Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-10-29

Mindenre van megoldás! - Különleges atomhulladék-tároló északon

Mindenre van megoldás! - Különleges atomhulladék-tároló északon

A 21. század második évtizedében egyre komolyabb kihívást jelent, miként oldjuk meg civilizációnk folyamatosan növekvő energiaigényét. Fontos, hogy közben figyelembe vegyük a környezet szempontjait is! 

Napjainkban rendkívül komoly vita folyik a környezetvédők között arról, hogyan is lehetne megoldani az emberiség nagy energiaigénye miatt jelentkező problémákat. Jelenleg igen csekély a valószínűsége annak, hogy csökkenteni lehetne hétmilliárdnyi embertársunk energiafogyasztását.
 
Bár ezen a területen is történtek komoly erőfeszítések, egyelőre még nem várható az energiaigény számottevő csökkenése. Sajnos éppen annak vagyunk a szemtanúi mi is, hogy a felvilágosító kampányok dacára globálisan nő a felhasznált energia mennyisége. Ebben szerepet játszik az üvegházhatás fokozódása és a globális felmelegedés is.

Sok százmillió afrikainak és egymilliárd indiainak ugyanis senki nem tilthatja meg, hogy az egyre erősebb hőség miatt hűvös éjszakákat ígérő légkondicionáló berendezéseket szereltessen fel magának. A nyugati országok lakossága is ragaszkodik ahhoz, hogy városai fényárban ússzanak, és mindenki jól befűtött lakásban vagy házban akarja átvészelni a hideg téli hónapokat. Nem mindegy, hogy milyen forrásból származik mindehhez az energia.
 
Az idők végeztéig

Jelenleg egyetlen teljesen „tiszta" energiatermelő módszert sem ismerünk. Mindegyiknek megvannak a maga káros mellékhatásai. Sok helyen, például Finnországban a nukleáris energiát tekintik a legjobb módszernek.

Az atomerőművekben azonban szilárd és folyékony halmazállapotú radioaktív-hulladék keletkezik. Elengedhetetlenül fontos ennek a végleges elhelyezése.

Ha valaki, akkor éppen a finnek azok, akik nagyon jól ismerik az előbb említett hosszú és sötét téli hónapokat. Nem csoda, hogy mindent megtesznek hazájuk energiaellátásának biztosításáért. Az innovatív fejlesztések szép példája az az új, földalatti radioaktívhulladék-tároló, ahol gyakorlatilag az idők végezetéig őrizhetik az atomhulladékot. 
 
Fény a föld mélyén

Az északi népek számára rendkívül fontos a környezet megóvása. Ez igaz a finnekre is. Mivel nem találtak hatékonyabb megoldást energiaszükségletük biztosítására, így a nukleáris energia mellett döntöttek. Erőműveik üzemeltetése során a legszigorúbb környezetvédelmi előírások érvényesülnek. Mindez azzal a következménnyel jár, hogy a lakosság nagyobbik része nem ellenzi az atomenergiát. 

Olkiluoto térségében folyamatosan dübörögnek a bányagépek és a kőtörmeléket szállító hatalmas teherautók. Odalent a föld mélyén komoly munka folyik, az egykori kőbányát átalakítják, és egy olyan biztonságos tárolóhelyet alakítanak ki, ahol ha kell, évszázadokon át is biztonságban megőrizhetik a finn atomerőművekben keletkező nukleáris hulladékot. Nagyon fontos a biztonság, mivel az ilyen hulladék rendkívül veszélyes; a sugárfertőzés elpusztíthatja vagy megbetegítheti a növény- és az állatvilágot, és az emberekre is ugyanolyan veszélyes, mint a többi élőlényre.

A biztonságot a rendkívül szigorú előírások garantálják. Már az erőműveknél gondosan ellenőrzik a hordókba csomagolt hulladékot, amelyeket különleges gépjárművek szállítanak a hulladéktárolóba. Ilyen létesítményeket már korábban is alakítottak ki a világ számos területén, ám a finnek minden korábbinál korszerűbb megoldásokra készülnek.

A munkálatok még a múlt század nyolcvanas éveiben elkezdődtek, és a terveket sikerült hajszálpontosan valóra váltani. Már két év sincs hátra, hogy megindulhassanak a szállítmányok. A földalatti szupertároló kereken száz éven keresztül várja majd az erőművek hulladékát. Az országban jelenleg négy atomerőmű működik, az ötödik már majdnem elkészült, és továbbiak beindítását is tervezik.
 
Biztonság a mélyben

Az új radioaktívhulladék-tárolóban rézkapszulákban fogják elhelyezni az erőművekből érkező uránt. A szállítás és a tárolás minden részletét nagy gonddal ellenőrzik. Kizárták a korrózió lehetőségét, és a víz még földrengés esetén sem tud behatolni a hulladékhoz.

Fent örökzöld fenyőerdők és csillogó tavak borítják a tájat, míg négyszáz méterrel lejjebb a földalatti folyosók végtelenbe nyúló sorát vésték ki a sziklából, ahol összesen 5500 tonna uránt helyeznek majd el.

Az öt méter hosszú rézhengereket egy vastag betonréteg is körbeöleli, és a rendszer annyira biztonságos, hogy a tervezők szerint százezer évig nem kell aggódni a lent tárolt hulladék miatt. A járatokat egy sugárvédelmi ellenőrző rendszer felügyeli.

Hazánkban Bátaapátiban működik hasonló létesítmény. A Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóban a paksi atomerőműben keletkező kis és közepes aktivitású sugárzó hulladék kerül végleges elhelyezésre. A tároló 2008 őszén kapott engedélyt az üzembe helyezésre, majd a létesítmény hamarosan megkezdhette működését. Az első vasbeton konténert odalent 2012. decemberében helyezték el. Akárcsak finn kollégáik, a magyar szakemberek is odafigyelnek arra, hogy a hazai sugárzó hulladékot a lehető legbiztonságosabban kezeljék és tárolják. 

Ajánló
Ajánló
Finom, egészséges és magyar – együnk helyi termékeket!

Finom, egészséges és magyar – együnk helyi termékeket!

Mi magunk is sokat tehetünk környezetünk megóvása érdekében. Az egyik egyszerű, ám...

Csak megfontoltan - Nemzetközi Ne Vásárolj Semmit! nap

Csak megfontoltan - Nemzetközi Ne Vásárolj Semmit! nap

Napjaink egyik rákfenéje, hogy a ránk zúduló reklámok áradata miatt az emberek...

A használt étolaj második élete

A használt étolaj második élete

Magyarországon szinte alig akad olyan háztartás, ahol a főzés-sütés során ne...