Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-07-23

Menjünk biztosra – Miről ismerjük fel az igazi zöldboltokat?

Menjünk biztosra – Miről ismerjük fel az igazi zöldboltokat?

Az elmúlt hetek során nem igazán akadt olyan budapesti, aki ne érezte volna a saját bőrén is a klímaváltozás következményeit. Nem csoda, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a természetet védő mozgalmak, és mind többen törekszenek arra, hogy a lehető leginkább környezetbarát módon éljenek. Divatba jöttek a „zöldboltok" is. Amikor bevásárolni indulunk, érdemes alaposabban megnézni, hogy hol költjük el a pénzünket, mert kis odafigyeléssel biztosak lehetünk abban, hogy valóban környezetbarát termékeket vásárolunk.

Ma már egyre kevésbé kell az embereket arról győzködni, hogy miért olyan fontos a fenntartható fejlődés és bolygónk megvédése. A természet megóvásáért folytatott küzdelem a saját otthonunkban kezdődik. Mi magunk is sokat tehetünk az állat- és a növényvilág megóvása érdekében, ha a mindennapjaink során a környezetet kímélő módon viselkedünk, élünk, a vásárlásaink során pedig betartunk néhány egyszerű, de hatásos szabályt. 
 
Hasznos és divatos

Az elmúlt évtizedek során bizonyára ön is tapasztalta, milyen következményekkel jár, ha valami váratlanul népszerűvé, divatossá válik. Olyankor rengetegen akarnak rácsatlakozni a sikerre, és a kereskedelemben sajnos előfordulhat, hogy közben nem teljesen tisztességes módszereket alkalmaznak. A környezetvédelem területén ilyesmi lehet, amikor a piacon egy árus azt állítja, hogy ő bio- vagy ökotermékeket árul, ám a gyümölcsöt kézbe véve felfedezhetjük rajta a vegyszerek nyomát, és az orrunkat esetleg megcsapja valamilyen permetezőszer bűze.

Szerencsére ilyen ügyeskedőkkel csak ritkán találkozni, Budapesten pedig egyre több olyan megbízható, környezetbarát bolt működik, ahol garantáltan jó minőségű, egészséges terméket vásárolhatunk.

Az ilyen üzletekben szigorúan megvizsgálják, hogy mi kerül a polcokra. Csak az az áru kapja meg a „zöld címkét”, amelyet megfelelő módon gyártottak, termeltek, környezetkímélő a csomagolása és a fogyasztásuk – illetve bizonyos termékek esetén a használatuk – sem károsítja a természetet.

A legfontosabb szabály persze most is az, hogy érdemes alaposan tájékozódnunk. Összegyűjtöttünk olvasóinknak néhány olyan dolgot, amelyekre odafigyelve biztosak lehetünk abban, hogy a legegészségesebb, tudatosan kiválasztott termék – élelmiszer, ital – kerül a családunk asztalára.
 
Mire figyeljünk?

A vásárlás megkezdése előtt érdemes felmenni az internetre, és megnézni, hogy miket ír magáról az az áruház vagy bolt, ahol vásárolni akarunk. Optimális esetben minden egyes terméknél ott találjuk a rávonatkozó környezetvédelmi információkat. A jó szaküzletek tanácsokat nyújtanak a hasznosíthatóság lehetőségeiről, a termékek anyagáról, az életciklusukról, a csomagolásuk fajtájáról és persze arról, hogy ezeket megvásárolva mi magunk milyen módon járulhatunk hozzá a természet megóvásához.

Ha nem az interneten keresztül vásárolunk, hanem egy valódi boltban vesszük kézbe az árut, akkor ott valószínűleg nem kapunk részletes, papírra kinyomtatott tájékoztatást. Hasznos azonban odafigyelni a csomagoláson látható apró ábrákra, piktogramokra. Ezek az ökocímkék ugyanis egy pillanat alatt megmutatják a kezünkbe vett termék legfontosabb tulajdonságait.
 
Hatóságok és szakértők jelzései

A környezetvédelmi minősítéseket nemcsak hazai hatóságok, de külföldi szakintézmények is kiadhatják. Ilyen fontos minősítő jel a belga Eco Garantie minősítése. Ha valamilyen árun ezt találjuk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az adott terméket szigorú jogszabályokban rögzített körülmények között, a biotermesztés szabályainak betartásával állították elő.

Hasonlóan fontos ökocímke a német Kék Angyal, vagyis a Der Blaue Engel, amelyik immár több mint negyven éve jelzi a minősített, környezetet kímélő árukat. A legrégibb ökocímkét csak olyan dolgok kapják meg, amelyekkel sikerült valamilyen, az emberre és a környezetére, a vízre és a klímára, valamint a különféle erőforrásokra káros terméket helyettesíteni.

Akkor is nyugodtan megvásárolhatunk egy terméket, ha azon az EU Ecolabelt, vagyis az Európai Unió ökocímkéjét látjuk. Ezt a jelzést olyan termékeken vagy szolgáltatásokon látjuk, amelyeknek csak egész kicsi a kedvezőtlen környezeti hatásuk. Ha nem tudjuk eldönteni, hogy két hasonló árucikk közül melyiket vegyük meg, akkor érdemes azt választani, amin egy ilyen címkét találunk. Az EU Ecolabelt ráadásul magyar termékekre is rákerül, mivel egységesen vonatkozik az unió minden országára, függetlenül attól, hogy az adott árut, például epret vagy szőlőt hol termelik, vagy árusítják.

A tudatos vásárló számos tényezőt figyelembe vesz, mielőtt megvenne valamit. Döntésében szerepet játszik az adott termék előállítási módja, ennek a környezeti hatásai, de az is, hogy pontosan milyen módon fogja felhasználni az árut. További fontos tényező, hogy az adott termék mennyire újrahasznosítható, és mi történik, ha a hulladékba kerül.

Az árukon látható különféle védjegyek éppen azért olyan fontosak, mert a segítségükkel olyan gyártók munkáját támogathatjuk, amelyek bizonyítottan kisebb mértékben terhelik a környezetünket.

Cikkünk következő részében megnézzük, mi a helyzet a tisztességes kereskedelemmel és az újrahasznosíthatósággal, de kitérünk arra is, miért annyira fontos a magyar biogazdák fáradságos munkájának támogatása és a kiváló hazai ecotermékek fogyasztása.

Ajánló
Ajánló
Érdekes állatok, izgalmas kalandok – programok a holnap ifjú környezetvédői számára

Érdekes állatok, izgalmas kalandok – programok a holnap ifjú környezetvédői számára

Napjainkban mind nyilvánvalóbbá válik, hogy mennyire fontos az anyatermészet megóvása. Ez...

Érdemes figyelni – Válogassunk az igazi zöldboltok kínálatából! Második rész

Érdemes figyelni – Válogassunk az igazi zöldboltok kínálatából! Második rész

Hazánkban egyre több családban figyelnek oda arra, hogy csakis egészséges ételek...

Barátainkkal vállvetve – nemzetközi együttműködés a méhek érdekében

Barátainkkal vállvetve – nemzetközi együttműködés a méhek érdekében

A 21. század második évtizedére sok fontos állat- és növényfaj a kihalás szélére...