Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-12-18

Tippek a zöldebb irodáért

Tippek a zöldebb irodáért

Manapság világszerte rengeteg ember dolgozik íróasztal mögött, és sokan közülük talán bele sem gondolnak, milyen hatással van ez a környezetükre. Az irodaházak évről évre jelentős mértékű energiafogyasztásért felelősek, a mindenkori papír, irodaszer vagy a gyorsan cserélődő elektromos és elektronikai eszközök iránti igényről nem is beszélve. De nem csak a hatalmas cégekre kell gondolni, így van ez a kis irodáknál is.

A munkahelyek zöldítése természetesen nagyban függ a döntéshozók, tulajdonosok, üzemeltetők elvárásaitól és szemléletétől, sőt a pénzügyi szempontoktól is, ugyanakkor munkatársként – egyénileg vagy hasonló gondolkodású kollégákkal összefogva – mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük az okozott környezetterhelést. Ha otthon, a hétköznapokban fontos számunkra a környezet védelme, megpróbálkozhatunk vele a munkahelyünkön is, az sem baj, ha kezdők vagyunk ezen a téren. Íme, indulásnak néhány egyszerűbb tipp.
 
1. Használjunk újrapapírt!

Az irodák – az elektronikus és online megoldások terjedésétől függetlenül – mind a mai napig hatalmas papírfogyasztók. Nem mindegy tehát, hogy milyen papírt használunk! Talán nem is tudjuk, de egy tonna papír előállításához 417 köbméter víz, 1,7 tonna fa és 717 kWh energia, illetve különböző adalékanyagok szükségesek. Ezzel szemben a szürkés vagy barnás színű újrapapír előállításához mindössze 100 köbméter víz, 1150 kilogramm fekete-fehér újságpapír és 300 kWh energia szükségeltetik. Beszerzéskor tehát törekedjünk arra, hogy a fénymásolópapírtól a borítékon és a dossziékon át a noteszig lehetőleg újrapapír termékeket válasszunk. A kerületünkben található Zöldboltban könnyen beszerezhetünk ilyeneket.

2. Nyomtassunk kevesebbet!

Az sem mindegy, mennyi papírt használunk el. Minden projektnél érdemes végiggondolni, valóban szükség van-e az adott anyag kinyomtatására, vagy elegendő csak az elektronikus változat. Igyekezzünk összehúzni, kicsinyíteni a szöveget, hogy pár sor miatt ne kelljen egy újabb lapra nyomtatni a szöveg végét. Jegyzeteljünk, nyomtassunk a lap mindkét oldalára, a lejárt határidőnaplók és a rontott fénymásolatok üres oldalai például még nagyszerűen alkalmasak jegyzetelésre. A papírgyártás meglehetősen víz- és energiaigényes eljárás, ráadásul számottevő környezetterheléssel jár, így minél kevesebb papírárut használunk, annál inkább visszaszoríthatjuk ezeket a folyamatokat. 

3. Ügyeljünk a tartósságra!

Mint annyi más területen, az irodai eszközök között is rengeteg egyszer használatos, kevéssé tartós termék létezik. Keressünk és használjunk hosszabb élettartamú változatokat! Amikor lehet, igyekezzünk kerülni a műanyag alapanyagú termékeket! Jó megoldás például, ha műanyag helyett fémházas tollakat, fa irattartó papucsot, kezeletlen – natúr – ceruzákat szerzünk be.

4. Figyeljünk az energiatakarékosságra!

Elektromos és elektronikai eszközök beszerzésekor lehetőleg válasszuk az EnergyStar védjeggyel ellátott változatokat. Az EnergyStar nemzetközi szabványnak megfelelő eszközök energiafelhasználása 20-50 százalékkal alacsonyabb, mint a szabványtól eltérő változatoké. A munka végeztével kapcsoljuk le a villanyt és az áramfogyasztókat – a számítógépet, a nyomtatót, a fénymásolót stb. –, illetve húzzuk ki a töltőket a konnektorokból. Egy főkapcsolóval ellátott elosztó segítségével egyetlen gombnyomással áramtalaníthatók ezek az eszközök. Ha a helyiségben túl meleg van, ne az ablakot nyissuk ki, hanem tekerjük lejjebb a fűtést! Igyekezzünk minél inkább kihasználni a természetes fényeket, például az íróasztalok elhelyezésénél, hogy minél rövidebb ideig legyen szükség a lámpák használatára.

5. Tegyünk növényeket az irodába!

Növényekkel barátságosabbá, élhetőbbé tehetjük a külső és belső tereket egyaránt. Az elmúlt 10-15 évben több tanulmány is rámutatott arra, hogy akár az ablakból nyíló kilátás is képes befolyásolni a közérzetünket. Az amerikai Roger Ulrich, a Texas A&M University professzorának tanulmányai egyebek között azt bizonyították, hogy azok a dolgozók, akik az ablakukból növényeket látnak, sokkal kevesebb fájdalomcsillapítót vesznek be a mindennapok során, és az egészségi állapotukat tekintve messze lehagyják azokat, akiknek egy épület falára nyílik a kilátásuk.

Legyen tehát minél több zöld növény körülöttünk a szobákban, a folyosókon, az ablakban, de kiaknázható lehetőség egy esetleges terasz vagy utcafront is. Az irodákban elhelyezett növények bizonyítottan jótékony hatással vannak az ott dolgozókra, stresszmentesebb környezetet biztosítanak, emellett a levegő minőségét is javítják. Nem hiába léteznek már olyan szolgáltatók, amelyek az ültetéstől kezdve a rendszeres gondozásig vállalják az irodaházak teljes növényesítését és növényápolási feladatait.

Ha szeretne még többet megtudni a környezet védelméről és a kerületi önkormányzat környezetvédelmi erőfeszítéseiről, akkor érdemes kapcsolatba lépnie a Hegyvidéki Zöldirodával. 
 
Itt találja őket:
 
Cím: 1126 Budapest, Kiss János altábornagy u. 43–45., földszint
Tel.: +36 70 938 8474
+36 1 224 5900/ 5907-es mellék
 
Ügyfélfogadás:
Hétfő: 13.00–17.30
Szerda: 8.00–12.00 és 13.00–16.00
Péntek: 8.00–12.00

Ajánló
Ajánló
Csak egy Földünk van! – környezetvédelmi világnapok az új esztendőben

Csak egy Földünk van! – környezetvédelmi világnapok az új esztendőben

A híradásokat nézve ma már nyilvánvaló, hogy az emberiségnek komolyan foglalkoznia kell a...

Nálunk jó méhnek lenni – Hegyvidék, a méhek Paradicsoma

Nálunk jó méhnek lenni – Hegyvidék, a méhek Paradicsoma

A kertjeinkben zümmögő apró méhekre nem csak azoknak van szüksége, akik szeretik a friss,...

Véres gyémántok után, véres telefonok – mit tehetünk ellenük?

Véres gyémántok után, véres telefonok – mit tehetünk ellenük?

Afrika még ma, a 21. század második évtizedében is távoli és titokzatos földrésznek...