Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-12-06

Környezettudatosan az év legszebb ünnepén is - zöld karácsony

Környezettudatosan az év legszebb ünnepén is - zöld karácsony

A karácsony az egész év egyik legmeghittebb, legbensőségesebb ünnepe. Ugyanakkor a mai világ egyre jobban megpróbálja ráerőltetni a túlzott fogyasztást, a pocsékolást, a felesleges vásárlást a meghitt családi együttlétre, békére és nyugalomra vágyó emberekre. Nem kell azonban engednünk a reklámok ösztönzésének, hiszen mi magunk is felléphetünk az ilyen nyomás ellen. Ha akarjuk, a környezetet kevésbé megterhelő módon ünnepelhetjük meg a karácsonyt.

A karácsony nem csak a családok életében rendkívül fontos esemény, de a decemberi ünnepnapok piros betűkkel vannak beírva számos világcég, bolthálózat, de a kisebb-nagyobb vállalatok naptárába is. Sok iparágban ugyanis éppen a december a legforgalmasabb hónap.
Rengeteg ajándékkal kedveskedünk a szeretteinknek. Fényárban úsznak a házak, lámpafüzérek ragyogják be az utcákat, és a karácsonyfák alatt halomban állnak a drága csomagolópapírba burkolt ajándékok.
 
Miről is szól ez az ünnep?
 
Az embernek néha az az érzése, hogy a karácsony egy ideje már nem arról szól, mint régen. Sokan nem Krisztus születését ünneplik, és nem is a szeretet és a békesség ünnepét jelenti számukra ez a néhány nap. Abban, hogy az év utolsó hónapja a fogyasztás, a vásárlás a meggondolatlan költekezés forgatagává vált, nem csupán az egyszerű emberek felelősek. Az óriáscégek, az üzlethálózatok tudatosan rájátszanak a gyengeségeinkre. Tisztában vannak azzal, hogy szeretnénk örömet szerezni azoknak, akiket szeretünk. November végén, decemberben nehéz végigmenni egy nagyvárosi utcán anélkül, hogy ne tolakodna elénk többtucatnyi karácsonyi reklám.

Ha azonban időben átgondoljuk a dolgokat, és eldöntjük, kit mivel lepünk meg, akkor nem fogunk besétálni egyetlen kelepcébe sem. Elkerülhetjük, hogy a szilveszter előtti napokban savanyú arccal kelljen sorba állnunk az ügyfélszolgálati irodákon, visszavinni vagy kicserélni azokat a drága portékákat, amelyekre igazából semmi szükségünk nem lett volna. Próbáljuk meg tudatosítani magunkban, hogy nem az ajándék mennyisége vagy értéke a legfontosabb, hanem a családi együttlét, a figyelmesség, az egymás iránti szeretet, ami a legtöbbet ér a szeretteinknek is.

A megfontoltság ráadásul akkor is segít, ha nem csupán a családunk békességét akarjuk megóvni, hanem tenni kívánunk valamit Földünkért, a természet megőrzéséért is.
 
Milyen legyen a karácsonyfa?
 
Sokan a gyökeres fenyőre esküsznek. Ez jó megoldás lehet, de szerencse kell hozzá, mert némelyik kis fenyő nem bírja ki a költözést. Ha két hétig bent állt a meleg szobában, végzetes lehet számára a kinti fagy, amikor a cserépben kirakjuk az udvarra. Ezért ha meg akarjuk őrizni gyökeres karácsonyfánkat, akkor az ünnepeket követően először egy olyan helyiségben tároljuk, ahol hozzászokhat a hideghez, de a hőmérő higanyszála nem megy a nulla fok alá.

Néhány éve már Magyarországon is elterjedtek a megdöbbentően valósághű, fémből és műanyagból készült karácsonyfák. Ezek megítélése nem egyértelműen pozitív. Tény, hogy minden évben sok millió fiatal fenyőfát vágnak ki csak azért, hogy Vízkeresztre félig megkopaszodva, kiszáradva a szemétbe kerüljenek.

Egy-egy jó minőségű műfenyő több évtizedre is kiválthatja a kivágott élő fákat. Ellene szól viszont, hogy nem mindenki szereti a mesterséges dolgokat, a műfenyő egy-két év tároláss után már nem úgy néz ki, ahogy kellene, ezáltal műanyag hulladékká válik, ráadásul előfordulhat, hogy a boltban megvásárolt műfenyőt egy távoli országban, a környezetvédelmi előírásokat semmibe véve gyártják le, éhbérért foglalkoztatott munkások. Ha műfenyőt választunk, győződjünk meg arról, hogy olyan helyről származik, ahol odafigyelnek az anyatermészet megóvására.

Egy kis utánajárással olyan valódi fenyőnk is lehet, amelyek beszerzésével nem károsítjuk a természetet.
 
Kerüljük a túlzásokat!
 
Mindannyian ösztönös vágyat érzünk arra, hogy a karácsonyfánkat a lehető legjobban feldíszítsük. Ezzel nincsen semmi baj, hiszen teljesen természetes, hogy azt akarjuk, csodálatos fények, mesés látvány fogadjon minket az esztendő legmeghittebb ünnepén. Vannak családok, ahol nemzedékek óta öröklődik egy-egy féltve őrzött, régi karácsonyfadísz. Az új díszek vásárlásától sem kell megijednünk, ám legyünk mértéktartóak.

Hiba volna minden évben lecserélni az összes gömböt, fényfüzért, papírszalagot csak azért, mert erről próbálnak meggyőzni minket az áruházak és a pletykalapok. Nem kell vakon követnünk a divat elvárásait. Inkább legyen a karácsonyfánk is igazi szuverén egyéniség. Külön örömet jelenthet, ha olcsó, műanyag díszek helyett mi magunk készítjük el fenyőfánk ékszereit. Az ipari díszek helyett vásároljunk kézművesek termékeiből. Erre nagyszerű lehetőséget biztosít a Hegyvidéki Adventi Vásár a Polgármesteri Hivatal előtt. A természetes anyagokból készült díszek, csillagok, jégcsapok, füzérek is nagyon jól mutatnak. Nagyszüleink még almával, dióval és habcsókkal ékesítették a fájukat. Mi is feleleveníthetjük ezt a szép szokást, ahogy a mézeskalácsból készült, saját magunk által sütött függők is valódi ékességei lehetnek karácsonyfánknak. 
 
Ragyogjon, de ne vakítson!
 
A hetvenes években hazánkban az elektromos gyertyafüzér ritka volt, mint a fehér holló. A gyertyák barátságos fénye viszont csodálatos meleg izzással töltötte meg a szobát. Napjainkra a villamos fényfüzérek a karácsonyfa elengedhetetlen részeivé váltak. Nekünk sem kell lemondani róluk, viszont érdemes a régimódi energiafaló típusok helyett korszerű, takarékos fajtákat választani, például LED lámpácskákat. Csekély mértékben terheljük meg a környezetet akkor, ha nem égetjük folyamatosan a füzéreket, hanem csak akkor kapcsoljuk be őket, ha mi magunk is a szobában vagyunk.

Ugyanez igaz az elmúlt évek során a magyar fővárost is meghódító, amerikai stílusú külső fénydíszekre. Érdemes ezeket időzítő kapcsolóval ellátni, hogy ne egész éjjel fogyasszák az áramot, hanem kikapcsolódjanak, amikor mi magunk is aludni térünk.
 
Zöld ajándékok
 
Természetesen most nem az ajándéktárgyak színére gondolunk, de mint fentebb is írtuk, az ajándékozást sem kell túlzásba vinni. Annyi dologgal lepjük meg szeretteinket, hogy mindegyiknek örülni tudjanak, mindegyiket nagyra értékeljék, vagy akár, ha többen összefognak a családban, akkor mindenkinek egy nagyobb értékű, de nagyon vágyott különlegesség is kerülhet a fa alá.

Nincs elszomorítóbb látvány annál, mint amikor a padlót borító, húsz centi vastag csomagolópapír-tenger közepén kétségbeesett arccal ül egy kisgyerek, mert olyan sok mindent kapott, hogy nem tudja eldönteni, melyikkel is játsszon.

Fontoljuk meg, ki minek örül a legjobban, és azzal lepjük meg. Fordítsunk időt akár az év korábbi hónapjaiban is arra, hogy odafigyelünk szeretteinkre, megjegyezzük egy-egy kívánságát. Egy jól kiválasztott, személyre szóló ajándék sokkal többet ér, mint három pár zokni, egy teljesen felesleges határidőnapló, egy sokadik dezodor, vagy éppen egy újabb Háború és béke kötet. Most is érdemes betartani azt a szabályt, hogyha lehet, hazai gyártóktól, kézművesektől, mesteremberektől vásároljunk.

Ezzel nem csupán a magyar szakembereket támogatjuk, de a közelben előállított ajándékok szállítása sokkal kevesebb üzemanyagot igényel, és így lecsökkenthetjük a közben kibocsátott káros anyagok mennyiségét.
 
Szerencsére itt a kerületben is sok olyan üzletet találunk, ahol különleges ajándékokra lelünk. A Hegyvidék kártya facebook oldalát követve, róluk is többet tudhatnak meg!

Ajánló
Ajánló
Mit tehetünk a környezetünkért, ha városi erkélyünk van?

Mit tehetünk a környezetünkért, ha városi erkélyünk van?

A biodiverzitás, azaz a biológiai sokféleség kérdésköre egyre komolyabb és hangsúlyosabb...

Tippek a madárbarát kerthez, erkélyhez

Tippek a madárbarát kerthez, erkélyhez

Kevés dolog teszi hangulatosabbá a kertet, mint a madárdal. A kis szárnyasokat mindenki...

Csak egy Földünk van! – környezetvédelmi világnapok az új esztendőben

Csak egy Földünk van! – környezetvédelmi világnapok az új esztendőben

A híradásokat nézve ma már nyilvánvaló, hogy az emberiségnek komolyan foglalkoznia kell a...