Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-09-03

Csak az égbolt a határ - fából készült felhőkarcoló

Csak az égbolt a határ - fából készült felhőkarcoló

A nagyvilág sok országában keresnek megoldást a rohamosan növekvő számú lakosság elhelyezésére. Napjainkban többé már nem jelent jó módszert a hagyományos, a természetet súlyosan károsító építkezés. A Távol-Kelet élen jár az új utak megtalálásában. Japán mérnökök és környezetvédelmi szakemberek Tokióban a lehető legtermészetesebb, és egyben leghagyományosabb építőanyagból, fából építettek toronyházat. 

Talán megoldást jelenthet az elmúlt évtizedekben jelentkező környezetvédelmi és népesedési problémákra az az új módszer, amivel a felkelő Nap országában kísérleteznek. A környezetet súlyosan károsító nyersanyagok helyett visszatértek az egyik legősibb építészeti eljáráshoz. Ráadásul a Sumitomo cég mérnökei nem kisebb dologra vállalkoznak, minthogy fagerendákból és deszkákból építsék meg a szigetország legmagasabb épületét.
 
Nem játék, hanem innováció

Amikor a japán vállalat szakemberei a nyilvánosság elé álltak, sokaknak a népszerű gyerekjáték, a jenga jutott az eszébe. Ebben a játékosok egyforma nagyságú, szépen megcsiszolt fahasábokból építenek karcsú és magas tornyot. A hasábokat egymás után eltávolítják és a játék addig folytatódik, míg az építmény össze nem dől. Ez meglehetősen kellemetlen asszociáció volt a tervezők számára, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy Japán a földrengések országa. A szakemberek azonban határozottan állítják, sikerült már minden gondot megoldaniuk.

Japánban nagy hagyománya van a fából történő építkezésnek. Ezekre a tradíciókra támaszkodnak, de számos újítást is be akarnak vezetni. A munkálatok során kifejlesztett új módszereket a későbbiekben más építkezéseken is fel akarják használni.

A torony magasságánál jobb reklámot elképzelni sem lehet. Jelenleg a világ legmagasabb fából készült épülete Kanadában található. A vancouveri torony azonban "csupán" 18 emeletes.

Az újonnan épülő torony Tokió üde zöld színfoltja lesz. Ahol csak lehet, ott telerakják növényekkel. Bokrokat, fákat és különféle haszonnövényeket ültetnek az erkélyekre és a tetőre. Itt lakni vagy éppen ellátogatni ide egészen különleges élmény lesz. Akinek jó a kondíciója és erős a lába, no meg a tüdeje, az a földszintről úgy mehet fel gyalog a napfényben fürdő elegáns lépcsőházban a legfelül kialakított kilátóba, hogy közben csakis természetes anyagok veszik körbe.
 
Szép és biztonságos

A rendszeresen lesújtó földrengések, forgószelek és cunamik miatt az itteni építkezéseken kiemelt figyelmet fordítanak a biztonságra. Gondos tervezéssel és első osztályú kivitelezéssel évente emberek ezreit lehet megmenteni. Teljesen természetes, hogy az előírásokat a lehető legszigorúbban betartották, amikor belevágtak Tokió új büszkeségének felépítésébe. A karcsú torony látványosan szép lesz, ezenfelül pedig biztonságos. Ennek természetes megvan a maga ára. 
 
A W350 nevet viselő torony megvalósítása legkevesebb kétszer annyiba, 4 milliárd angol fontba fog kerülni, mint egy hasonló méretű Japán felhőkarcoló. A beruházók azonban hosszú távú beruházásnak tekintik ezt a hatalmas költséget.

Arra számítanak, hogy a 350 méter magas torony óriási sikert arat, és utána számos hasonlót építhetnek majd világszerte. Valószínű - ez történt más rekordokat megdöntő felhőkarcolók esetén is -, hogy rengeteg híresség, milliomos, filmsztár, celeb vásárol itt méregdrága lakást, vagy lakosztályt magának.

A torony neve arra utal, hogy a Sumitomo cég 2041-ben ünnepli meg fennállásának 350. évfordulóját. Az épület megtervezésében részt vett a tokiói Nickken Sekkei építőipari cég is. Ők világszerte tevékenykednek és többek között fontos szerepet kaptak Barcelonában a híres Camp Nou labdarúgóstadion felújításában. 

Nem kell attól tartaniuk, hogy egy földrengés kártyavárként dönti össze a tornyot. A tervezők a legkorszerűbb eljárásokat alkalmazzák, és a földrengéseknek ellenálló belső szerkezetet kiváló minőségű acélból készítik el. A felhasználandó építési anyag 90 százalékban azonban természetes eredetű, leginkább fa. Az acélszerkezet ezt a konstrukciót egészíti ki. 
 
Kis zöld világ

A jelenlegi tervek szerint a torony 70 szintből áll majd. A lakórészekbe 8000 vagyonos bérlőt várnak. Számukra egy valóságos kis zöld világot alakítanak ki.

Nem kell senkiknek sem messzire mennie, ha bevásárolni, szórakozni vagy sportolni akar. Mindent megtalál a toronyban kialakított üzlethelyiségekben és vendéglátóipari létesítményekben. A lakásokat és az irodákat is a Japánban megszokott világszínvonalú technikai rendszerekkel látják el. A lakók és a bérlők között pedig olyanok is lesznek, akiknek még dolgozni sem kell elhagyniuk a Sumitomo tornyát. Ide ugyanis a vállalatokat is várják, amelyek teljes irodákat bérelhetnek. 

2020-ban Japán rendezi meg az olimpiai játékokat. A Kengo Kuma Nemzeti Stadiont is fából fogják felépíteni. Várható, hogy hamarosan a világ más nagyvárosaiban is hasonló tornyok épülnek majd fából. Legközelebb valószínűleg Londonban és Torontóban kezdődnek meg a rengeteg természetes nyersanyagot felhasználó építkezések.

A tervezők hosszú távú célja, hogy a jövő környezetbarát városaiban beton és acél helyett jóval több fát használjanak fel az építkezések során. Az erkélyek buja élővilága lehetővé teszi a nagyvárosi biodiverzitás megőrzését, és a belső faburkolatok nyugalmat, melegséget és meghittséget sugároznak.

Ajánló
Ajánló
Finom, egészséges és magyar – együnk helyi termékeket!

Finom, egészséges és magyar – együnk helyi termékeket!

Mi magunk is sokat tehetünk környezetünk megóvása érdekében. Az egyik egyszerű, ám...

Csak megfontoltan - Nemzetközi Ne Vásárolj Semmit! nap

Csak megfontoltan - Nemzetközi Ne Vásárolj Semmit! nap

Napjaink egyik rákfenéje, hogy a ránk zúduló reklámok áradata miatt az emberek...

Mindenre van megoldás! - Különleges atomhulladék-tároló északon

Mindenre van megoldás! - Különleges atomhulladék-tároló északon

A 21. század második évtizedében egyre komolyabb kihívást jelent, miként oldjuk meg...