Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-02-10

Kerüljük el a baleseteket! – környezetbarát csúszásmentesítés 1. rész

Kerüljük el a baleseteket! – környezetbarát csúszásmentesítés 1. rész

Reggel és este hideg, sötét, ködös, csúszós utcák fogadnak minket, ha kilépünk a kapun. Hogyan kerüljük el a baleseteket? Milyen módon számolhatunk le a jéggel, mégpedig túllépve a hagyományos sószóráson, a legkorszerűbb, környezetkímélő módszerekkel? Egy kis oda-figyeléssel elérhetjük, hogy biztonságban járhatunk, sétáltathatjuk a kutyánkat és a gyermeke-inknek sem kell attól tartaniuk, hogy korcsolyapályává válik házunk előtt a járda.

Ez a tél nem kímélte sem a környezetet, sem minket, hegyvidéki embereket. Az éjszakai bru-tális fagyot lassan felváltotta a szikrázó délelőtti napsütés. Megolvadt a hó, latyakká változott a jég. Nem örülhettünk azonban sokáig a kék égboltnak, mert estére ismét nulla fok alá kúszott a hőmérő higanyszála. A megolvadt jégkása összefüggő, a lámpák fényében komoran csillogó jégtükörré változtatta a járdákat. Ez iszonyúan veszélyes.Ugyanúgy eleshetnek rajta az óvodából, iskolából hazatérő gyerekek, mint a nehéz szatyrokat cipelő felnőttek. Az idősebbeket különösen nagy veszély fenyegeti. Egy szerencsétlenebb megcsúszás és esés akár lassan gyógyuló, fájdalmas combcsonttöréshez is vezethet.


A lapát nem elég
A hatóságok szigorúan előírják, hogy nekünk kell gondoskodnunk házunk vagy kerítésünk előtt a járda tisztaságáról. Az összefüggő jégréteg miatt nem elég seprűt vagy lapátot ragad-nunk. A havat még elháríthatjuk hagyományos módszerekkel, ám a jéggel szemben semmit sem ér a seprű, csákányt pedig nem tartunk otthon, hogy feltörjük az utcánkat életveszélyes csúszdává változtató jeget. Előfordulhat, hogy minden lében kanál, régimódi szomszédunk odajön, és lekezelően „megmondja a tutit”.  Azt javasolja, hogy egyszerűen sózzuk fel a jár-dát.

A só nem megoldás
Az ilyen felvetésekre mondjunk határozottan nemet. A sózás valóban évtizedeken át bevált, csakhogy olyan súlyosan környezetromboló módszer, hogy semmiképpen nem szabad alkal-mazni. A környezetvédelem szempontjait figyelembe véve a házak előtt a járdát nem szabad sóval csúszásmentessé tenni, hanem környezetbarát anyagokat kell használni. Ez a tilalom nem vonatkozik a közutakra.

Ne hagyjuk, hogy a lustaság győzzön
A só valóban megakadályozza a jégképződést, és felolvasztja az aszfaltot borító havat, de csupán -6 fokig hatásos. A mostanában tapasztalható brutálisan hideg éjszakákon nem fejt ki kellő hatást, ugyanakkor viszont veszélyes a fákra és beszennyezi vizeinket. A kloridion fel-szívódik a növények gyökerén keresztül, ettől lelassul a fák növekedése, a csemeték pedig el is pusztulhatnak. A gépkocsik kipufogógáza különféle nitrogén-oxidokat tartalmaz, a konyhasó ezekkel reagálva maró anyagokat hozhat létre. Az ilyen anyagok nem csupán a járművek fém alkatrészeire, de a felüljárók szerkezetére is veszélyesek, sőt, lejutva a talajba, a mélyben elvezetett közműveket is megrongálhatják.
A járdák jégtelenítésére használt só megtapad a cipőnk talpán. Amikor bevisszük az előszobába, ott beszennyezi a parkettát vagy a szőnyeget is.
Mindezek miatt azt javasoljuk, hogy ön is szakítson vele, és korszerűbb módszerekkel védje a Hegyvidék környezetét.

 
A cikk következő részében összefoglaljuk a zöld alternatívákat.

Ajánló
Ajánló
Nálunk jó méhnek lenni – Hegyvidék, a méhek Paradicsoma

Nálunk jó méhnek lenni – Hegyvidék, a méhek Paradicsoma

A kertjeinkben zümmögő apró méhekre nem csak azoknak van szüksége, akik szeretik a friss,...

Véres gyémántok után, véres telefonok – mit tehetünk ellenük?

Véres gyémántok után, véres telefonok – mit tehetünk ellenük?

Afrika még ma, a 21. század második évtizedében is távoli és titokzatos földrésznek...

Környezetbarát gyermeknevelés – amit az ökobabákról tudni érdemes

Környezetbarát gyermeknevelés – amit az ökobabákról tudni érdemes

A Barabás Villában régóta nagy sikerrel futó környezetvédelmi programsorozat, a...