Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-04-13

Legyen Öné a legzöldebb kert!

Legyen Öné a legzöldebb kert!

Akármennyire is környezettudatosak vagyunk, a háztartásban keletkező szerves hulladékkal bizony nem egyszerű mit kezdeni – de csak addig, amíg el nem kezdünk komposztálni. Egyáltalán nem bonyolult dolog, csak kövesse tanácsainkat, és legyen még zöldebb az otthona!

Legtöbben azért nem fognak hozzá az otthoni komposztáláshoz, mert lelki szemeik előtt egy hatalmas, bűzlő szemétkupac jelenik meg, pedig pár szabály betartásával, és egy kis munkával csodálatosan gazdag adalékot készíthetünk növényeink számára. A zöldségeknek, gyümölcsöknek, akárcsak nekünk, szintén szükségük van megfelelő vitaminokra és tápanyagokra, amelyeket pótolni kell. A komposzt tökéletes erre a célra - az omlós, földszerű, sötétbarna anyag a mikroorganizmusok és talajlakó élőlények, illetve a mi megfelelő oxigén- és nedvességtartalom mellett végzett gondos munkánk során keletkezik. 

Mit szerezzünk be hozzá?
 
Először is a hulladékot! Mehetnek bele a következők: zöldség szárral, levéllel, gyümölcs, héj, mag, gabonaféle, liszt, fűszer, kávé, tea, gyógynövény, natúr papír, tojáshéj, szobanövény, virág, lomb, fű, gally, faforgács. Amit inkább hagyjunk ki: hőkezelt ételmaradék, hús, csont, állati tetem, csikk, fehérített vagy festett papír, fém, üveg, műanyag, pelenka, gyógyszer, textília és vegyszer. A hasznosítható szemetet tegyük egy zárható műanyag, de azért szellőző edénybe, és a kertben is összegyűjthetjük a felhasználható szerves anyagokat. Egy kiskerthez egy vagy két darab 1-1,5 m3-es halom bőven elegendő, aki viszont csak egy kis epret vagy virágot termel, esetleg a balkonládák növényeit szeretné szépíteni, annak ennél kevesebb is elég lesz. Mi magunk is eszkábálhatunk keretet a halomnak, de magában is hagyhatjuk. Városi körülmények esetén viszont, vagy ha az erkélyre tervezzük az újrahasznosítást, érdemes egy speciálisan komposztálásra tervezett edényt beszerezni (6-7000 forinttól kapható). Ezen kívül a kupac méretének megfelelő lapát, vasvilla és öntözőeszköz legyen mindig kéznél.

Így komposztáljunk! 

A kis darabokra felaprított hulladékot rétegezzük, mert a jó komposzt egyik titka a szén és a nitrogén vegyületek megfelelő egyensúlya – a szénben gazdagabb anyagok a barna hulladékok (falevelek, gallyak, kéreg, tőzegmoha, kávézacc stb.), nitrogénben pedig a zöldek bővelkednek (friss fű, konyhai szemét, virágok). A rétegeket alaposan nedvesítsük, de ne áztassuk el, különben rothadni, és nem bomlani kezdenek az összetevők. Fontos, hogy közvetlenül a talajon kezdjük az építkezést, így a bogarak és a giliszták gyorsabban bejutnak. Komposztláda esetén ezeket érdemes pótolni akár rendes föld vagy egy adag giliszta beköltöztetésével, mert segítségük nélkül nem fog működni a dolog. A kupacot szárazabb ágakkal zárjuk le, és terítsük le lazán egy fóliával.  A legfontosabb, hogy a komposzt mindig nedves maradjon, és elegendő oxigén járja át, ezért 2-3 havonta vagy gyakrabban forgassuk át. Jó tudni, hogy a komposzt soha nem lehet büdös - ha rossz szagokat tapasztalunk, adjunk a kupachoz szárazabb, barna anyagokat még, ez leállítja a rothadást. A muslicákat, legyeket pedig úgy kerülhetjük el, ha a friss konyhai hulladékot a halom mélyére helyezzük. Elrontani semmiképp nem tudjuk a dolgot - akármit is csinálunk a kupaccal, a bomlás következtében fel fog melegedni, majd lehűl, és 5-6 hónap alatt kész is a komposzt. A végeredmény édes földillatú, a nedves talajhoz hasonló anyag lesz, de az érzékenyebb növények alá inkább igazán érett, 9-12 hónapos anyagot használjunk.  
 

Ajánló
Ajánló
Nálunk jó méhnek lenni – Hegyvidék, a méhek Paradicsoma

Nálunk jó méhnek lenni – Hegyvidék, a méhek Paradicsoma

A kertjeinkben zümmögő apró méhekre nem csak azoknak van szüksége, akik szeretik a friss,...

Véres gyémántok után, véres telefonok – mit tehetünk ellenük?

Véres gyémántok után, véres telefonok – mit tehetünk ellenük?

Afrika még ma, a 21. század második évtizedében is távoli és titokzatos földrésznek...

Környezetbarát gyermeknevelés – amit az ökobabákról tudni érdemes

Környezetbarát gyermeknevelés – amit az ökobabákról tudni érdemes

A Barabás Villában régóta nagy sikerrel futó környezetvédelmi programsorozat, a...