Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-09-02

A szent művészet csodái – a XV. Ars Sacra Fesztivál rendezvényei a Lóvasúton

A szent művészet csodái – a XV. Ars Sacra Fesztivál rendezvényei a Lóvasúton

A Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban népszerű hazai művészekkel találkozhat a közönség. Szeptember 8. és 12. között Lackfi János, Devich Gergely és Tóth Kristóf várja a kulturális különlegességre vágyókat, akiknek az idén páratlan spirituális élményben lehet részük, mivel a fesztivált a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal egy időben rendezik.


Másfél évtizeddel ezelőtt nagy fába vágta a fejszéjét Dragonits Márta, Kolek Ildikó és Toroczkay Ilona, amikor úgy döntöttek, hogy egy nagyszabású missziós feladatba bekapcsolódva csatlakoznak II. János Pál pápa kezdeményezéséhez. A katolikus egyház vezetője annak idején enciklikájában a megújulásra szólította fel földrészünk nagyvárosait. Azt kérte Európa művészeitől, hogy a jelenkor kihívásainak megfelelően megújult lendülettel mutassák be a keresztény hit gazdagságát.

Így született meg az Ars Sacra Alapítvány: létrehozói évről évre megrendezték a maguk különleges kulturális fesztiválját, hogy minél több művészt belevonva láthatóvá tegyék és népszerűsítsék a szakralitást. Az idén úgy kerül sor a 15. jubileumi fesztiválra, hogy a járvány erősen megviselte a művészeti életet. Az újjászületést és a reményt jelzi, hogy most ősszel minden korábbinál több programmal várhatják élő koncerteken, rendezvényeken a művészetek kedvelőit.

Ráadásul mindenre a vallásos emberek számára különösen fontos időszakban, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idején kerül sor, amikor a világ minden részéről hívők serege zarándokol el a magyar fővárosba.

További érdekesség, hogy a legnevesebb hazai művészek programjaiért a nézőknek nem kell fizetni! Az Ars Sacra fesztivál minden rendezvénye ingyenes. A szervezők a hit különleges világait szeretnék megmutatni az érdeklődőknek. Abban hisznek, hogy a művészet és a kultúra az erő forrását jelentheti mindannyiunk életében. Ráadásul ezekre támaszkodva megnyílhatnak előttünk az addig lezárt ajtók, és így, a hit által vezérelve kapcsolatba kerülhetünk belső világunkkal és személyes értékeinkkel.
 
Zsoltárok és történetek

A programokra több helyszínen kerül sor. Szeptember 3-án érdemes ellátogatni a Magyar Nemzeti Múzeumba az ünnepélyes megnyitóra. Aznap este a Mátyás-templomban kerül sor a nyitókoncertre. A hegyvidéki rendezvények szeptember 8-án, Lackfi János költő zenés estjével kezdődnek. A rendezvény címe, a #Jóétpuszi jól mutatja, hogy a művészek és a szervezők is meg akarnak felelni II. János Pál pápa egykori felhívásának.

Lackfi János átéléssel, őszinte, szívből jövő szenvedéllyel mesél a hitről. Szédítő száguldásra hív az Isten kalandparkjában. A zsoltárok és különleges történetek előadásában Lackfi Dorottya énekes segíti a költőt. Sinha Róbert gondoskodik a költemények, a megzenésített versek zenei kíséretéről. Az izgalmas zenei kalandozás elvezet minket az igényes könnyűzene határmezsgyéjére és megmerítkezhetünk a világzene legszebb dallamaiban is.

Másnap, szeptember 9-én két tehetséges ifjú zeneakadémista lép fel. Kodály Zoltán és Johann Sebastian Bach műveit Devich Gergely (cselló) és Tóth Kristóf (hegedű) adja elő: fiatal koruk ellenére mind a ketten tapasztalt zenészek.

Devich Gergely fellépett a megújult Zeneakadémia megnyitó gálaestjén, 2014-ben pedig ő képviselte hazánkat Kölnben, az Ifjú Zenészek Eurovíziós Versenyén. Már megjelent az első hanglemeze is.

Tóth Kristóf több neves hazai és nemzetközi zenei versenyt is megnyert. Szólistaként gyakran látjuk a színpadon a leghíresebb magyar kamarazenekarok tagjaként. Ő is kiadta már az első lemezét. A nevét külföldön is jól ismerik, mivel nemcsak Európában turnézott, de fellépett az USA-ban és Kínában is.
 
Jegyinformáció
Az Ars Sacra fesztivál programjai ingyenesek a Lóvasúton, de regisztrációra van szükség hozzájuk. Az egyes programokat itt találja, ha regisztrálni akar rájuk: https://lovasut.jegy.hu/

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...