Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-10-11

Környezetbarát gyermeknevelés – amit az ökobabákról tudni érdemes

Környezetbarát gyermeknevelés – amit az ökobabákról tudni érdemes

A Barabás Villában régóta nagy sikerrel futó környezetvédelmi programsorozat, a Zöldövezet egy egészen különleges vendéget fogad október 16-án. Tóth-Zerényi Katától megtudhatjuk, hogyan lehet gyermekeinkkel megszerettetni a tudatosabb, környezetbarát életmódot. Sok érdekesség derül ki a tudatos babavárásról, valamint arról, hogy milyen módon kerülhetjük el a legkisebbekre leskelődő veszélyeket.

Mindennapi életünk során egyre komolyabb gondot okoz a környezetszennyezés és bolygónk klímájának drámai átalakulása. Szerencsére mind több körülöttünk az olyan lelkiismeretes és elszánt ember, aki ügyel arra, hogy ne károsítsa a természetet, hanem tudatos, fenntartható módon éljen. Kezdünk végre odafigyelni arra, hogy a mindennapjaink során, a munkahelyünkön és otthon is, takarékoskodjunk az erőforrásainkkal, ne pocsékoljuk az ivóvizet és az energiát. Egyre tudatosabban ügyelünk a szelektív hulladékgyűjtésre, zöldboltokban vásárolunk, és gondosabban vizsgáljuk, hogy milyen ételek, italok kerülnek az asztalunkra. 
 
Fontos a nevelés

Nincs könnyű dolgunk, mert a világban hatalmas erők próbálnak rávenni minket arra, hogy vásároljunk és fogyasszunk. A reklámok özöne még egy felnőttet is könnyen levesz a lábáról, hát még a legkisebbeket! Számukra is készülnek reklámok, amelyek már egészen piciny korukban megpróbálják túlfogyasztásra ösztönözni őket.

Az ilyen agresszív külső hatásokat tudatos odafigyeléssel és neveléssel ellensúlyozhatjuk. A felkészítést nem lehet elég korán elkezdeni. Tóth-Zerényi Kata környezetvédelmi szakértő a kérdés egyik legjobb hazai ismerője. Nagy örömmel várja az érdeklődőket, hogy az előadása során közérthetően elmagyarázza a legfontosabb témákat. Megtudhatjuk, mire kell odafigyelnünk, ha gyermekáldás elé nézünk, és hasznos tanácsai révén környezetbarátabbá tehetjük a mindennapjainkat.

A beszélgetés célja, hogy boldog ökobabákat nevelhessünk, miközben ránk se rakjon túl nagy terhet a környezetbarát életmód kialakítása. Lehetőség lesz a saját kérdéseink feltevésére is, ráadásul Kata nem egyedül ül le beszélgetni velünk, hanem elkíséri a kislánya, egy valódi, tudatos módon nevelt ökobaba.
 
Tudatosan haladva

Az előadó első főiskolás évei során döbbent rá arra, hogy mennyire fontos a környezetvédő életmód. Gyermekkorában sok időt töltött vidéki nagyszüleinél, ahol olyan dolgokat is láthatott, amelyek városi gyermekei számára megdöbbentő titoknak tűnhettek. Először a nagyüzemi állattartás kérdéseivel kezdett el foglalkozni. Elkeserítő felfedezés volt felismerni azt, hogy ez mennyire terheli a környezetet.

A főiskolán már behatóan foglalkozhatott a fenntartható fejlődés kérdéseivel, előadásokat tartott a kiegyensúlyozott táplálkozás előnyeiről, emellett felhívta hallgatósága figyelmét arra, miért veszélyes, ha mindennapi táplálékunkat teletömik antibiotikumokkal, hormonokkal és mindenféle adalékanyagokkal.

Hosszú időn keresztül dolgozott egy környezetbarát termékek értékesítésére szakosodott cégnél. Munkája közben megértette, hogy mind a mai napig nagyon lényeges dolog a felvilágosítás és a tanítás. Olyan fontos elvekre jött rá, amelyeket remekül fel tudott használni gyermeke születésekor is.

Érdemes odafigyelni arra, hogy tudatosan haladjunk, és a babánk ruhatára természetes anyagokból készüljön, hogy a lehető legkevesebb műanyagot használjuk fel. Kerüljük a vegyszereket. Érdemes tartós holmikat beszerezni, mert azok sokáig bírják, így nem kell egyre újabb, silányabb termékeket vásárolnunk, amelyek aztán kikerülnek a szemétdombra. Az ilyenfajta takarékosság egyszerre jó a családunknak és a bolygónknak.

A babaszoba berendezése során törekedjünk újrafeldolgozott vagy újrahasználható bútorok, játékok, textíliák és persze jó minőségű ruhák beszerzésére. Ne vásároljunk olyasmit, amiből a használat után esetleg veszélyes hulladék lehet.

Helyes dolog előnyben részesíteni a hazai termékeket, hiszen azokat magyar szakemberek vagy gazdák termelik, tehát nem kell energiát pazarló módon, messziről ideszállítani azokat. Vásárláskor figyeljünk oda a környezetkímélő termékek védjegyére is.
 
Egészségesebben, zölden

Nagy különbség van az elméleti és a gyakorlatban megvalósított környezetvédelem között. Néha a lustaság a legnagyobb ellenfelünk; sokkal kényelmesebb autóba ülve elvinni az oviba vagy az iskolába a gyermeket, mint odasétálni vagy buszra ülni vele. Nehéz ellenállni a csábításnak, amikor egy játékbolt kirakata előtt elsétálva megpillantjuk a sok ragyogó színű műanyag holmit. A piacon sem könnyű nemet mondani a méregdrága egzotikus gyümölcsökre vagy zöldségekre. Ugyanakkor, ha kellően elszántak vagyunk, akkor ellen tudunk állni a modern társadalom csábításának, és egyre kevesebb erőfeszítés árán haladhatunk a kiválasztott úton.

Nincs szükség hatalmas ugrásokra, a nagy utazás ugyanis apró lépésekkel kezdődik. Megtanítjuk a gyermekünket arra, hogy miért kell szétválogatni a hulladékot, nem műanyagba vagy fóliába csomagoljuk az uzsonnáját, hanem újrafelhasználható dobozba tesszük, és nem fürdetjük meg mindennap egy teli kád forró vízben, hanem rászoktatjuk a zuhanyzásra.

Nagyszüleink is tisztában voltak egy fontos dologgal: ha valamire meg akarjuk tanítani a gyermekeinket, akkor nem elég a szánkat járatni. Mindennél fontosabb a példaadás. Ha a fiaink és a leányaink azt látják, hogy tudatosan élünk, és ez nagy örömet, elégedettséget okoz mindannyiunknak, akkor különösebb noszogatás nélkül maguk is a helyes úton fognak járni. Ennél nagyobb ajándékot talán elképzelni sem lehetne számukra.

Ajánló
Ajánló
Nálunk jó méhnek lenni – Hegyvidék, a méhek Paradicsoma

Nálunk jó méhnek lenni – Hegyvidék, a méhek Paradicsoma

A kertjeinkben zümmögő apró méhekre nem csak azoknak van szüksége, akik szeretik a friss,...

Véres gyémántok után, véres telefonok – mit tehetünk ellenük?

Véres gyémántok után, véres telefonok – mit tehetünk ellenük?

Afrika még ma, a 21. század második évtizedében is távoli és titokzatos földrésznek...

Érdekes állatok, izgalmas kalandok – programok a holnap ifjú környezetvédői számára

Érdekes állatok, izgalmas kalandok – programok a holnap ifjú környezetvédői számára

Napjainkban mind nyilvánvalóbbá válik, hogy mennyire fontos az anyatermészet megóvása. Ez...