Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-08-10

Retró-világslágerek – A Benkó Dixieland Band koncertje

Retró-világslágerek – A Benkó Dixieland Band koncertje

A zenebarátoknak az elmúlt másfél év járvány sújtotta időszakában hosszú időn keresztül nem volt lehetőségük arra, hogy élő koncerteken hallgathassák meg kedvenceiket. Augusztus 22-én azonban végre újra világslágerek szólnak a megújult Városmajori Szabadtéri Színpad. A Benkó Dixieland Band izgalmas, vidám és humoros programmal várja a kikapcsolódásra vágyó zenerajongókat, ráadásul egy igazi sztárvendéget is elhoznak magukkal a Hegyvidékre.


A Benkó Dixieland Bandet okkal sorolják a legpatinásabb és legnépszerűbb hazai jazzegyüttesek közé. Több mint fél évszázada szórakoztatják a közönséget, és közben meghódították a világ színpadait, előadótermeit. A társulatot 1957-ben alapította Benkó Sándor. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas klarinétos szaxofonon is kiválóan játszott. Egy darabig nem tudta eldönteni, hogy milyen pályán induljon el.

Esténként a színpadon állva lenyűgözte a közönséget, napközben pedig szorgalmasan tanult, és sikeresen lediplomázott a Budapesti Műszaki Egyetemen. Olyan jól ment neki a tanulás, hogy felkérték oktatónak. Az elektromágnesek numerikus szimulációjával foglalkozott, de otthonosan mozgott az elektromos berendezések számítógépes megtervezésének területén is. Egészen 1995-ig tanított az egyetemen.

Talán meglepő lehet, hogy ez alatt az idő alatt lelkesen és hatalmas sikerrel zenélt is.
 
Egy páratlan banda

A leendő egyetemi tanár még középiskolásként alapította meg a Benkó Dixielandet, amivel valósággal belerobbantak a magyar zenei életbe. A fiatalok első munkája aranylemez lett, ám mivel a dixieland rétegzenének számított, a nevüket sokáig csak a klubok közönsége ismerte. Ez azonban egy csapásra megváltozott, amikor 1962-ben elindultak a Magyar Televízió legelső Ki mit tud? tehetségkutatóján.

A hatvanas években a politika irányította a zenei életet is. Benkóék a megtűrt kategóriába tartoztak: támogatást nem kaptak, de legalább nem üldözték őket. Mivel nagyon népszerűnek bizonyultak, engedélyt kaptak arra, hogy külföldön is fellépjenek. Nyugat-európai fesztiválokon díjakat szerezve és nagy sikert aratva öregbítették a magyar dixieland hírnevét. Több világsztárral léptek fel közösen. Játszhattak Joe Muranyi, Milt Jackson, Joe Newman és Acker Bilk társaságában is. 1971-ben ők nyerték meg Montreux-ben a jazzfesztivált.

A nyolcvanas években feltárult előttük a világ. Eljutottak az USA-ba, és Kaliforniában megnyerték a Sacramentói Jazzfesztivál nagydíját. 1987-ben Ronald Reagan tüntette ki a magyar csapatot. Megköszönte nekik, hogy világszerte népszerűsítik az amerikai jazzt.

A rendszerváltás után a csapat minden tagja megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét. Több mint hatvannégy nagylemezük jelent meg, és rengeteg alkalommal szerepeltek a televízióban. Benkó Sándor 2015-ben hunyt el. Kerületünkben, a Farkasréti temetőben nyugszik. Az együttes egy darabig Dixie Kings of Hungary néven lépett fel, majd 2019 tavasza óta ismét a Benkó Dixieland nevet használja.
 
Kellemes kikapcsolódás

A nagyszerű zenészekből álló profi csapat szórakoztató nyári felüdülést ígér. Szokásuk szerint augusztus 22-én is változatos slágerek egyvelegével állnak a közönség elé. Ne lepődjön meg senki sem, ha azt hallja, hogy a népszerű dallamok nem a megszokott módon hangzanak fel, mert a Benkó Dixieland Band tagjai időnként izgalmas csavarokat csempésznek a jól ismert számokba.

A hegyvidéki koncertet különlegesebbé teszi egy igazi magyar sztár, a vendég Szulák Andrea fellépése. Az EMeRTon-díjas színész, énekes és műsorvezető közismert dalokat ad elő.

Meghallgathatjuk például Vera Lynn angol énekes We’ll Meet Again című második világháborús slágerét is. A tavaly nyáron elhunyt művésznőt Erzsébet királynő a Brit Becsületrenddel tüntette ki lenyűgöző életműve elismeréséül. Nem ez volt az első kitüntetése, mivel háborús szolgálata során jó néhány érdemérmet kapott. Vera Lynn félelmet nem ismerve koncertezett a fegyverek árnyékában. Távoli csataterekre is ellátogatott, hogy Egyiptomban, Burmában és Indiában énekeljen az ott harcoló brit katonáknak. A háborút követően a veteránok szövetségeit támogatta, és rengeteg jótékonysági koncerten vett részt. A századik születésnapját egy album kiadásával ünnepelte meg.

Szulák Andrea sokáig külföldön énekelt, miközben itthon is szép sikereket aratott. Évtizedek óta a hazai könnyűzenei élet egyik meghatározó szereplője. 1992-ben megnyerte a Táncdalfesztivált, majd a következő évben az Eurovíziós Dalfesztiválon ő képviselte hazánkat. 1994-ben az év énekesnőjévé választották. Több alkalommal lépett fel színdarabokban, többek között a Játékszín, a Turay Ida Színház, a Budapesti Operettszínház vagy a Jászai Mari Színház társulatával. Az elmúlt évben a járvány miatti korlátozások megakadályozták a koncertezést és azt, hogy találkozhasson a rajongóival. Nagyon örül annak, hogy végre újra a közönség elé állhat, és élőben léphet fel a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...