Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-10-20

Zöld reggelt kívánunk! - Mit tehetünk MI a fenntartható fejlődésért?

Zöld reggelt kívánunk! - Mit tehetünk MI a fenntartható fejlődésért?

A természet védelmével foglalkozni napjainkban már nem számít furcsa hóbortnak. Egyre több az olyan haladó gondolkodású embertársunk, aki felismerte, hogy egymástól elválaszthatatlan szülőbolygónk megóvása és a saját boldogságunk. Az előző, a fenntartható fejlődés alapjait leíró, általános ismereteket nyújtó cikkünk folytatásaként olyan konkrét lehetőségeket, megoldásokat gyűjtünk csokorba, melyekkel otthon vagy a munkahelyünkön is hozzájárulhatunk a természet megvédéséhez és a fenntartható fejlődés eléréséhez.

Ezek a megoldások nem igényelnek anyagi befektetést, és egy kis elszántsággal bárki megvalósíthatja őket. Az ötletek egy része alkalmas arra is, hogy gyermekeinket is bevonjuk környezetünk megóvásába. Nincs itt szó megfoghatatlan összefüggésekről. Nagyon is világos, kézzel fogható jelei vannak annak, hogy a környezeti ártalmak megnövekedése milyen súlyos veszélyt jelent szülőbolygónk minden élőlénye, így az emberi faj számára is. Ilyen veszély a globális felmelegedés, a tengerek élővilágának kipusztulása, a növekvő mennyiségű üvegházhatású gázok, de a nagyvárosi szmog, a rengeteg hulladék, valamint az egyre inkább elviselhetetlen zaj- és fényszennyezés is. A jó hír viszont az, hogy mi magunk is tehetünk valamit a fenntartható fejlődés érdekében, mégpedig nem is keveset!

Közlekedés tömegközlekedéssel, vagy autóval takarékosan

Ahogy telnek az őszi napok, mind gyakrabban fordul elő, hogy reggelente csípős hideg fogad minket, ha elindulunk munkába, vagy iskolába visszük a gyermekeinket. Senki sem szorul jó tanácsra azzal kapcsolatban, hogyan öltözködjön odakint az utcán. Érdemes viszont átgondolni, hogy a fenntartható fejlődés elveinek tiszteletben tartásával miként alakítsuk ki otthon őszi és téli hétköznapjainkat.

A belsőégésű motorral felszerelt járművek komolyan megterhelik a környezetet. Ezen enyhíthetünk, ha járművek helyett inkább a gyalogutat választjuk vagy kerékpározunk. A rövidebb utakra ne használjuk autónkat! Amennyiben elkerülhető, ne vezessünk nagyvárosi forgalomban, mivel ott a csigalassúsággal haladó járművek fogyasztása kétszerese is lehet az autópályán mértnek. Azzal is a környezetünket védjük, ha nem autóban ülve, egyedül utazunk, hanem a nagyobb távolságokat tömegközlekedéssel – villamossal, metróval, HÉV-vel –, vagy éppen vonattal, busszal tesszük meg. 


Akkor is viselkedhetünk persze környezetkímélő módon, ha autóba ülünk! Ha fűtünk a kocsiban, vagy éppen a klímát használjuk, tartsuk zárva az ablakokat. A tetőre szerelt dolgok is komolyan növelik az üzemanyag-felhasználást. Télen a sílécek tartódoboza akár tíz, a tetőre szerelt kerékpártartó pedig akár harminc százalékkal is több fogyasztást eredményezhet. 

Ha hosszabb ideig, 30-60 másodpercnél tovább várakozunk, állítsuk le a motort. Kevesebb szennyezőanyagot bocsátunk ki, és a fogyasztásunk is lecsökken, ha kellő időben váltunk sebességet. A magasabb fokozat kisebb fordulatszámmal jár, és kevesebb üzemanyagot igényel. Hosszútávon jelentős megtakarítást érhetünk el, ha mindig elvégeztetjük az előírt vagy az ajánlott karbantartásokat. Ha pedig autóban utazunk, lehetőleg ne egyedül tegyük. Hangoljuk össze a család többi tagjával a munkába vagy iskolába indulást, vagy a délutáni hazaérkezést.
 
Otthon világosban és melegben

Egy kis gondolkodással, tervezéssel egyszerre több elvárásnak is eleget tehetünk. A fenntarthatóság egyik fontos vezérelve a takarékoskodás. Odafigyelünk arra, hogy ne pocsékoljuk el a különféle nyersanyagokat, és hogy takarékosan bánjunk az elektromossággal és a vízzel. Ugyanakkor a pénztárcánkat is megkíméljük, ha ügyelünk néhány apróságra. Tavasszal már írtunk arról, miért hasznos energiatakarékos háztartási berendezéseket alkalmaznunk. Ezek ősszel ugyanolyan jó szolgálatot tesznek, mint a többi évszakban. 

Mostanában a hideg mellett a sötét is gondot okozhat. Egyre hamarabb kell búcsút mondanunk a napfénynek. Senki sem szeret a sötétben ücsörögni, ezért azonnal a villanykapcsoló után nyúlunk. Érdemes energiatakarékos fényforrásokat használnunk.


Vessünk egy pillantást a hőmérőre is. Mindenkinek megvan a maga komfortszintje. Egy bizonyos hőmérséklet alatt nem érezzük jól magunkat. A jól beállított fűtéssel azonban rengeteg energiát takaríthatunk meg. Otthonunkat és a munkahelyünket csak annyira fűtsük fel, hogy kellemesen érezzük magunkat. Semmi szükség arra, hogy október végén nyári ruhában mászkáljunk.

Nincs kőbe vésve, hogy a lakás vagy a munkahely minden helyiségében ugyanolyan melegnek kell lennie. Ne csak a szobák hőmérsékletére, hanem a levegő páratartalmára is figyeljünk. Ha túl száraz, akkor kiszáradnak a nyálkahártyáink, viszket a bőrünk és rosszul érezzük magunkat. A túl magas páratartalom sem jó, mert dohos, sőt penészes is lehet tőle a lakás. Kis kísérletezéssel az arany középutat megtalálva elég meleg lesz odabent ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, és ne az utcát fűtsük. A hőmérséklet 1-2 Celsius fokos csökkentésével akár 10%-os energiamegtakarítás is elérhető.

Egy jól szigetelt lakásban kevesebbet kell energiára és fűtésre költeni. Érdemes minden ősszel ellenőrizni, nem vetemedtek-e meg a nyílászárók. Ha hideg légmozgást érzünk valahol, akkor egy szigetelőcsíkot a megfelelő helyre ragasztva megakadályozhatjuk a lakás kihűlését.

A jövő a mi kezünkben van!

Könnyű takarékoskodni az árammal, ha csak abban a helyiségben égetjük a lámpákat, ahol éppen vagyunk. Egy átlagos mai háztartásban rengeteg elektromos készülék üzemel. Kényelmes dolog egyszerűen csak készenléti állapotban hagyni őket. Ez azonban nem helyes. Egyetlen gombnyomással kikapcsolhatjuk a berendezéseket, és akkor azok így nem fogyasztanak áramot. A mobiltelefon töltője is segíthet a takarékoskodásban. Ha éppen nem töltjük a készülékünket, akkor ne legyünk lusták, a töltőt is húzzuk ki a konnektorból.

Amikor elmegyünk otthonról, vegyük alacsonyabb fokozatra a fűtést. Ugyanez igaz a munkahelyünkre is, ha a munkaidő végén elindulunk haza. Munkavégzés előtt vagy este, a lefekvést megelőzően érdemes alaposan kiszellőztetni, hogy friss legyen odabent a levegő. Az ablakokat azonban télen még ilyenkor se hagyjuk 3-4 percnél tovább nyitva, mert attól már a falak is kihűlhetnek. A fűtési rendszer karbantartása és a biztonságos működés ellenőrzése nem csupán a kényelmünket és nyugalmunkat szolgálja, de a biztonságunkat is. Ezt ne magunk végezzük el, hanem hívjunk megfelelő szakembert, aki szólni tud, ha valami nem optimálisan működik.

A fenti apró lépéseket megtéve jó úton vagyunk egy fenntartható jövő felé.  A környezetszennyezést semmiképpen se tekintsük valamilyenfajta sorscsapásnak, titokzatos, a végzet vak akarata miatt ránk zúduló, elháríthatatlan eseménynek. A sorsunk a mi kezünkben van. Tehetünk azért, hogy szebb, egészségesebb környezetben éljünk, és ezt adjunk át gyermekeinknek. A boldogabb jövő, a harmonikus környezeti viszonyok záloga pedig éppen a fenntartható fejlődés.

Ajánló
Ajánló
Nálunk jó méhnek lenni – Hegyvidék, a méhek Paradicsoma

Nálunk jó méhnek lenni – Hegyvidék, a méhek Paradicsoma

A kertjeinkben zümmögő apró méhekre nem csak azoknak van szüksége, akik szeretik a friss,...

Véres gyémántok után, véres telefonok – mit tehetünk ellenük?

Véres gyémántok után, véres telefonok – mit tehetünk ellenük?

Afrika még ma, a 21. század második évtizedében is távoli és titokzatos földrésznek...

Környezetbarát gyermeknevelés – amit az ökobabákról tudni érdemes

Környezetbarát gyermeknevelés – amit az ökobabákról tudni érdemes

A Barabás Villában régóta nagy sikerrel futó környezetvédelmi programsorozat, a...