Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-12-10

Zöld karácsony: gondoljunk a természetre is!

Zöld karácsony: gondoljunk a természetre is!

A karácsony az év legszebb ünnepe. Ilyenkor összegyűlnek a család tagjai, hogy szenteste egymásra figyeljenek, a hívők megemlékezzenek Jézus születéséről, és a családtagok kedves ajándékokkal lepjék meg egymást. Az elmúlt évtizedek során azonban a szeretet ünnepe egyre inkább a fogyasztás, a költekezés és gyakran a pazarlás időszakává vált. A környezetvédelmet fontosnak tartó embernek éppen ezért érdemes átgondolnia, hogyan lehet a lehető „legzöldebb” módon megünnepelni ezt a csodálatos estét. 

A karácsony témaköre már régóta komoly fejtörést okoz a környezetvédő mozgalmak számára. A kritikus hangok legtöbbjének egyáltalán nem magával az ünneppel van baja, hanem a természetért aggódó hangok is a karácsony elanyagiasodására hívják fel a figyelmünket. A kereskedők mohósága először Amerikában váltott ki felháborodást, amikor mind többen figyeltek fel arra, hogy a karácsonyi reklámkampány már hónapokkal szenteste előtt, közvetlenül Halloween után vette kezdetét.

Az egyre hosszabb időszak cseppet sem örvendetes szokása mostanra az óvilágban is elterjedt. Már rég nem csodálkozunk azon, ha november elsején felállítják az első karácsonyfákat a bevásárlóközpontokban. Környezettudatos emberként nem szabad engednünk a csábításnak, és érdemes meggondolnunk, hogy valóban szükségünk van-e egy adott árucikkre vagy szolgáltatásra, mielőtt pénzt adnánk ki érte.
 
Hagyományok és környezetvédelem

A hagyományos karácsony a szeretet, és nem a pénzkidobás ünnepe. Megvan a maga tradicionális, vallásos jelentősége, ám a szenteste még azon polgártársaink életében is kiemelkedő jelentőségű, meghitt időpont, akik életében nem játszik különösebben erős szerepet a vallás. A hangsúly éppen a meghittségen van. Azon, ahogy ott ülünk a legközelebbi családtagjaink társaságában, és olyan emberekkel töltjük el a szentestét, akiket igazán, szívünk mélyéből szeretünk. 
 
Ezt a szeretetet egy mosollyal, néhány jó szóval és pár gondosan megválogatott, szívből jövő ajándékkal lehet a legjobban kifejezni. A környezetvédők is azt hangsúlyozzák, hogy mennyire fontos a megfontoltság és a tudatosság. Természetesen a zöld mozgalmak soraiban is találkozhatunk különféle nézetek képviselőivel.

A szélsőségesek fennhangon azt követelik, hogy karácsonykor egyáltalán ne adjunk ajándékokat, sőt, fát se állítsunk. Érveik egy részét érdemes meghallgatni, ám amit kérnek, az nem ésszerű. A karácsonyt igenis ünnepeljük meg, és lepjük meg szeretteinket szép ajándékokkal. A környezetért ugyanis már ezek kiválogatása és becsomagolása során is sokat tehetünk.

Hogyan csomagoljunk?

Természetes emberi igény, hogy örömet akarunk szerezni azoknak, akiket szeretünk. A karácsonyi ajándékozás nagyszerű lehetőséget nyújt erre. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy családtagjaink, barátaink elsősorban az ajándéknak örülnek, és nem a csomagolásnak. Érdemes megkeresni az arany középutat, és attól kezdve ragaszkodni hozzá. A csomagolás legyen annyira látványos, amennyire azt a szépérzékünk elvárja, de tartózkodjunk a felesleges túlkapásoktól.

A boltban kapható csillogó-villogó, fémes hatású csomagolóanyagok nagy része már az ünnep estéjén összegyűrve a szemeteskukában végzi. Az ünnepet követően a szeméttárolókból néha valósággal kicsordul a sok elpocsékolt papír. Ezt elkerülhetjük azzal, ha bizonyos dolgokat szem előtt tartunk, miközben becsomagoljuk az ajándékainkat.

Ne ijedjünk meg attól a kihívástól, hogy az idén drága, a környezetet károsító, viszont annál látványosabb anyagok felhasználása nélkül csomagoljuk be ajándékainkat a szeretteinknek. Csupán némi felkészülésre, jókedvre és kreativitásra van szükség ahhoz, hogy a környezetbarát csomagolásunkkal lepipáljuk a boltban kaphatókat.

A szaküzletekben számtalan fajta csomagolópapír közül válogathatunk. Ezek közül válasszuk a természetes alapanyagból készülteket. Ha ragaszkodunk az újrahasznosított csomagolópapírhoz, akkor a boltban keressük a PEFC vagy a FSC jelzéseket. Ezek azt mutatják, hogy a papír nincs fehérítve, és a színezéséhez a lehető legcsekélyebb mennyiségű festéket használták fel.

Ne használjunk ragasztót vagy csillogó, fémes hatású kötözőspárgát, hanem próbáljuk meg az ilyenek nélkül becsomagolni a meglepetéseket. Az interneten számos útmutató filmecskét találunk olyan ügyes trükkökről, melyeket alkalmazva többé már nem lesz szükségünk celluxra. Az írószerboltban nagy csábítást jelenthet a rengeteg csillogó-villogó, ragyogó színű csomagolóanyag. Ezek helyett mégis a natúr papírt lenne érdemes választani. Az ilyen előállítása ugyanis sokkal csekélyebb mértékben terheli meg a környezetet, mint a színes mintásoké, vagy azoké, melyeket vegyi úton fehérítettek ki.

Tasak és textília

Előfordulhat, hogy egy ajándék olyan nagy, hogy nem érdemes becsomagolni, hanem egyszerűbb dobozban átadni. Ne vegyünk hozzá műanyag dobozt, hanem ha lehet, ismét újrahasznosítható papírt válasszunk. Akadhatnak olyan ajándékok, amelyeket nem papírba csomagolunk, hanem egy dísztasakban vagy ajándékzacskóban rejtünk a karácsonyfa alá. Ezek gyakran olyan jó minőségű, erős anyagból készülnek, hogy az ünnepet követően nincs szívünk kidobni. 

Ez nagyon is helyes döntés, hiszen így lehetőségünk nyílik a legjobb minőségű csomagolóanyagok és táskák újrahasznosítására. Persze ilyenkor érdemes odafigyelni arra, hogy az idei ajándékunkat ne ugyanabban a papírzacskóban adjuk át valamelyik rokonunknak, amelyikben egy évvel korábban éppen tőle kaptunk meglepetést!

Mind szélesebb körben terjed el az a rendkívül környezetkímélő megoldás, hogy a ruhadarabokat nem papírba, hanem egymásba csomagolva nyújtják át. Ha az ajándékok között akad nagyobb méretű textília, például sál vagy terítő, esetleg ágynemű, akkor ízlésesen abba csomagolhatjuk a többi ruhafélét. Fontos, hogy az ünnepet követően a hulladék ne válogatás nélkül zúduljon a szemétbe. Amit csak lehet, azt a megfelelő szelektív tárolóban helyezzük el, hogy újra lehessen hasznosítani.
 
Nem kell a boltba mennünk akkor se, ha érdekes apróságokkal szeretnénk feldíszíteni a már becsomagolt ajándékokat. A fenyőtoboz adja magát, de erősíthetünk a dobozkákra vagy a zacskókra kisebb fenyőágat, szárított, narancsból vágott karikát, fahéjrudacskát, esetleg az erdőben szedett bogyót, például kökényt. A karácsonyi mintákat mi magunk is felfesthetjük vagy felrajzolhatjuk a papírra. A boltokban lehet olyan stencil mintákat kapni, amelyek karácsonyfát, angyalkákat, csillagot, hópelyhet ábrázolnak. Az ilyen formákkal mi magunk nyomtathatunk szép ábrákat a természetes alapanyagú papírra. 

A környezettudatosság bár spórolással jár, mégsem garasoskodás. Nyugodt lelkiismerettel tehetjük el jövőre az erős és szép díszdobozokat, táskákat, tasakokat, szalagokat, és a különféle környezetbarát csomagolópapírokat. Jó szolgálatot tesznek azok egy év múlva is, amikor majd megint együtt ünnepel a család!

Ajánló
Ajánló
Csak megfontoltan - Nemzetközi Ne Vásárolj Semmit! nap

Csak megfontoltan - Nemzetközi Ne Vásárolj Semmit! nap

Napjaink egyik rákfenéje, hogy a ránk zúduló reklámok áradata miatt az emberek...

Mindenre van megoldás! - Különleges atomhulladék-tároló északon

Mindenre van megoldás! - Különleges atomhulladék-tároló északon

A 21. század második évtizedében egyre komolyabb kihívást jelent, miként oldjuk meg...

A használt étolaj második élete

A használt étolaj második élete

Magyarországon szinte alig akad olyan háztartás, ahol a főzés-sütés során ne...