Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-03-09

Tündérek nyomában - Tavaszi virágok a kerület erdeiben

Tündérek nyomában - Tavaszi virágok a kerület erdeiben

Nagyszüleink annak idején csodálatos meséket mondtak a hazai erdőket benépesítő lenyűgöző lényekről. Könnyű volt nekik elhinni, hogy a tavasszal előbukkanó, parányi, de annál szebb virágokat a tündérek hagyták ott a gyerekek örömére. Amikor kék az ég, és már ránk nevet a nap, induljunk felfedezőútra a Hegyvidék zöld rengetegébe. Miközben megkeressük a legszebb és a legfontosabb virágokat, talán még tündérekkel is találkozhatunk a fák tövében.

Jó oka van annak, hogy a kikapcsolódásra és pihenésre vágyó budapestiek olyan nagy örömmel jönnek el kirándulni a Hegyvidék gyönyörű erdőkkel borított hegyeire, völgyeibe. Az 1978-ban létrehozott, több mint tízezer hektáros területű Budai Tájvédelmi Körzet messze földön híres a gazdag állat- és növényvilága, az itt honos ritka fajok miatt. Ilyenkor, a tavasz elején gyorsan benépesülnek a hegyi ösvények. Az élet újjászületését a hosszú, néha elviselhetetlenül hideg tél után semmi sem jelzi jobban, mint a fűben megbúvó tengernyi kis virág.
 
A természet szépségei

Először az alacsony növésű és törékeny virágok merészkednek elő. Népszerű ajándék a fehér szirmú hóvirágból készült kis csokor, de ne feledjük, a vadon növő hóvirág védett! Leszedni, valamint hagymáját kiszedni szigorúan tilos. Természetvédelmi értéke: 10.000,- forint. Néhány virág megelőzi a lombfakadást. Ne lepődjünk azonban meg, hogy mire gyönyörű zöld színben pompázik az erdő, ezek a fajok eltűnnek, és a földben várják a következő tavasz érkezését. A sárga télike, avagy a téltemető neve is szépen jelzi, hogy a korai virágaink közé tartozik. Előfordulhat, hogy ez a mérgező növény már február végén feltűnik az avarban. Ugyancsak sárga, de valamivel halványabb a kincskeresők kedvencének számító, ráncos levelű kankalin. A néphit szerint e növény szirma megfiatalítja az embert. A tavaszi virágok sztárja a pompás illatú, lila ibolya. Az ókori görögök az egyszerű, természetes szépség szimbólumaként ünnepelték. Később pedig elterjedt a vélekedés, hogy az új kedvesre vágyó lánynak érdemes ibolyát tennie a párnája alá, mert akkor gyorsan valóra válnak titkos vágyai.
 
Mi a tündérek kedvence?
 

A természet csábító szavát meghallgatva, kerületünk erdei ösvényein járva láthatunk még pirosló hunyort is. Ezt az ókorban a gonosz szellemek elűzésére használták. Mérgező, de orvosságot is lehet készíteni belőle. Ha nyitott szemmel járunk, megcsodálhatjuk a csillagvirágot, a leánykökörcsint, a rendkívül mérgező fehér vagy a lila odvas keltikét, a sáfrányt, a sárga salátaboglárkát vagy a tyúktaréjt is. Ha pedig a gyerekek hiányolják a mesebeli lényeket, akkor keressünk berki szellőrózsát. Ez a tündérek kedvenc virága, a közelében talán mi is észrevehetjük a varázslatos táncukat járó csodálatos alakokat. Érdemes ezen felül megemlítenünk még a salátaboglárkát, az ujjas keltikét, a tavaszi ledneket, az erdei szélfűvet, a hagymás fogasírt, a bókoló fogasírt és az erdei galambvirágot is.

Ahogyan a hóvirág, a tavaszi növények többsége védett, ne szedjük le őket! Ha szeretnénk a nem mérgező fajokkal feldíszíteni a szobánkat, akkor a piacon a megfelelő engedéllyel rendelkező árusoktól vegyünk magunknak.

Ajánló
Ajánló
Nálunk jó méhnek lenni – Hegyvidék, a méhek Paradicsoma

Nálunk jó méhnek lenni – Hegyvidék, a méhek Paradicsoma

A kertjeinkben zümmögő apró méhekre nem csak azoknak van szüksége, akik szeretik a friss,...

Véres gyémántok után, véres telefonok – mit tehetünk ellenük?

Véres gyémántok után, véres telefonok – mit tehetünk ellenük?

Afrika még ma, a 21. század második évtizedében is távoli és titokzatos földrésznek...

Környezetbarát gyermeknevelés – amit az ökobabákról tudni érdemes

Környezetbarát gyermeknevelés – amit az ökobabákról tudni érdemes

A Barabás Villában régóta nagy sikerrel futó környezetvédelmi programsorozat, a...