Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-09-04

Érdekes állatok, izgalmas kalandok – programok a holnap ifjú környezetvédői számára

Érdekes állatok, izgalmas kalandok – programok a holnap ifjú környezetvédői számára

Napjainkban mind nyilvánvalóbbá válik, hogy mennyire fontos az anyatermészet megóvása. Ez a nagy feladat átível több nemzedéken is. A szeptemberi kerületi rendezvények során olyan környezetvédelmi programokkal várják a gyerekeket, amelyek elősegíthetik, hogy a legkisebbek is játékos, vidám formában ismerjék meg korszakunk nagy kérdéseit és a környezettudatos életmód előnyeit.

Szeptemberben a Hegyvidéki Önkormányzat rendkívül változatos kulturális és szórakoztató programsorozattal várja a kerületi polgárokat. A szervezők nagyon fontosnak tartották, hogy a gyerekek is számos érdekesség közül válogathassanak. Ezek egy része azt a célt tűzte ki maga elé, hogy játékosan, lépésről lépésre bevezesse a környezetvédelem titkaiba azokat a kicsiket, akik húsz-harminc év múlva maguk is komoly szerepet játszhatnak bolygónk megvédésében. E programok felhívják a figyelmüket arra, milyen nagyszerű és gazdag élővilága van a Kárpát-medencének, milyen érdekes és hasznos állat-, valamint növényfajok élnek a magyar tájakon.
 
Mesefigurák és óriások között

Szeptember 6-án, péntek délután négy órától, ahogyan azt már a gyermekeknek szóló ajánlóban is említettük, az Europalánta egyesület és két kedves mesefigura, Mimó és Csipek várja őket a Városháza téren. Mind a két mesehős elszánt és lelkes környezetvédő. Nagyon kíváncsiak, csak úgy ömlenek belőlük a kérdések, amelyekre persze választ is kaphatunk. Sok kis barátjuk társaságában nemcsak a kerület szívében, de a Kis-Sváb-hegyen és a Sas-hegyen is találkozhatunk velük.
 
Az egyesület közel tíz éve várja élményközpontú környezetvédelmi programokkal a gyerekeket. Egy olyan harmonikus és fenntartható világ lebeg a szemük előtt, ahol semmi sem fenyegeti a természetet, és az emberek zavartalanul, boldogan élhetnek, mert nem kell szárazságtól, forgószelektől vagy épp áradástól tartaniuk. A munkatársaik között akad környezetmérnök, óvónő, grafikus, tanár, kosárfonó vagy éppen tájépítész is.

Mimó és Csipek kalandjairól már könyvek és foglalkoztató füzetek is megjelentek. A gyerekek bejárhatják velük az erdőt, de a nagyvárosban is új barátokra tehetnek szert. Közben találkozhatnak a sünivel, a békával, a rókával és a bagollyal is. A pénteki, sok mozgással kombinált játékos foglalkozáson felfedezhetik, miként lehet megóvni lakóhelyünk tisztaságát. Izgalmas kalandok várnak mindenkire, miközben megtanulják, mit tehetünk a városi környezetben élő állatokért és növényekért. A változatos társasjátékok remek szórakozást és rengeteg sikerélményt jelentenek, ráadásul a gyerekek elsajátíthatják a felelős gondolkodás alapjait.
 
Rejtőzködő kincsek fűben-fában

Másnap, szombaton a Paradicsom Projekt foglalkozásain vehetnek részt délelőtt tíz és délután négy óra között azok az apróságok, akiket érdekelnek a különféle termések, magok, és szeretnék megismerni a természet kincseit. Ez a program élmény, szórakozás és olyan kreatív foglalkozás is, amelyik során megtanuljuk, miként tehetjük egészségesebbé, színesebbé, illatosabbá, szebbé a mindennapjainkat.

Résztvevői olyan szemléletet közvetítenek, amelyik arra tanít meg minket, hogy figyeljünk oda önmagunkra, illetve a körülöttünk élő világra, szülőbolygónk kincseire, és tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a természet megóvása érdekében.

A foglalkozások középpontjában álló képzőművész-hallgatók segítenek, ha valaki szeretne fűvel és fával festeni, a különféle termésekből apró dísztárgyakat létrehozni. A Játékgyárban a környezetünkben és az otthonunkban fellelhető dolgokat hasznosítják újra. A gyerekekkel közösen ezekkel alkotnak meg izgalmas új játékokat, ráadásként pedig gyurmából is lehet sütiket készíteni.

Szeptember 20-án, pénteken a Lóca együttes Diómanó történetét meséli el. A játékos, interaktív műsor során ismert népdalokat és gyermekdalokat hallhatunk. Diómanó is arra hívja fel a kicsik figyelmét, hogy mennyire fontos természeti kincseink megoldása.

Ugyanezen a napon délután négy és hét óra között próbára tehetjük ügyességünket az Öko Játszóházban. A gyerekek itt természetbarát, kézzel festett, fából készített nagyméretű játékokat találnak. Remekül fognak szórakozni, miközben szinte oda sem figyelve, játszva tanulhatnak. A legjobb az egészben az, hogy kreatív gondolkodásra ösztönözik őket. Egy kis leleményességgel ugyanis dísztárgyak, sőt hangszerek is készülhetnek a mindennapok során a háztartásokban keletkező hulladékokból.
 
Menjünk kirándulni!

A fenti összeállításokból jól látszik, hogy a Hegyvidék mennyire komolyan veszi a gyermekek környezetbarát nevelését. Azt pedig mindenkinek csak javasolni tudjuk, hogy a vénasszonyok nyara napsütését kihasználva a hétvégeken induljon sétára a budai erdők árnyas ösvényein. A gyermekek számára ugyanis nincs izgalmasabb dolog annál, mint ha a szüleik vagy a nagyszüleik hívják fel a figyelmüket a környezetünkben élő növényekre és állatokra.

Ajánló
Ajánló
Környezetbarát gyermeknevelés – amit az ökobabákról tudni érdemes

Környezetbarát gyermeknevelés – amit az ökobabákról tudni érdemes

A Barabás Villában régóta nagy sikerrel futó környezetvédelmi programsorozat, a...

Érdemes figyelni – Válogassunk az igazi zöldboltok kínálatából! Második rész

Érdemes figyelni – Válogassunk az igazi zöldboltok kínálatából! Második rész

Hazánkban egyre több családban figyelnek oda arra, hogy csakis egészséges ételek...

Menjünk biztosra – Miről ismerjük fel az igazi zöldboltokat?

Menjünk biztosra – Miről ismerjük fel az igazi zöldboltokat?

Az elmúlt hetek során nem igazán akadt olyan budapesti, aki ne érezte volna a saját bőrén...