Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-08-29

Érdemes figyelni – Válogassunk az igazi zöldboltok kínálatából! Második rész

Érdemes figyelni – Válogassunk az igazi zöldboltok kínálatából! Második rész

Hazánkban egyre több családban figyelnek oda arra, hogy csakis egészséges ételek kerüljenek az asztalra, hogy környezetbarát életmódot folytassanak, a mindennapjaik során pedig lelkiismeretesen tegyenek valamit a nagyvilág és Magyarország természeti kincseinek, élővilágának megőrzéséért. Mindebben fontos szerep juthat a bevásárlásnak, a „zöld” boltoknak is!

Napjainkban mind több fórumon, felületen foglalkoznak a környezetvédelem legégetőbb kérdéseivel. Ez a téma egyformán érinti a legfiatalabbakat és a legidősebbeket, ezért nem csoda, hogy olyan nagy az érdeklődés iránta. Érdemes megtudni, hogyan kerülhetjük el például a mesterséges színezékeket, a kőolajszármazékokat vagy a szintetikus illatanyagokat tartalmazó termékeket. Most, cikkünk második részében áttekintjük a mind divatosabb „zöld” boltok kínálatát, a méltányos kereskedelem és az újrahasznosíthatóság jelentőségét. Természetesen nem feledkezünk meg a hazai biogazdák fáradságos munkájáról és a kiváló magyar ökotermékekről sem, de kiderül az is, hogy mire figyelmeztet a zöld nyuszi!
 
Mérlegeljünk megfontoltan

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egyre több környezetvédő „zöld” bolt és áruház kínálatából válogathatunk. Figyeljünk oda a termékeken látható kis ikonokra, tájékoztató szövegekre, mert a segítségükkel olyan dolgokra költhetjük a pénzünket, amelyek nem károsítják a környezetünket.

Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy csakis természetes vagy természetazonos anyagokkal tartósított élelmiszer kerüljön be a kamránkba. A különféle tanúsítványokat állami szakszolgálatok, hivatalok, valamint környezetvédő közösségek is kiadhatják. Ha egy olyan jelzéssel találkozunk, amilyet korábban még nem láttunk, akkor arra érdemes a vásárlás előtt rákeresni a világhálón. Ha azt látjuk, hogy az adott környezetvédelmi szervezet vagy szakszolgálat szigorú követelményeket támaszt, és folyamatosan ellenőrzi az ikonja felhasználóit, akkor az ilyen jelzésű terméket nyugodtan megvásárolhatjuk.
 
Tisztesség és újrahasznosíthatóság

Sok vásárló fontosnak tartja, hogy csakis méltányos kereskedelemből származó terméket vegyen. Ezzel elkerülhető az olyan cégek támogatása, amelyek gyerekeket vagy nőket dolgoztatnak éhbérért, vagy szinte már modern rabszolgákat alkalmazva állítanak elő olcsó és gyakran silány tömegtermékeket.

Azok a lelkiismeretlen vállalkozások, amelyek semmibe veszik a munkavállalóik jogait, többnyire fütyülnek a környezet megóvására is. A méltányos kereskedelemben részt vevő partnerek viszont egyedi árakat alakítanak ki a gyártó partnerekkel, és ezzel elősegítik, hogy a termékek előállítói tisztességes, becsületes megélhetéshez jussanak. Ha mi is szeretnénk támogatni őket, akkor vásárláskor keressük a fairtrade minősítő védjegyet.

A különféle árucikkek előállítása során nem csupán emberek kerülhetnek nehéz helyzetbe. Számos olyan termék létezik, amelyek kifejlesztésekor rengeteg állatnak kellett szenvednie, mivel a gyártók rajtuk kísérletezték ki például a különféle kozmetikumok legújabb változatait. Ha nem akarunk ilyen terméket vásárolni, akkor keressük a szöveges garanciát vagy a zöld nyuszis logót, ami azt mutatja, hogy a gyártás során nem végeztek állatkísérleteket. Mind többen vannak olyanok, akik nem kívánnak állati eredetű élelmiszert fogyasztani. A vegán jelzés megmutatja, hogy egy adott áruban nincsen semmilyen állatokból származó összetevő.

Fontos lehet az is, hogy csak természetes anyagból készült dolgokat vigyünk haza. Az életciklusuk végén ezek ugyanis – eltérően a műanyagoktól – jól komposztálhatók, mert biológiailag könnyen lebomlanak. A jelzések megmutatják, ha valamiben nincsen mesterséges színezék, kőolajszármazék vagy szintetikus illatanyag.
 
Törekedjünk az egyszerűségre

Elszomorító azt látni, hogy külföldön egyes áruházakban meghámozzák és egyesével nejlonba, fóliába csomagolják a narancsot. Pedig annak a természet alkotta meg a tökéletesen záródó saját, egyedi csomagolását, ugyanúgy, mint például a banánét! A csomagolóanyagok ráadásul olyan termékek közé is „beszivárogtak”, ahol nem is volna szükség rájuk.

Ezt a káros folyamatot ellensúlyozandó, van, aki fontosnak tartja, hogy eleve ne járuljon hozzá a hulladékok létrejöttéhez. A műanyagból készült hulladékok mennyiségét csökkenthetjük, ha olyan termékeket vásárolunk, amelynek tartóedényét, csomagolását a boltban újratöltik. Így ugyanis nem kell megvennünk, aztán pedig kidobnunk egy újabb és újabb palackot, dobozt vagy zacskót, és nem keletkezik felesleges szemét. Ezt a gondolatot bizonyos termékek esetén még tovább lehet vinni. Léteznek ugyanis olyan árukategóriák, ahol egyáltalán nincs szükség a megvásárolni kívánt termék becsomagolására, hanem egyetlen parányi címke is elegendő rajtuk.
 
Zamatos, kiváló és magyar!

Azzal is komolyan hozzájárulhatunk környezetünk megoltalmazásához, ha helyi terméket vásárolunk. Egy parányi magyar zászló jelzi az itthon gyártott árukat. Fontos dolog helyi élelmiszereket venni. Ezek szállítása során ugyanis sokkal csekélyebb a káros anyagok kibocsátása, mint amit a külföldi termékek behozatala során tapasztalhatunk.

A magyar áruk vásárlása ráadásul több szempontból is nagyon hasznos. Így ugyanis a hazai zöldgazdákat támogatjuk, lehetővé téve vállalkozásuk fejlődését, újabb környezetkímélő beruházásaikat. Végső soron ez nekünk is jó, mivel minél több magyar ökogazda termel a közelünkben, annál több garantált minőségű, ízletes, hazai élelmiszert fogyaszthatunk.

Ajánló
Ajánló
Környezetbarát gyermeknevelés – amit az ökobabákról tudni érdemes

Környezetbarát gyermeknevelés – amit az ökobabákról tudni érdemes

A Barabás Villában régóta nagy sikerrel futó környezetvédelmi programsorozat, a...

Érdekes állatok, izgalmas kalandok – programok a holnap ifjú környezetvédői számára

Érdekes állatok, izgalmas kalandok – programok a holnap ifjú környezetvédői számára

Napjainkban mind nyilvánvalóbbá válik, hogy mennyire fontos az anyatermészet megóvása. Ez...

Menjünk biztosra – Miről ismerjük fel az igazi zöldboltokat?

Menjünk biztosra – Miről ismerjük fel az igazi zöldboltokat?

Az elmúlt hetek során nem igazán akadt olyan budapesti, aki ne érezte volna a saját bőrén...