Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-01-30

Hasznos „zöld” apróságok, hogy télen is jó legyen a kedvünk

Hasznos „zöld” apróságok, hogy télen is jó legyen a kedvünk

A hideg téli időjárás, a hosszú, sötét éjszakák komolyan próbára teszik mindannyiunk türelmét, komoly egészségügyi kihívást jelentenek, ráadásul az ilyen időszakokban növekszik a környezetszennyezés. Szerencsére nem vagyunk kiszolgáltatva a zord időjárás kényére-kedvére. Mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy könnyebben vészeljük át az idei télből hátralévő hideg heteket, miközben odafigyelünk a természet megóvására is. 

Az idén télen sokan panaszkodtak amiatt, hogy a gyorsan váltakozó frontok mennyire megviselték az egészségüket, a közérzetüket. Többször is előfordult, hogy egyik nap még mínusz nyolc-mínusz öt fokot mutatott a hőmérő, másnap viszont plusz tizenhárom, sőt tizennégy is lehetett. Egyre több az olyan ember, akinek a szervezete rosszul reagál a váltakozó hideg- és melegfrontokra.
 
A testi panaszok sajnos rosszkedvet, levertséget vagy éppen ingerültséget eredményezhetnek. Ráadásul a téli hónapok nemcsak ránk rónak nagyobb terhet, de közvetlen lakókörnyezetünk élővilágára is. A hideg miatt jóval többet fűtűnk, a kéményekből dől a füst, egyes rosszul beállított gépjárművek valóságos fekete fellegeket engednek ki magukból, illetve a hosszú, sötét időszakok miatt jóval több energiát használunk fel azért, hogy ne kelljen félhomályban vakoskodnunk.

Mindennek megvan a maga ára. Ahogy nő az energiafogyasztás, úgy emelkedik a természet terhelése. Szerencsére környezetvédelmi szakemberek számos olyan hasznos apróságot gyűjtöttek csokorba, amelyek segítségével sokkal egyszerűbbé válhat a január végi és a februári hideg napok elviselése.
 
Kezdjük az otthonunkkal!

Télen is igaz, hogy a mi házunk a mi várunk. Érdemes az otthonunkat megvédeni Tél tábornok csapatai, a hideg és a sötétség ellen. Ha tavaly ősszel elmulasztottuk a nyílászáróink ellenőrzését, az idén nyáron bepótolhatjuk, így a következő télen nem fog zavarni minket az ablak mellett vagy az ajtó alatt besüvítő hideg szél.

Aranyat ér a jó szigetelés is. Egy hatékony szigeteléssel ellátott ház nem igényel olyan sok energiát, mint egy szigeteletlen, ezzel együtt a kisebb energiafelhasználással kevesebb szén-dioxidot is bocsátunk ki. Előrelátásunkkal sok pénzt spórolhatunk meg, hiszen kevesebbet kell fűtenünk, ráadásul amikor csökkentjük az energiafelhasználásunkat, azzal a természetet is védjük.

A fűtés alapvető fontosságú a jó közérzetünkhöz. Érdemes belőni, hogy milyen hőmérsékleten érezzük jól magunkat, és annál melegebb ne legyen a lakásban. Keressük meg az elfogadható kompromisszumot. Nem helyénvaló és egészségtelen annyira felfűteni az otthonunkat, hogy bent egy szál pólóban is folyjon rólunk a víz, miközben kint harapós mínuszok vannak. Jelentős mennyiségű energiát takaríthatunk meg, ha csak egy fokkal is lejjebb tekerjük a termosztátot.

Beszédes adat, hogy ha csak 1 °C fokkal emeljük meg egy lakóépület belső hőmérsékletét, az már 5-6 %-nyi energiafelhasználás-növekedést eredményez. Az otthonunk nem pálmaház, akkor sincs szükség trópusi hőségre, amikor az egész család munkában vagy iskolában van.

Érdemes felidézni magunkban nagyszüleink módszereit. Egy kényelmes pulóver vagy kardigán elősegíti, hogy kellemesen érezzük magunkat, miközben a lakásban és az irodánkban nincs túl meleg. Figyeljünk oda arra, hogy az öltözékünk természetes anyagból készüljön. Télen a gyapjú a legmegfelelőbb, ennek kellemes az érintése, nem irritálja a bőrt és rendkívül meleg.
 
Fontos szerepe van a megfelelő szellőztetésnek is. Télen rövid, néhány perces szakaszokban, minél több ablakot kinyitva, megfelelő kereszthuzattal érdemes szellőztetni, ezzel elkerülhető a lakóház vagy lakás teljes kihűlése, a helyiségek „újrafűtése” jóval kevesebb időt és energiát igényel.
 
Kint a szabadban

Az idén télen többször is előfordult, hogy reggel még ötcentis havat kellett ellapátolni a járdáról, délutánra viszont nem maradt hó a környéken, mert minden elolvadt, és igaz volt ennek az ellenkezője is.

Amikor munkába mentünk, még szépen ragyogott a felkelő nap, este hazaérve viszont bokáig érő hó ropogott a talpunk alatt. Eltakarításának leginkább környezetbarát megoldása a lapátolás. Gondot okozhat viszont a megolvadó hólé, ami estére megfagy. A csúszós járda vagy a lépcső rendkívül balesetveszélyes.

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a régimódi – a környezetet súlyosan károsító – szórósót már nem szabad használni. Szerencsére számos „zöld” alternatíva létezik helyette. A sózás kiváltói lehetnek az érdesítő és jégolvasztó anyagok, például a zúzalék, a fűrészpor, a forgács. A nagyobb áruházakban könnyedén vásárolhatunk környezetbarát szóróanyagokat, ilyen például a só helyett megfelelő alternatívát nyújtó kalcium-klorid. 

A kinti munkavégzés és sportolás során is fontos a megfelelő öltözék. Mindenképpen legyen a fejünkön sapka, és a kesztyűt is hiba volna otthon hagyni. Így elkerülhetjük, hogy átfagyjunk és kihűljön a testünk, visszatérve a lakásba pedig nem ráz minket a hideg, és nem rohanunk oda egyből a termosztáthoz, hogy magasabbra állítsuk.
 
Kellemes környezetben

Mivel nem sóval jégtelenítettünk odakint, ezért nem kell attól félnünk, hogy a sós latyak tönkreteszi a csizmánkat és az előszobában felmarja a padlót. Arról nem is beszélve, hogy házi kedvenceink lábát sem marja sebesre a só.

Mindezeken felül van néhány egyszerű trükk, ami segít abban, hogy a kinti zord idő dacára is jó legyen a kedvünk. Télen is egészséges sok forró teát inni, és nem a véletlen műve, hogy a nagyszüleink ilyenkor olyan sok forró levest ettek.

A hangulatunk javítására ezenfelül kiválóan alkalmas, ha élénkszínű párnákat, textíliákat veszünk elő. Amiatt sem kell szomorkodnunk, hogy kint fehér takaró borítja a növényeket. Érdemes ugyanis virágokkal és csekélyebb fényigényű növényekkel telerakni a lakásunkat. Saját kis zöld „édenkertünk” nekünk termeli az oxigént, ráadásul a színeivel feljavítja a hangulatunkat. Külön előny, hogy a benti növények ápolásába bevonhatjuk a gyerekeket is, így felelősségteljes viselkedésre, a természet csodáinak felismerésére taníthatjuk őket.

Ajánló
Ajánló
Érdekes állatok, izgalmas kalandok – programok a holnap ifjú környezetvédői számára

Érdekes állatok, izgalmas kalandok – programok a holnap ifjú környezetvédői számára

Napjainkban mind nyilvánvalóbbá válik, hogy mennyire fontos az anyatermészet megóvása. Ez...

Érdemes figyelni – Válogassunk az igazi zöldboltok kínálatából! Második rész

Érdemes figyelni – Válogassunk az igazi zöldboltok kínálatából! Második rész

Hazánkban egyre több családban figyelnek oda arra, hogy csakis egészséges ételek...

Menjünk biztosra – Miről ismerjük fel az igazi zöldboltokat?

Menjünk biztosra – Miről ismerjük fel az igazi zöldboltokat?

Az elmúlt hetek során nem igazán akadt olyan budapesti, aki ne érezte volna a saját bőrén...