Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-04-10

Barátainkkal vállvetve – nemzetközi együttműködés a méhek érdekében

Barátainkkal vállvetve – nemzetközi együttműködés a méhek érdekében

A 21. század második évtizedére sok fontos állat- és növényfaj a kihalás szélére került. Komoly összefogásra, előrelátásra, lelkiismeretes hozzáállásra és felelősségteljes gondolkodásra van szükség ahhoz, hogy megmenekülhessenek. Mindezekre szép példa az az erőfeszítés, amivel kerületünk felkarolta az egyik rendkívül hasznos rovarfaj, a hazánkban is őshonos méhek megmentését. Örömmel számolunk be az első sikeres lépésekről.

Magazinunkban korábban hírt adtunk a Hegyvidéki Önkormányzat azon döntéséről, hogy városrészünket az itt élő emberekkel összefogva méhbarát kerületté változtatja. Amikor ezekre a hasznos rovarokra gondolunk, ne csak a csillogó, mézzel teli edények jelenjenek meg lelki szemeink előtt, mivel a méhek nem csupán azért fontosak, mert évszázadok óta kiváló édesítőszerrel látják el a háziasszonyokat.

A növényeket beporzó rovarok jelenléte elengedhetetlen ahhoz, hogy fennmaradjon az ökoszisztémánk, és gyermekeinkre egy élettel teli, eleven és egészséges bolygót hagyjunk örökségül. Nem lehet elégszer kihangsúlyozni azt, hogy a közvetlen környezetünkben élő növények körülbelül nyolcvan százalékát a kis zümmögő segítőink porozzák be. Említsük meg még egyszer Albert Einstein vészjósló szavait. A híres tudós szerint „az emberi fajnak legfeljebb négy éve marad az után, hogy a méhek kihalnak”.
 
Közös erőfeszítés, közös siker

Sokan fáradoznak azért, hogy ne váljon valóra Einstein rémálma. Ebből a célból nemrég fontos vendégek jártak itt nálunk, a Hegyvidéken.

A méhek megmentésére létrehozott Urbact – BeePathNet projekt keretében a szlovéniai Ljubljana, a portugál Amarante, a lengyel Bydgoszcz, valamint Olaszországból Cesena, Görögországból pedig Néa Propontída szakemberei és képviselői három napon át a méhbarát közösségi hálózatok kialakításának lehetőségeiről tanácskoztak együtt a Hegyvidéki Önkormányzat munkatársaival. A baráti összejövetel fontos célkitűzése volt az is, hogy bemutassák egymásnak a jó gyakorlatokat.

Szlovéniában ugyanis egy előremutató, rendkívül hasznos program kezdődött a méhbarát környezet kialakítása érdekében. Ljubljanában mintaértékű együttműködés jött létre a méhészek, a különféle civil szervezetek, az iskolák, az egyetemek, a kutatóintézetek, valamint jelentős kulturális intézmények, telekommunikációs és egyéb cégek részvételével. A város három évvel ezelőtt elnyerte az Európa Zöld Fővárosa címet, tavaly pedig az ENSZ a méhek világnapjává nyilvánította május 20-át. Nem csoda, hogy a szlovénok annyira lelkesek; a projekthez hamarosan sokan csatlakoztak, különféle szolgáltatóegységek, bevásárlóközpontok, szállodák vagy éppen éttermek. 

Mi a céljuk?

Az önkéntesek elősegítik a méhek városi jelenlétét, és az emberek szemléletének formálására törekszenek. Magyarországi partnerként a Hegyvidéki Önkormányzat is csatlakozott e fontos kezdeményezéshez.
 
Megmentjük a méheket

Széles körben elterjedt tévhit, hogy a méhek nem érzik jól magukat lakott, beépített területeken. Valójában az a helyzet, hogy a monokultúrás mezőgazdasági termelés elterjedésével beszűkül a méhek élettere, éppen ezért egyre nagyobb jelentősége van a városi méhészkedésnek. A Hegyvidéken jelenleg is találkozhatunk vándorméhészekkel, és talán már önök is hallották Kutasi Tamás nevét, aki három éve gyártja a Normafa mézet.

Egész Európában felfigyeltek arra, hogy mind kevesebb mézet fogyasztunk, pedig ennél egészségesebb táplálékot nehezen találni. A jó méz igazi kincs, így nem csoda, hogy ma már ezt is hamisítják. Ráadásul más földrészekről évente több mint százezer tonna méz érkezik Európába.

A kerületünkben megtartott nemzetközi tanácskozáson elhangzott az is, milyen hasznos lenne, ha a borászkodáshoz hasonlóan a méhészkedés is közkedvelt hobbivá válna. Hiszen akkor a vállalkozó kedvűek egészséges, saját mézet termelhetnének, hozzájárulva környezetünk sokszínűségének megőrzéséhez.

A kerületi Zöld Iroda komoly erőfeszítéseket tett és tesz azért, hogy a Hegyvidék méhbaráttá váljon. Ennek az egyik alappillére a most indult, kétéves projekt. Megkezdődött egy önkéntesekből álló méhbarát hálózat kialakítása. A lelkes résztvevők között ugyanúgy akadnak méhészek, kertészeti és természetvédelmi szakemberek, mint intézményvezetők óvodavezetők, a kulturális intézmények munkatársai, de számíthatnak kerületünk állatorvosára is. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy mennyire lényeges a széles körű szemléletformálás. Kicsiket és nagyokat is közelebb kell hozni a méhekhez, hogy jobban megismerhessék őket.

Ebben segíthetnek a különféle játékos foglalkozások, valamint a nagy érdeklődésre számot tartó ismeretterjesztő előadások. Ha valaki részt vesz ezeken, akkor soha többé nem fog félni a méhektől, és könnyedén meg tudja különböztetni hasznos kis segítőinket a darazsaktól.

Kerületünk oktatási intézményeiben a korábban meghirdetett Mézeskuckó programhoz kapcsolódva március folyamán édes meglepetés vár a tanulókra. A „Mézes reggelik” során nem csupán mézes kenyér kerül a gyerekek elé az asztalra, de méhészekkel is találkozhatnak, akik azt is elmesélik, hogyan kell bánni a méhekkel.

A szervezők örömmel várják további érdeklődők jelentkezését is.
 
Itt érdeklődhet

Ha szeretne többet megtudni a méhek védelméről és a Hegyvidéki Önkormányzat környezetvédelmi erőfeszítéseiről, akkor érdemes kapcsolatba lépni a Hegyvidéki Zöld Ponttal. 

Itt találja őket:
 
Cím: 1126 Budapest, Kiss János altábornagy u. 43–45., földszint
Tel.: +36 70 938 8474
+36 1 224 5900/ 5907 mellék
E-mail: zoldpont@hegyvidek.hu
 
Ügyfélfogadás:
Hétfő: 13.00–17.30
Szerda: 8.00–12.00 és 13.00–16.00
Péntek: 8.00–12.00

Ajánló
Ajánló
Nálunk jó méhnek lenni – Hegyvidék, a méhek Paradicsoma

Nálunk jó méhnek lenni – Hegyvidék, a méhek Paradicsoma

A kertjeinkben zümmögő apró méhekre nem csak azoknak van szüksége, akik szeretik a friss,...

Véres gyémántok után, véres telefonok – mit tehetünk ellenük?

Véres gyémántok után, véres telefonok – mit tehetünk ellenük?

Afrika még ma, a 21. század második évtizedében is távoli és titokzatos földrésznek...

Környezetbarát gyermeknevelés – amit az ökobabákról tudni érdemes

Környezetbarát gyermeknevelés – amit az ökobabákról tudni érdemes

A Barabás Villában régóta nagy sikerrel futó környezetvédelmi programsorozat, a...