Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-08-12

A nyugodt és boldog élet titka – Figaro házassága a Városmajori Szabadtéri Színpadon

A nyugodt és boldog élet titka – Figaro házassága a Városmajori Szabadtéri Színpadon

A Budaörsi Latinovits Színház társulata egy klasszikus darabot ad elő újszerű módon. Beaumarchais drámái annak idején óriási sikert arattak, a mondanivalójuk pedig ma is aktuális. Azoknak szól, akik nem csupán felhőtlen kikapcsolódásra várnak, de a boldogság titkát keresik. 


1774-ben Franciaország Európa legerősebb hatalma volt. Csak kevesen sejtették, hogy közben forrnak az indulatok, és nem csupán a felvilágosodás eszméi terjednek el, hanem a forradalmi harag is. Ilyen körülmények között nyílt meg a börtön ajtaja, amin keresztül egy igencsak megviselt férfiú, Pierre-Augustin de Beaumarchais tért vissza a szabad világba. Korábban korrupció vádjával csukták le. Az író a cellájában megírta az emlékiratait, és lerántotta a leplet jó néhány korrupciós ügyről. Sikerült elérnie, hogy a könyv megjelenjen, és hatalmas sikert aratott. Lajos király is elolvasta, és elrendelte, hogy engedjék ki a börtönből. 
 
Remekművek megalkotója

Beaumarchais ekkor negyvenkét éves volt, a sikereit kudarcok és csalódások követték. Egy órásmester családjában született, ám nem fűlött a kedve a polgári élethez, mindent megtett azért, hogy bejusson a királyi udvarba.

Mivel nagyszerű muzsikusnak bizonyult, zenetanárként felfogadták az uralkodó leányai mellé. Úgy tűnt, hogy ettől kezdve boldog, gondtalan élet vár rá, a sors azonban megmutatta, hogy a boldogság igencsak ingatag lábakon áll. Beaumarchais hiába szerzett nemesi címet, hiába írt néhány egészen jó színművet, nem tudta elkerülni a börtönt.

A királyi kegyelem után a nulláról kellett felépítenie az életét. Ekkor írta meg két, mindmáig óriási sikerrel játszott drámáját, A sevillai borbélyt és a Figaro házasságát. Míg korábban mindent megtett azért, hogy bekerüljön a nemesség soraiban, ezekben a darabokban kigúnyolja a lusta és élhetetlen arisztokráciát. Egyes irodalomtudósok szerint a műveivel hozzájárult a francia forradalom kirobbanásához. 
 
Időtlen és korszerű 

A Budaörsi Latinovits Színház társulata olyan darabbal jött el a Hegyvidékre, amelyik nem csupán a kétszázötven ezelőtt élt főnemesek elé tart görbe tükröt, hanem fontos kérdésekre hívja fel a mai színházba járók figyelmét. A sevillai borbélyt Rossini tette világszerte ismertté, amikor elkészítette a maga változatát. A hagyományos népi komédiák stílusában előadott történet főszereplője egy előkelő spanyol nemes. Almaviva gróf az első pillantásra beleszeret a gyönyörű Rosinába.

A gróf azonban meglehetősen gyanakvó természetű. Szeretné elkerülni azt, hogy Rosina csak a pénze miatt legyen az övé. Éppen ezért beöltözik szegény diáklegénynek, és így udvarol a lánynak. A gonosz doktor Bartolo is szemet vetett Rosinára. Bezárja, és esze ágában sincs megengedni neki, hogy találkozzon Lindorral, az állítólagos szegény diákkal.

A kilátástalan helyzetben váratlan helyről jön a segítség. A doktor találkozik egykori szolgájával, Figaróval, aki borbély Sevillában. A talpraesett férfi lehetővé teszi, hogy Almaviva beszéljen a szerelmével. Több cselszövés és kaland után a nagyúr feleségül veheti Rosinát. Ezen a ponton kezdődik a darab folytatása, a Figaro házassága.

A történet előzményéül szolgáló darab óriási sikert aratott, így nagy érdeklődés fogadta a folytatást. A szerző már az első hónap alatt egy vagyont keresett vele. A mű nagyon tetszett a forradalom későbbi vezetőinek, például Dantonnak, sőt Napóleon is elismerően nyilatkozott róla. Olyan sokan tolongtak a színházban, hogy a díszbemutató estéjén három embert halálra taposott a tömeg. 
 
Új kalandok, új szerelmek

Nemcsak Almaviva élete vett váratlan fordulatot. Az esküvőt követően Figaro is elkíséri az ifjú párt. Újra a gróf inasa lehet. A palotában aztán megismerkedik egy gyönyörű hölggyel. Susana a grófné szobalánya. Rokonszenvesnek találja a talpraesett inast, és nem mond nemet a közeledésére. Bimbódzó szerelmükre egy esküvő tenné fel a koronát, csakhogy a dolog nem ilyen egyszerű.

Beaumarchais szellemesen meséli el, hogy milyen zűrzavar támad. Az őrült nap során rengeteg kihívással kell szembesülniük a szerelmeseknek, amíg valóra válthatják álmaikat. Figaro ugyanis arra gyanakszik, hogy a gróf is szemet vetett Susanára, ráadásul Marcellina, az öreg házvezetőnő ragaszkodik ahhoz, hogy a Figaro egy régi adóssága miatt inkább őt vegye el feleségül.

Susana szobájában nagy a forgalom. Nála bújik el a kis apród, majd Almaviva is, aki tényleg udvarolni akar. A cselszövők fordulatos kalandok után lepleződnek le. A gróf kénytelen megígérni, hogy többé nem kerülgeti Susanát és Figaro megnyugodhat. A bonyodalmaknak azonban nincs végük, mert a grófnő szeretné visszaszerezni a férje szívét.

Csakis Susanában és Figaróban bízik. Megpróbálják féltékennyé tenni Almavivát. A vakmerőségük kis híján bajt okoz, de úgy tűnik, megússzák a dolgot. Egy bírósági tárgyalás keretében azonban kiderül, hogy Figaro igazából Marcellina rég elveszett gyermeke.
Az idős nő már nem akarja megakadályozni a fia boldogságát. Ezt több kalamajka követi, mert Figaro alaptalanul arra gyanakszik, hogy újdonsült felesége megcsalja. Végül a gróf esik bele a csapdába, és bocsánatot kell kérnie szerető feleségétől. 

Beaumarchais története ma is ugyanolyan szórakoztató, mint évszázadokkal korábban. Pergő cselekménye és sziporkázó párbeszédei miatt napjainkban is megállja a helyét a színpadon. A Budaörsi Latinovits Színház előadásában augusztus 30-án remek színészek adják elő a mindenki számára tanulságos, mulatságos, mégis elgondolkodtató történetet a Városmajori Szabadtéri Színpadon

Ajánló
Ajánló
Dupla szerelmi háromszög – őszi farsang a Városmajorban

Dupla szerelmi háromszög – őszi farsang a Városmajorban

A Városmajori Szabadtéri Színpadon szeptember első felében is sok izgalmas előadással várják...

Jazz és kívánságműsor – a Sárik Péter Trió és Falusi Mariann lemezbemutató koncertje

Jazz és kívánságműsor – a Sárik Péter Trió és Falusi Mariann lemezbemutató koncertje

Az eMeRTon és Fonogram díjas Sárik Péter ősszel az együttesével folytatja nagy sikerű zenei...

Változatos őszi programok a MOM Sport Uszoda és Sportközpontban

Változatos őszi programok a MOM Sport Uszoda és Sportközpontban

Kerületünkben, a Csörsz utcában működik a főváros egyik legkorszerűbb uszodája és strandja. A...