek.


A mai civilizáció elképesztő mennyiségű hulladékot termel. A hírügynökségek néhány héttel ezelőtt megdöbbentő eseményről számoltak be. A rengeteg szemét, a sok műanyag már a világ legtávolabbi tájait is veszélyezteti. Tonnaszámra borítja a hulladék még az olyan messzi, apró szigetek partvidékét is, amelyek földjére évtizedek óta sem tette lábát ember. Valamit tennünk kell ez ellen, ha azt akarjuk, hogy egy élhető, természeti kincsekben gazdag, zöld bolygót hagyjunk gyermekeinkre.
 
Világszerte sokan keresik a megoldást arra, miként hasznosítsuk a rengeteg hulladékot. A magyar feltaláló, Antal Csaba olyan innovatív környezetvédelmi technológiát fejlesztett ki, amelyik nem csak a rengeteg felesleges műanyagtól szabadít meg minket, hanem műalkotásokat hoz létre, és elősegíti, hogy a következő nemzedék aktívan kivegye a részét környezetünk megoltalmazásából.
 
Forradalmi új módszer
 
A Pillekő technológia kifejlesztője, Antal Csaba már egész kicsi korában felfigyelt arra, hogy milyen sok a hulladék és a szemét lakókörnyezetünkben. Ez nagyon zavarta, ezért megpróbált fellépni ellene. Barátaival összegyűjtötte a különféle hulladékokat, és az üres palackokból, samponos dobozokból, fémdarabkákból, vagy éppen számítógép-alkatrészekből különféle műalkotásokat hozott létre. Ekkor értette meg, hogy a környezettudatos viselkedés a megfelelő hozzáállás és szemlélet kérdése. 

Majdnem húsz év telt el az óta, hogy a környezetvédelem iránt elhivatott emberekből közösséget szervezett maga köré. Lelkes támogatói sokféle dologgal foglalkoztak. Tevékenységük középpontjában a hulladékok újrahasznosítása állt, de készítettek például természetes alapanyagokból ékszereket vagy ruhákat. Antal Csaba hét esztendőn keresztül odaadó munkával fejlesztette ki a később szabadalmaztatott új nyersanyagot, a könnyű, de erős pillekövet, illetve az ennek felhasználásával kapcsolatos technológiákat.

Ennek lényege, hogy az üres pillepalackokat bevonják  a  természetes és környezetkímélő, kására emlékeztető anyaggal, majd amikor az megköt, olyan kemény lesz, mint a beton. Rendkívül sok dologra fel lehet használni. Készülhet belőle térbútor, szobor, de alkalmazhatják építkezések során is. A pillekő egyik nagy előnye, hogy négyszer könnyebb a betonnál.
 
Pillekő a Hegyvidéken
 
A Hegyvidéki Önkormányzat  rendkívül fontosnak tartja azt, hogy a következő nemzedék tagjai már a lehető leghamarabb megismerkedjenek a környezetvédelem fontosságával. Ezt azzal lehet a leghatékonyabban elérni, ha a gyerekeket már kiskorukban bevonják a természet megóvásával kapcsolatos szórakoztató és vidám tevékenységekbe.

Ennek érdekében a Hegyvidéki Zöld Iroda elindította a kerületben  a Pillekő programot, melynek keretében kerületünk valamennyi óvodájában a gyerekek idén  bekapcsolódhatnak a játékos foglalkozásokba. Az óvodások szüleik segítségével összegyűjtik a háztartásokban feleslegessé váló műanyag palackokat (pillepalackokat). Ezt követően „kupaktanácsot” tartanak, és az óvónőkkel, valamint az egyesület szakembereivel ötletelni kezdenek.

Kitalálják, hogy milyen mulatságos játékfigurákat, szobrokat, vagy éppen díszítő elemeket, térbútorokat készítsenek a feleslegesnek tűnő hulladékból. Igazi alkotó folyamat vár minden résztvevőre. Szabadon szárnyalhat a kicsik fantáziája.
 
Játékos alkotás
 
A kreatív foglalkozások folyamata azzal veszi kezdetét, hogy az első nap a palackokból összerakják a megálmodott szobrokat, és ezeket bevonják a pillekő alapanyagával. A résztvevők és a nézők egyaránt végigkövethetik, ahogy az üres PET-palackokból fokozatosan mesebeli lények, csodálatos figurák lesznek. A félig kész remekműveknek egy napot kell száradniuk. A vidám, játékos alkotás másnap folytatódhat. A gyerekek és a segítőik gyönyörűen kifestik a szobrokat. A következő munkafázisban az egyesület szakemberei belakkozzák a kész alkotásokat, így azok még jobban ellenállnak az időjárás viszontagságainak. Az elkészült mesterművek az óvodák udvarain maradnak, ott birtokba veszik a gyerekek, így  mindenki láthatja, milyen ügyesek az oda járó kicsik. 

A Pillekő igazi hungarikum. Nem létezik ugyanilyen eljárás a nagyvilágban. Ráadásul az oktatás csodálatos eszköze is egyben. Az új nemzedék ifjú tagjai megtanulják, hogy közös erővel jobbá tehetik világunkat, és az értéktelennek tűnő hulladékból készült csodálatos mesefigurákkal változtathatják szebbé saját környezetüket.
 
Ha szeretne még többet megtudni a Pillekő-eljárásról, akkor érdemes ezen a honlapon utánanézni: www.pilleko.hu, a kerületi aktivitásról pedig a https://www.hegyvidek.hu/hirek/ovodasok-hasznositjak honlapon olvashatnak

Ajánló
Ajánló
Érdekes állatok, izgalmas kalandok – programok a holnap ifjú környezetvédői számára

Érdekes állatok, izgalmas kalandok – programok a holnap ifjú környezetvédői számára

Napjainkban mind nyilvánvalóbbá válik, hogy mennyire fontos az anyatermészet megóvása. Ez...

Érdemes figyelni – Válogassunk az igazi zöldboltok kínálatából! Második rész

Érdemes figyelni – Válogassunk az igazi zöldboltok kínálatából! Második rész

Hazánkban egyre több családban figyelnek oda arra, hogy csakis egészséges ételek...

Menjünk biztosra – Miről ismerjük fel az igazi zöldboltokat?

Menjünk biztosra – Miről ismerjük fel az igazi zöldboltokat?

Az elmúlt hetek során nem igazán akadt olyan budapesti, aki ne érezte volna a saját bőrén...