Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-07-31

Nyáron is biopiac – Vásároljunk tudatosan!

Nyáron is biopiac – Vásároljunk tudatosan!

Nyáron mindenki örül annak, hogy a kertekben megjelennek a friss zöldségek, majd pedig a gyümölcsök. Manapság már az sem okoz komoly fejtörést, ha környezettudatos módon vásárolva egészséges ételeket akarunk hazavinni magunkkal a boltból vagy a piacról. Remek hétvégi program kimenni a kerületünkben működő MOM Kulturális Központ Biokultúra Ökopiacára, ahol első kézből deríthetjük ki, hogyan lehet, miként érdemes a természettel való összhangra törekedve beszerezni a legfontosabb és a legegészségesebb élelmiszereket. 

Kerületünk kulturális életének egyik fontos intézménye, a MOM Kulturális Központ változatos programokkal várja az érdeklődőket. Olvasóink között talán akad, aki eddig nem tudta, hogy hétvégenként a MOMkult nyújt otthont Közép-Európa egyik legszínvonalasabb és legnagyobb ökopiacának.

Szombaton reggel hat és délután egy óra között a standok előtt végigsétálva örömmel láthatjuk a bő választékot, az ellenőrzött öko-termékeket. Nem csoda, hogy a vásárlók olyan elégedett arccal nézegetik a kínálatot. Akik itt szerzik be a friss árukat, például a zöldségeket, a gyümölcsöt, a tejet, a különféle finom sajtokat, a túrót, a tejfölt, azok tisztában vannak azzal, hogy ezen a helyen nincsenek nagyüzemi módon előállított élelmiszerek, mesterséges adalékanyagokkal felpuffasztott, ételfestékkel rikító színűre mázolt „táplálékok”, melyek hosszú távon komolyan veszélyeztethetik az egészségünket. Amikor az ökopiacokon vásárolnak mézet, füstölt húsárut vagy éppen lekvárt, akkor nem csupán tudatosan táplálkoznak, de a maguk módján hozzájárulnak környezetünk védelméhez is.
 
Mire figyeljünk vásárláskor?
 
A MOMkult-nál levő Biopiacon vásárló tapasztalt háziasszonyok fontos és hasznos dolgokat mesélnek az érdeklődőknek. A piacon ráadásul kiváló minőségű kézműves termékek, könyvek, kiadványok is beszerezhetőek. Ezekből, de a többi érdeklődőtől és az árusoktól is tanácsokat kaphatunk azzal kapcsolatban, hogyan lehet minden különösebb erőfeszítés nélkül környezettudatos módon intézni a piaci vásárlásainkat.

A legelső szabály, hogy kerüljük a felesleges csomagolóanyagokat. Semmi ok nincs arra, hogy minden egyes almát papírba vagy celofánba csomagoljanak. Amikor vásárolunk, a nyugati civilizáció egyik szokása, hogy minden terméket - és ez a különféle élelmiszeripari produktumokra is igaz -, papírba, műanyagba, vagy éppen alufóliába csomagolnak. Nem csoda, hogy világunkat szinte már ellepi a sok eldobált hulladék, az élővilágot súlyosan veszélyeztető szemét.

Határozottan felléphetünk ez ellen, ha nem minden nap veszünk kis adagot a különféle élelmiszerekből, hanem hetente egyszer nagyobb mennyiséget vásárolunk, amit aztán otthon újra felhasználható, vagy tartós edényekben, zsákokban tárolunk.  Ha tejet veszünk, eldobható műanyag palack helyett inkább üvegbe kérjük. A csomagolóanyagok, dobozok, zsákok esetén is figyeljünk oda, hogy újrahasznosított anyagból készüljenek. Manapság mind jobban elterjedhetnek a komposztálható, bioműanyagokból készült csomagolóanyagok. Ha lehetőségünk van, válasszuk ezeket.
 
Mondjunk határozottan nemet a nejlonzacskókra! A nagyszüleink korában népszerű kosarak ma is nagyon praktikusak. Ezeket nem egyszer, hanem számtalan alkalommal újra felhasználhatjuk, és így jóval kevesebb szemetet termelünk.
 
Megfelelő termelők
 
A zöld piacon csak ritkán fordul elő, hogy távoli vidékek termékeivel találkozzunk a pultokon. A környékbeli gazdákat támogathatjuk azzal, ha tőlük vesszük meg a zöldséget, a gyümölcsöt, vagy éppen a tojást. Ráadásul, mivel ők a közelben végzik a termelői tevékenységet, nem kell üzemanyagot és energiát pocsékolni a szállításra, és a hosszú út megtételére. Figyeljünk oda az úgynevezett „fair trade” termékekre. Ha ilyet vásárolunk, biztosak lehetünk abban, hogy például nem gyerekmunkával állították elő őket. A pénzünk így a lehető legjobb helyre megy, hozzájárulunk ahhoz, hogy az asztalunkra kerülő egészséges termékek előállítói tisztességes, emberi módon élhessenek.

 
Kerüljük a vegyszereket!
 
A gyümölcsök és a zöldségek vásárlásakor fontos odafigyelni, hogy olyan terméket együnk, amit nem kezeltek vegyszerekkel, például rovarirtókkal. A zöld piacokon a termelők garanciát vállalnak arra, hogy a náluk megvásárolt gyümölcsök, például az alma vagy a barack, és zöldségek, például a spenót vagy a paradicsom vegyi anyagok, permetezőszerek használata nélkül nőtt. Elképzelhető, hogy a náluk megvásárolt termék nem lesz olyan ragyogó színű, csillogó-villogó, mint egy mezőgazdasági-ipari üzem produktuma, de biztosak lehetünk benne, hogy nem tartalmaz káros anyagokat, és az ízeiben sem csalódhatunk.
 
Derűs emberek között
 
A zöld piac egyik legnagyobb előnye, hogy itt az emberek szeretnek beszélgetni. Az eladók ugyanolyan lelkesen állnak szóba az érdeklődőkkel, mint a többi vevő. A megpakolt kosarat cipelő fiatal háziasszony szívesen megáll egy percre, hogy elmondja, mire érdemes például odafigyelni, ha vegyszerektől mentes újkrumplit akarunk venni. A pultokon találunk különféle ivóleveket, csírákat és csomagolt biotermékeket is.
Másoktól megtudhatjuk, mik azok a matricák, amelyek jelzik, hogy valamilyen egzotikus déligyümölcs a megfelelő környezetbarát forrásból került el hozzánk. Érdemes rászánni tehát egy-két órát a MOMkultnál található Biopiac meglátogatásra. Ott ugyanis nem csupán egészséges és értékes gyümölccsel, zöldséggel pakolhatjuk tele a szatyrunkat, de érdekes emberekkel is találkozhatunk. Kicsit olyan, mintha belecsöppentünk volna a régi világ egyik piacterébe, ahová az egykori embereket a vásárlás örömén túl a beszélgetés és a gondolatok cseréje vonzotta.
 
A Biopiac címe és elérhetőségei:
Csörsz u. 18.
1124 Budapest, Hungary
Telefon:
 (30) 678 3772

Facebook:
https://hu-hu.facebook.com/mombiopiac/

Biopiac az interneten:
http://momkult.hu/esemeny/bio-piac-2/

Ajánló
Ajánló
Érdekes állatok, izgalmas kalandok – programok a holnap ifjú környezetvédői számára

Érdekes állatok, izgalmas kalandok – programok a holnap ifjú környezetvédői számára

Napjainkban mind nyilvánvalóbbá válik, hogy mennyire fontos az anyatermészet megóvása. Ez...

Érdemes figyelni – Válogassunk az igazi zöldboltok kínálatából! Második rész

Érdemes figyelni – Válogassunk az igazi zöldboltok kínálatából! Második rész

Hazánkban egyre több családban figyelnek oda arra, hogy csakis egészséges ételek...

Menjünk biztosra – Miről ismerjük fel az igazi zöldboltokat?

Menjünk biztosra – Miről ismerjük fel az igazi zöldboltokat?

Az elmúlt hetek során nem igazán akadt olyan budapesti, aki ne érezte volna a saját bőrén...