2018-10-09
Húsból is megárt a sok – változik a táplálkozás
Egyre nagyobb gondot jelent Földünk rohamosan gyarapodó népességének ellátása. Világszerte mind több régiót fenyeget az éhezés veszélye, és különösen nagy kihívásokkal jár, ha hagyományos módon megtermelt húst szeretnénk tenni a sok milliárd ember asztalára. Szerencsére a tudomány segít, és gyökeres átalakulás várható a táplálkozással kapcsolatban is. Elképzelhető, hogy hamarosan el fogunk köszönni a hústól, vagy legalább is mostani formájától.
A technikai fejlődés és az egyre hatékonyabb egészségügyi ellátás következtében világszerte rohamosan növekszik a népesség. A tudósok kemény erőfeszítéseket tesznek arra, hogy a korábbi három-, négy-, hétmilliárd ember helyett a közeljövő nyolc-, sőt talán tízmilliárdnyi földlakójának is jusson ennivaló. Ez óriási, felelősségteljes feladat, ezért a kutatás számos területen folyik. Ezek egyikén a szakemberek a húsételek kiváltására összpontosítanak.
Napjainkban komoly vita folyik arról, milyenfajta táplálkozás a legegészségesebb. Mély szakadék tátong azok között, akik elutasítják a húsevést, és azok között, akik elengedhetetlennek tartják az állati eredetű proteinek (fehérjék) fogyasztását. Hazánkban egy felnőtt évente körülbelül hatvan kiló húst fogyaszt, elsősorban baromfit és sertést.
A nyugati világban főként a sportolókat érdekli a dolog, és azokat, akik számára fontos, hogy izmos, karcsú és egészséges legyen a testük. A szegény országokban viszont más miatt lényeges ez a kérdés. A gyorsan növekvő lélekszámú lakosságot valahogy el kell látni élelmiszerrel. Az állati eredetű táplálék megteremtése nehézkes, nagy befektetést igényel, és sok helyen egészen egyszerűen nincsenek elég nagy legelők – vagy az éghajlat nem megfelelő – ahhoz, hogy kellően nagyszámú vágóállatot tenyésszenek rajtuk. Komoly kihívást jelent sok helyen a víz kérdése is. Egy kiló sertéshús előállításához nagyjából tizenötször-hússzor annyi vízre van szükség, mint ugyanilyen mennyiségű zöldséghez.
Az ilyen országokban kulcskérdés, hogy az asztalra kerülő állati proteineket miként lehetne növényire cserélni. A fehérjebevitel rendkívül fontos egészségünk megőrzéséhez. A kutatók évek óta vizsgálják, hogy milyen eredetű proteinek fogyasztása a leghasznosabb. Ha valaki aktív életmódot folytat, akkor érdemes legalább részben lemondani az állati eredetű fehérjéről. Egyes kutatások szerint éppenséggel az a hosszú élet titka, ha valaki a fehérjeszükségletének legalább a felét növényi eredetű ételekből biztosítja.
A szegényebb térségeknek azonban olyan megoldásra van szükségük, melyekkel emberek százmillióit lehet ellátni olcsó és jó minőségű növényi tápanyagokkal. Az ezekből készült ételeknek legalább olyan ízleteseknek kell lenniük, mint azoknak a húsból készült fogásoknak, melyeket kiváltanak velük.
Vannak régiók, ahol a hagyományok is a proteincserét támogatják. Indiában például évezredek óta valóságos kultusza van a vegetáriánus táplálkozásnak. Itt nem lesz nehéz széles körben népszerűvé tenni a környezetbarát új eljárásokat, és a velük készült termékeket.
Ugyanakkor például Dél-Amerikában nehezebb lesz a fejlesztők dolga. Abban a térségben nincsenek jelentős hagyományai a húsmentes táplálkozásnak, sőt például a marhahús rendszeres fogyasztása a siker és a gazdagság egyik jelének számít. Itt nehezebb lesz az embereket meggyőzni arról, hogy a növényekből előállított húsételek legalább annyira jók lehetnek, mint hagyományos elődeik.
A növekvő lakosság miatt egészen egyszerűen nincs elég erőforrásunk arra, hogy mindenki ugyanannyi húst fogyasszon, ahogy azt elődeink tették egy vagy két nemzedékkel ezelőtt. A zöld technika azonban segít abban, hogy megőrizzük az emberek egészségét, környezetünket és bolygónk természetes erőforrásait.
A globális felmelegedésnek számos oka van, az üvegházhatású gázok komoly veszélyt jelentenek. A nagyüzemi állattartás során keletkezik a kibocsátott gázok közel tizenöt százaléka. Az állattenyésztés során ráadásul erősen szennyeződik a Föld vízkészlete is.
Ma már viszont olyan ételeket is az asztalra tehetünk, melyekről senki nem tudná megmondani, hogy például nem friss marhahúsból készültek, hanem a legjobb minőségű növényi eredetű alapanyagok felhasználásával. Az ilyen ételek fogyasztása azzal az előnnyel is jár, hogy testünk hozzájut a kellő mennyiségű és minőségű proteinhez, miközben radikálisan csökkenthetjük a koleszterinmennyiséget. Ha ilyenfajta ételeket is fogyasztunk, magunk is hozzájárulunk ahhoz, hogy bolygónk erőforrásait a lehető leghatékonyabban használhassuk fel.