Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-03-09

Tippek a madárbarát kerthez, erkélyhez

Tippek a madárbarát kerthez, erkélyhez

Kevés dolog teszi hangulatosabbá a kertet, mint a madárdal. A kis szárnyasokat mindenki szívesen látja otthona körül, és nemcsak azért, mert csivitelésük jólesik a léleknek, hanem azért is, mert tetemes mennyiségű kártevőt pusztítanak el kora tavasztól késő őszig.

Nem könnyű a madárélet mostanában. A fajok többségét számos emberi tevékenység veszélyezteti, felmérések és kutatások szerint a madarak száma világszerte drasztikus mértékben csökken. Szárnyas barátaink manapság egyre több nehézséggel találják szembe magukat, elkél hát nekik a segítség. Mit tehetünk értük a saját kertünkben, erkélyünkön?
 
Helyezzünk ki odúkat! 

A madarak egy része odúban költ. Városi környezetben viszonylag kevés az olyan idősebb fasor, amelyben természetes módon kialakult vagy harkály vájta odú található, így a kerteket is élőhelynek tekintő odúlakó fajok, például a cinkék csak akkor találnak elegendő fészkelőhelyet, ha mesterséges költőládákkal is segítjük őket.

A madarak eltérő igényeihez és méreteihez igazodó odútípusokat egyszerűen elkészíthetjük otthon, de a kerületünkben található 
Zöldboltban is beszerezhetők. Odút nemcsak kertbe, de a balkonra, a teraszra is ki lehet tenni, a madarak ott is rátalálnak és használatba veszik.

Ugyanakkor itt fokozottabban figyeljünk, hogy madárbarát tevékenységünk ne okozzon bosszúságot a szomszédainknak. 

Az új költőládák telepítésének ideális időszaka az ősz, de a megfelelő helyekért versengő madarak tavasszal is szívesen veszik birtokba az újabb lakokat. Ha az első évben esetleg mégsem költözik be albérlő, ne keseredjük el, előfordulhat, hogy csak 1-2 év múlva telepszik meg nálunk a várva várt vendég. 

Rakjunk ki műfecskefészket!

A fecskék száma évről évre folyamatosan csökken. Hiába állnak védelem alatt, az intenzív vegyszeres szúnyogirtás, a nagyipari mezőgazdaság, a kedvezőtlen vagy rendkívüli időjárási viszonyok, az őszi gyülekezőhelyek felszámolása, az istállók és a háztáji állattartás visszaszorulása, az őszi és tavaszi vonulás során adódó különféle problémák nagymértékben befolyásolják a fecskefajok életét.

Tovább tetézi a bajt, hogy – bár tiltott – sokan leverik az ereszek alá épített fészkeket, meghiúsítva ezzel a költést és a fiókák felnevelését.

Ha segíteni szeretnénk ezeknek a gyönyörű, villámgyors madaraknak, akkor azokon a helyeken, ahol rendszerint előfordulnak, helyezzünk ki mesterséges fecskefészkeket és szükség esetén fecskepelenkát.

Mindkettő házilag is elkészíthető, ráadásul az utóbbi segít megakadályozni, hogy a madárürülék konfliktusforrást jelentsen ember és madár között. 

Sarat a fecskéknek!

A városokban egyre komolyabb gondot jelent a fecskéknek, hogy sárlelőhelyre bukkanjanak. A tereket, utcákat, sőt kertjeink egy részét is burkolat fedi, így a madarak egyre távolabbról kénytelenek megszerezni a fészek építéséhez szükséges anyagot. Segíthetjük a fészkelésüket azzal, hogy az udvarunkon vagy a házunk közelében sárgyűjtőhelyet alakítunk ki és tartunk fenn. Egy vízzel rendszeresen átitatott kisebb terület vagy virágalátéten kihelyezett és nedvesen tartott föld alkalmas arra, hogy március és július között segítsük vele a fészkek építését, karbantartását.

Alakítsunk ki itató- és fürdőhelyet!

Egyre több az aszályos, csapadékmentes időszak, a nyarak pedig egyre forróbbak. A madaraknak nagy segítséget jelent, ha nem kell nagyobb területet bejárniuk az éltető vízért, tehát itatótálak kihelyezésével sokat tehetünk értük. Az itató vizét cseréljük rendszeresen, az itatóként használt edény pedig ne legyen túl mély!

A kerti tó is lehet madárbarát, ha a széleinél nagyobb kövek elhelyezésével vagy sekélyebb rész kialakításával biztonságos leszállóhelyet biztosítunk a madarak számára. Az itató legyen elég széles ahhoz, hogy fürdési lehetőséget is kínáljon a tollas vendégeknek, ez segíti őket az élősködők távoltartásában és a felfrissülésben. Itató- és fürdőhely a balkonon is helyet kaphat! 
 
Ültessünk bokrokat, fákat, futónövényeket!

A fák és bokrok táplálkozó- és búvóhelyet, illetve fészkelési lehetőséget kínálnak a madaraknak. Tavasszal és ősszel ültessünk fákat, cserjéket és egyéb növényeket! Fészkelésre alkalmas, hazánkban őshonos faj a juhar, a kislevelű hárs, a galagonya, a húsos som, a közönséges fagyal, a kúszó loncok vagy a borostyán. Nagyszerű, táplálékot nyújtó növény többek közt a madárberkenye, a közönséges mogyoró, a kökény, a tiszafa, a sóskaborbolya, a varjútövis benge, a madárcseresznye vagy a fekete bodza. Utóbbi termése felmérések szerint 62 fajt táplál, így mindenképpen része a madárbarát kertnek!

A sövények nyírását, a fák koronaalakítását fészkelési időben kerülni kell. Ugyanakkor a megritkult, felkopaszodott sövénysorok és bokrok nem alkalmasak fészkelésre, így ezeket kora tavasszal vagy ősszel metsszük vissza, hogy a növények dúsabb lombozatot és ágrendszert alakítsanak ki. A lombhullást követően az ágak közt megtalálható elhagyott madárfészkeket szedjük le, hisz a madarak minden évben új fészket raknak. Ha ezeket a helyeket felszabadítjuk, a következő évben ideális helyszínt jelentenek az új fészkek megépítéséhez.

Ha szeretne még többet megtudni a környezet védelméről és a kerületi önkormányzat környezetvédelmi erőfeszítéseiről, akkor érdemes kapcsolatba lépnie a Hegyvidéki Zöldirodával. 
 
Itt találja őket:
 
Cím: 1126 Budapest, Kiss János altábornagy u. 43–45., földszint
Tel.: +36 70 938 8474
+36 1 224 5900/ 5907-es mellék
Email: zoldpont@hegyvidek.hu
 
Ügyfélfogadás:
Hétfő: 13.00–17.30
Szerda: 8.00–12.00 és 13.00–16.00
Péntek: 8.00–12.00

Ajánló
Ajánló
Tippek a zöldebb irodáért

Tippek a zöldebb irodáért

Manapság világszerte rengeteg ember dolgozik íróasztal mögött, és sokan közülük talán...

Nálunk jó méhnek lenni – Hegyvidék, a méhek Paradicsoma

Nálunk jó méhnek lenni – Hegyvidék, a méhek Paradicsoma

A kertjeinkben zümmögő apró méhekre nem csak azoknak van szüksége, akik szeretik a friss,...

Véres gyémántok után, véres telefonok – mit tehetünk ellenük?

Véres gyémántok után, véres telefonok – mit tehetünk ellenük?

Afrika még ma, a 21. század második évtizedében is távoli és titokzatos földrésznek...