Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-06-29

Veszélyes műanyagok – megoldás a földi Paradicsomból

Veszélyes műanyagok – megoldás a földi Paradicsomból

Napjainkban komoly tudományos kutatás folyik a környezetvédelem területén is. Világszerte számos tudós próbál meg kitalálni valamit a Földünket elnyeléssel fenyegető műanyagok ellen. A távoli, meseszép Bali szigetén egy egészen különleges eljárást dolgoztak ki, aminek segítségével talán sikerülhet legyőzni a mindent elöntő és beszennyező műanyagok áradatát. 

Száz évvel ezelőtt lassan, de biztosan átalakult dédszüleink körül a világ. Megjelentek az első autók, buszok, a gőzmozdony helyét átvette a dízel, a városokban felragyogtak a gázlámpák fényei, és nemsokára már elektromos izzók világították meg otthonainkat. A vegyipar sem maradt le, olyan új anyagokat fejlesztettek ki, amelyek gyorsan utat találtak a konyháinkba, az éléskamráinkba, és azzal kecsegtettek mindenkit, hogy jobbá, egyszerűbbé teszik hétköznapjainkat, mint például az egyszer használatos nejlonzacskó. A műanyagokról sokáig azt hittük, hogy áldást jelentenek, ám kiderült róluk, hogy valójában átokként sújtják a Föld élővilágát. 
 
Mindenki fuldoklik

Az emberiség elképesztő mennyiségű műanyagot termel. Ennek nagy része egészen hamar a szemétben köt ki. Bár a műanyaghalmok nem nőnek az égig, a flakonok, a szívószálak, a feleslegessé vált játékok, az egyszer használatos műanyag poharak és tányérok eljutnak mindenhova, és megdöbbentő károkat okoznak. A természet valósággal fuldoklik a műanyagok szorításában, ugyanúgy veszélybe kerültek a tenger állatai, mint a szárazföldön honos élőlények. Nem csupán az jelent gondot, hogy számos műanyagfajta csak rendkívül lassan bomlik le, de mikroszemcséi belekerülnek az ivóvízbe, és így bejutnak még az emberek szervezetébe is. 

A veszélyre a nagyvilág számos pontján felfigyeltek. Európában már több országban korlátozzák a műanyagok felhasználását. Ázsiában India, ez a földrésznyi méretű ország úgy döntött, hogy teljesen lemond az egyszer használatos műanyag holmikról, például a szívószálakról vagy a nejlonzacskókról. Ha sikerül valóra váltani az elképzeléseket, akkor sok millió tonnával kevesebb káros hulladék keletkezik majd. 

Bali szigete távolról sem olyan hatalmas, mint India, ám a nevét jól ismeri a világ, mivel lenyűgöző tengerpartja, és elképesztő szépségű trópusi erdői miatt évről évre turisták százezrei jönnek el ide. Sajnos ez az egykori földi Paradicsom ma már nem érintetlen. A szeméthegyek, a sok műanyag ide is eljutott. Indonéziában nagyon sokan úgy szabadulnak meg a műanyag hulladéktól, hogy bedobják a tengerbe, és a hullámok hátán a szemét eljut a legnépszerűbb üdülőhelyekre is. 

Ugyanakkor viszont Indonéziában is számos olyan éles szemű, környezettudatos szakember él, aki jól látja, mennyire veszélyes ez a folyamat. Közéjük tartozik Kevin Kumala is. A lelkes sportember szörfözés közben figyelt fel a vízpartot beborító, rengeteg szemétre. Biológus hallgatóként tisztában volt azzal, mekkora gond a műanyagok lassú lebomlási ideje. Barátaival együtt komoly kutató munkába kezdett: olyan új típusú anyagokat akart kifejleszteni, amelyek kiválthatják a műanyagot, viszont gyorsan lebomlanak, és nem hagynak káros szennyeződéseket maguk után. 

Megvizsgálta a kukoricát, a szóját, majd rájött, hogy az Indonéziában rendkívül népszerű manióka gyökér jelenti a megoldást. Sikerült egy olyan különleges biológiai alapú műanyagot kifejleszteniük, amelyik néhány hónap alatt nyom nélkül lebomlik a tengervízben vagy kint a szárazon. A fiatal mérnöknek nem volt könnyű dolga. Sokan kételkedtek abban, hogy a manióka-alapú, új anyagok tényleg a fenntartható fejlődést szolgálják. Kevin egy csattanós válasszal hallgattatta el a kételkedőket; a találmánya ugyanis vízbe téve hamar lebomlik. A fiatalember feloldott egy adagot, majd pedig a vízzel együtt megitta. Semmi baja nem lett, mivel a manióka feldolgozásából készült műanyag termékek nem mérgezőek, és nem jelentenek veszélyt az élővilág számára. Vállalata ma már számos dolgot, például lepedőket, bevásárló szatyrokat és csomagolóanyagokat is gyárt. 
 
Minden kezdet nehéz

Kezdetben komoly gondot okozott, hogy az új találmány egy távoli országban látta meg a napvilágot, nem pedig valamelyik gazdag és fejlett nyugati államban. Beletelt néhány évbe, míg sikerült elég embert meggyőzniük a maguk igazáról. Most már nagyobb cégek és befektetők is támogatják az Avani Eco cég fenntartható termékeit. Szükség is van a támogatásra, mivel a környezetbarát zsákok és csomagolóanyagok ma még drágábbak a nejlonzacskóknál és a műanyag dobozoknál. Szerencsér a helyi kormányzat is az ifjú feltaláló segítségére sietett. A cél az, hogy Bali szigetéről az idei év végére száműzzék a mindent beszennyező műanyagokat. Tömegeket sikerült megnyerni a jó ügy mellett, amikor két fiatal hölgy, Melati és Isabel Wijsen sikeres felvilágosító kampányba kezdett. 

A fiatal szigetlakók sikere persze felkeltette más gyártók figyelmét is. Egyre több helyen keresnek olyan új nyersanyagokat, amelyekre támaszkodva egészséges dolgokkal lehetne lecserélni a műanyagot. Talán meglepő, de a biológiai alapú műanyagok gyártása során komoly jövő várhat az algára és a tengeri rákok páncéljára is. 
 
Mi is segíthetünk

Persze a műanyagokat nehéz volna máról holnapra leváltani. Mi magunk is hozzájárulhatunk azonban az ilyen fajta környezetszennyezés elleni küzdelemhez, ha nejlonszatyrok helyett inkább vászonszatyrokat, és egyszer használatos műanyagpalackok helyett üveget vagy visszaváltható, többször használatos palackokat használunk. 

Közös erőfeszítéssel már most is lecsökkenthetjük a tengereinket és a szárazföldeket bemocskoló hulladék mennyiségét. Így időt nyerünk arra, hogy a nagyvilág kutatói kifejlesszék a környezetvédelem új, hatékony módszerét. Egyre többen hallják meg az idők szavát, így nem kell majd csodálkoznunk, ha a kedvenc szaküzletünkben egy szép napon műanyagzacskó helyett természetes módon lebomló, környezetbarát manióka tasakban kapjuk meg a megvásárolt árut.

Ajánló
Ajánló
Csak egy Földünk van! – környezetvédelmi világnapok az új esztendőben

Csak egy Földünk van! – környezetvédelmi világnapok az új esztendőben

A híradásokat nézve ma már nyilvánvaló, hogy az emberiségnek komolyan foglalkoznia kell a...

Tippek a zöldebb irodáért

Tippek a zöldebb irodáért

Manapság világszerte rengeteg ember dolgozik íróasztal mögött, és sokan közülük talán...

Nálunk jó méhnek lenni – Hegyvidék, a méhek Paradicsoma

Nálunk jó méhnek lenni – Hegyvidék, a méhek Paradicsoma

A kertjeinkben zümmögő apró méhekre nem csak azoknak van szüksége, akik szeretik a friss,...