Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-10-11

Zöld javak a kertünkben – ideje aprítékolni

Zöld javak a kertünkben – ideje aprítékolni

Hamarosan hidegre válik az idő, és még a tél előtt érdemes rendbe hozni a kertünket. A nyár folyamán megnőttek a fáink és a bokraink, megnyesésük után jelentős mennyiségű ág, gally, valamint falevél halmozódott fel. Régebben az ilyesmit hulladéknak tartották, és úgy is bántak vele. Ma már azonban egyre jobban elterjed a „zöld javak” fogalma, megtaláljuk a kerti hulladékban is az értéket. Ebben nagy segítséget jelent, hogy a hegyvidéki önkormányzat idén októberben ágaprítási programot indított.

Egy gondosan karbantartott, ápolt kertben jelentős mennyiségű zöld javak keletkeznek. Ezek közé sorolhatjuk az ágakat, gallyakat, a kigyomlált növényeket és a lehullott leveleket is, amelyeket sokoldalúan lehet felhasználni. Némelyek kiválóan alkalmasak mulcsozásra, talajtakarásra, és az ilyen anyagokból komposztálás révén tápanyagokat is készíthetünk. Mindez ráadásul azzal az előnnyel jár, hogy takarékosabban üzemeltethetjük a kertünket, nem kell talajfedő anyagokat vagy éppen műtrágyát venni, és emellett hozzájárulunk közvetlen környezetünkben a természet épségének megóvásához.
 
Októberben elindult a program
 
A 12. kerületi polgárok számára a Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodája hasznos és ingyenes szolgáltatást indított. Az Ágaprítási programra a hónap végéig, október 31-ig lehet jelentkezni. Az önkormányzat megbízott egy vállalkozót, aki sorba járja a jelentkezőket, és otthonukban felaprítja mindazokat az ágakat, gallyakat, melyek a kerti munkák során keletkeztek. Munkáját már a regisztrációs időszak során megkezdi, ezért az első jelentkezőknek nem kell a hónap végére várniuk, hogy sor kerülhessen az otthoni ágak feldolgozására. Ez az időpont nagymértékben függ a jelentkezők számától, illetve az e hasznos munka elvégzésére szánt keret felhasználásától. Valószínű, hogy az ágaprítás november végéig tart.
Részletesebb információt a Hegyvidék újságban és a Hegyvidék, több mint kerület facebook oldalon találhatunk róla.
 
Hogyan jelentkezzünk?
 
Ha ön is szeretné, hogy a gallyait felaprítsák, akkor lépjen kapcsolatba a Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodájával. Ezt megteheti személyesen, a Kiss János altábornagy utca 43-45. szám alatti irodában személyesen leadott regisztrációval, vagy ha inkább az online ügyintézést kedveli, akkor az interneten ezen a címen: www.komposztmester.hu.
 
Számos előny
 
A kerti zöldhulladékok feldolgozása hasznos, környezetbarát és elegáns megoldás. Nem kerül a szemétbe az értékes biológiai anyag, hanem a kertünkben, helyben hasznosíthatjuk. Ugyancsak ősszel indul el a hegyvidéki kertekben a komposztálást elősegítő program. A Zöld Iroda munkatársai ennek keretében komposztáló kereteket osztanak ki az igénylőknek. A ládák a hegyvidéki polgárok számára természetesen ingyenesek, ráadásul az igénylők megfelelő oktatásban részesülnek, hogy a lehető legjobban tudjanak élni ezzel a lehetőséggel. Az ágaprítási program során keletkezett aprítékot berakhatjuk a komposztáló keretekbe, így abból körülbelül hat hónap alatt értékes humusz keletkezik.  Az aprítékot változatos, hasznos módon tudjuk felhasználni. Kiválóan alkalmas a talajtakarásra. Bomlása során tápanyaggal látja el a növényeket, ugyanakkor pedig megkönnyíti kertünk tisztán tartását, mivel gátolja a gyomnövények elszaporodását.
 

Hogyan történik az ágak és a gallyak felaprítása?
 
A jelentkezők részletes tájékoztatást kapnak az elvégzendő munkáról, egyeztetnek velük a megfelelő időpontról. Az aprítást végző vállalkozó kiszállítja az aprítógépet a megbeszélt helyszínre. A mi feladatunk ilyenkor csak annyi, hogy megfelelően összekészített ágakkal és gallyakkal várjuk. A szakember a berendezéssel ledarálja ezeket a zöld javakat, az aprítékot  megkapjuk, hogy felhasználhassuk a kertünkben. Fontos odafigyelni arra, hogy az aprítékot a közterületről mihamarabb bevigyük a saját ingatlanunkba. Előfordulhat ugyanis, hogy valahová nem tud beállni a teherautó, ezért kint, a kapunk előtt végzik el a munkát. Ilyenkor az apríték elhordásáról nekünk kell gondoskodni.

Természetesen annak sem kell aggódnia, aki idén ősszel valamiért lemarad az ágaprítási programról. Jövő tavasszal ugyanis a kerület ismét meghirdeti ezt a hasznos, a fenntarthatóságot szolgáló, környezetbarát kezdeményezést.
 
Érdemes nyomon követni a komposztálást elősegítő, és az ágaprítási programot megszervező Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodájának tevékenységét. Ha többet szeretne megtudni a kerületünkben működő környezetvédelmi szakemberek munkájáról, akkor ezen az e-mail címen érdeklődhet:
 
zoldpont@hegyvidek.hu
Vagy telefonon:
06 70 938 8474
06 1 224 5900 vagy 06 1 224 5907
 
Cím: 1126 Budapest, Kis János altábornagy utca 43-45. A Zöld Irodát a földszinten találja.
 
A Zöld Iroda azért jött létre, hogy a környezetvédelmi hatósági feladatok ellátása mellett segítse a hegyvidék polgárait környezetünk megóvásában, abban, hogy közös erővel fenntarthatóvá tegyük lakóhelyünket. Nagyon fontos felismerés, hogy a huszonegyedik században a klímaváltozás jelenti a legnagyobb globális problémát. Bár világméretű jelenségről van szó, a nehézségek elhárításáért lokális szinten is sokat tehetünk.
 
Ügyfélfogadás:
Hétfőn 13-17.30
Szerdán 8-12 és 13-16
Pénteken 8-12

Ajánló
Ajánló
Mit tehetünk a környezetünkért, ha városi erkélyünk van?

Mit tehetünk a környezetünkért, ha városi erkélyünk van?

A biodiverzitás, azaz a biológiai sokféleség kérdésköre egyre komolyabb és hangsúlyosabb...

Tippek a madárbarát kerthez, erkélyhez

Tippek a madárbarát kerthez, erkélyhez

Kevés dolog teszi hangulatosabbá a kertet, mint a madárdal. A kis szárnyasokat mindenki...

Csak egy Földünk van! – környezetvédelmi világnapok az új esztendőben

Csak egy Földünk van! – környezetvédelmi világnapok az új esztendőben

A híradásokat nézve ma már nyilvánvaló, hogy az emberiségnek komolyan foglalkoznia kell a...