Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-01-23

Csak egy Földünk van! – környezetvédelmi világnapok az új esztendőben

Csak egy Földünk van! – környezetvédelmi világnapok az új esztendőben

A híradásokat nézve ma már nyilvánvaló, hogy az emberiségnek komolyan foglalkoznia kell a környezetvédelem nagy kérdéseivel. A 2020-as naptárt böngészve láthatjuk, hogy erre számos fontos alkalom ad lehetőséget. Röviden összefoglaljuk az első negyedév legfontosabb világnapjait.

Ma már szó szerint a saját bőrünkön érezhetjük a klímaváltozás következményeit. Az elmúlt hónapok során a nagy hírügynökségek megrázó képsorokat mutattak az Ausztráliát sújtó természeti katasztrófáról. Szörnyű volt nézni, ahogy a lángok martalékává váltak az élettel teli, buja trópusi erdők. Még azok is felkapták a fejüket, akik eddig nem foglalkoztak bolygónk kincseinek megőrzésével, amikor hírét vették annak, hogy az aranyos, senkinek sem ártó koalák egyik napról a másikra felkerültek a súlyosan veszélyeztetett élőlények listájára.

Az ilyen megrázó híradások miatt azonban ne veszítsük el a bátorságunkat!
 
Épp ellenkezőleg, merítsünk erőt belőlük, és szűkebb környezetünkben, akár itt, a Hegyvidékben cselekedve, a felelősen gondolkozó polgártársainkkal összefogva tegyünk meg minden tőlünk telhetőt azért, hogy visszafordítsuk a fenyegető folyamatokat. A környezetvédő szervezetek által kezdeményezett emléknapok remek lehetőséget jelentenek az együtt gondolkodásra és a közös cselekvésre.
 
A vizek védelmében

1971-ben a szakemberek felfigyeltek arra, hogy a 20. század közepére rendkívül gyorsan pusztulni kezdtek a mindaddig érintetlen vizes területek. E felismerés következtében született meg az egyik legkorábbi globális hatású természetvédelmi egyezmény a nemzetközi jelentőségű vadvizekről és a vízimadarak élőhelyeiről.

Magyarországon a Balatonon kívül huszonnyolc terület tartozik az egyezmény hatálya alá, nemcsak tavak és folyók, hanem az Aggteleki Nemzeti Park barlangrendszere vagy éppen a Hortobágyi Nemzeti Park. A vizes élőhelyek világnapját február 2-án tartjuk.

Március 14-e nemzetközi akciónap a folyókért. Ekkor a számtalan élőlénynek otthont adó és sok milliárd embert ivóvízzel ellátó kisebb-nagyobb folyók állnak a figyelem középpontjában. Érdemes tudatosítani az új nemzedékek tagjaiban is, hogy milyen hatalmas kincs a tiszta ivóvíz. Ezzel a témával nyolc nappal később, március 22-én, a víz világnapján is foglalkozhatunk.

Ez utóbbi rendezvényről Rio de Janeiróban döntöttek 1992-ben, majd az ENSZ Közgyűlésének határozatát követően a következő esztendőben már meg is kezdődtek a nagyszabású programok. Az első időkben még a figyelem felkeltése állt az erőfeszítések középpontjában. A szakemberek szerették volna mindenkivel megérteni, milyen veszélyeket rejt magában az édesvízkészletek zsugorodása és beszennyeződése.

2015-ben az ENSZ Közgyűlése behatóan foglalkozott a fenntartható fejlődéssel. A célkitűzések között szerepelt az is, hogy 2030-ig mindenki számára biztosítsuk a hozzáférést az egészséges ivóvízhez.

A nemzetközi programsorozat szervezői minden évben más témát állítanak a világnap fókuszába. Megnézték már, hogyan lehet csökkenteni a keletkező szennyvíz mennyiségét, valamint azt is, hogy miként tudnánk hatékonyan újrahasznosítani az ilyen vizeket.

Rámutattak, hogy a környezetvédelem természetes módszerei a leghatékonyabbak. Erdőket telepítve, a folyók medrét meghagyva egyensúlyban tarthatjuk a vizek körforgását. Ez nemcsak a folyók élővilágának hasznos, de javítja az emberek életminőségét, és elősegíti, hogy az új nemzedékek egészségesebb környezetben nőhessenek fel.

Nem vagyunk egyedül

A Föld olyan, mint egy hatalmas, kozmikus méretű Noé bárkája. Nemcsak mi utazunk rajta, hanem számtalan növény- és állatfaj is. Mivel az embert tartják a legintelligensebb földi élőlénynek, ezért illik oroszlánrészt vállalnunk a környezet megmentéséért tett erőfeszítésekből.

Az első negyedév során erre is számos alkalmunk nyílik. Február 27-én tartjuk a nemzetközi jegesmedvenapot. Erről az alkalomról egy önálló cikkben is beszámolunk, mivel érdemes részletesebben is megvizsgálni mindazt, ami napjainkban a sarkvidékeken történik.

Március 3-án a vadon élő állatok világnapja következik. Ekkor már elég kellemes szokott lenni az idő ahhoz, hogy kimenjünk a természetbe, egy jót kiránduljunk, vagy éppen ellátogassunk valamelyik hazai vadasparkba, például a Hortobágyi Nemzeti Parkba, esetleg a Hollókői Tájvédelmi Körzetbe. Mindenekelőtt a gyerekek számára jelent óriási élményt, ha a valóságban is találkozhatnak az internetről vagy a mesekönyvek lapjairól már jól ismert állatokkal.
Március 20-án viszont csupán egyetlen fajra összpontosítunk. Akkor van ugyanis a nemzetközi verébnap.
 
Figyeljünk az emberre is!

Természetesen vannak olyan környezetvédelemmel kapcsolatos világnapok is, amelyek elsősorban velünk, az emberekkel foglalkoznak. Ilyen lesz március 15-én a fogyasztóvédelmi világnap. A nyolcvanas évek óta egyre több országban foglalkoznak ezzel a fontos témával, és lehetőséget biztosítanak arra, hogy a közvélemény szélesebb rétegei is megismerhessék a fogyasztói jogokat, valamint a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Rövid összefoglalónk végén szeretnénk emlékeztetni az olvasóinkat arra, hogy a kerületünkben működő önkormányzati Zöld Iroda munkatársai örömmel várják az érdeklődőket és minden környezetvédelemmel kapcsolatos kérdésről szívesen nyújtanak felvilágosítást.
 
A Zöld Iroda elérhetősége:
Cím: 1126 Budapest, Kiss János altábornagy u. 43-45., földszint
Tel.: +36 70 938 8474
+36 1 224 5900/ 5907-es mellék
E-mail: zoldpont@hegyvidek.hu
 
Ügyfélfogadás:
Hétfő: 13.00–17.30
Szerda: 8.00–12.00 és 13.00–16.00
Péntek: 8.00–12.00

Ajánló
Ajánló
Mit tehetünk a környezetünkért, ha városi erkélyünk van?

Mit tehetünk a környezetünkért, ha városi erkélyünk van?

A biodiverzitás, azaz a biológiai sokféleség kérdésköre egyre komolyabb és hangsúlyosabb...

Tippek a madárbarát kerthez, erkélyhez

Tippek a madárbarát kerthez, erkélyhez

Kevés dolog teszi hangulatosabbá a kertet, mint a madárdal. A kis szárnyasokat mindenki...

Tippek a zöldebb irodáért

Tippek a zöldebb irodáért

Manapság világszerte rengeteg ember dolgozik íróasztal mögött, és sokan közülük talán...