Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-09-02

Jazz és kívánságműsor – a Sárik Péter Trió és Falusi Mariann lemezbemutató koncertje

Jazz és kívánságműsor – a Sárik Péter Trió és Falusi Mariann lemezbemutató koncertje

Az eMeRTon és Fonogram-díjas Sárik Péter ősszel az együttesével folytatja nagy sikerű zenei sorozatát, ezúttal magyar slágereket dolgoz fel a jazz eszközeivel élve. A MOM Kulturális Központban szeptember 10-én megrendezendő programnak két érdekessége is van: a slágereket ismét a közönség kérései alapján válogatták össze, az örömkoncert jókedvéről egy vendég, az Artisjus-díjas Falusi Mariann gondoskodik.


Sárik Péter és az együttese 2010-ben döntött úgy, hogy itt az ideje egy egészen különleges és új stílusú koncertsorozat beindításának. A Jazzkívánságműsor az, amire a címe is utal. Sárik Péter, Fonay Tibor és Gálfi Attila megkérdezte a közönségtől, hogy milyen világhírű dallamokat hallgatnának meg szívesen. Utána összeállították ezen remekművek listáját, majd sorban feldolgozták őket, mégpedig a maguk egyéni stílusában.

A ma már klasszikusnak számító zenei átiratokat 2014-ig csak a koncerteken hallgathattuk meg, ám akkor megjelent az első Jazzkívánságműsor lemez is. Annyira sikeresnek bizonyult, hogy az év jazzalbumaként elnyerte a Fonogram-díjat, majd két évvel később a következő feldolgozáslemezt újra jelölték a neves elismerésre. Érdemes tudni, hogy a Sárik Péter Trió a maga megszokott laza stílusába a közönséget is bevonja az előadásaiba. Koncertjeikről sokáig beszélnek a nézők, mivel ritkaság az ilyen dinamikus és szenvedéllyel teli előadásmód.
 
Vidékről a világhírbe

Sárik Péter 1972-ben Cegléden született. Hosszú utat járt be, míg ebből a kisvárosból kiindulva, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomát szerezve eljutott a világ legnevesebb koncerthelyszíneinek színpadára. Bár a zeneszerzőként és tanárként is szép sikereket elérő művészt elsősorban a jazz szakértőjeként tartják számon, pályafutása során játszott már klasszikus zenét, világzenét, otthonosan mozog a könnyűzene, valamint a latin muzsika világában is.

Munkássága fontos részét jelenti a zeneszerzés. Dalaival rendszeresen elindul nemzetközi versenyeken, mindenekelőtt az angol nyelvterületeken ért el szép sikereket. A zeneszámai több alkalommal is felkerültek a dobogóra. Pályafutása egyik legfontosabb döntését 2007-ben hozta meg. Ekkor alapította meg a saját együttesét. A Sárik Péter Trió gyorsan bekerült a legnépszerűbb hazai jazzcsapatok közé. 

A sikerük titkát sok rajongójuk abban látja, hogy mind a három művész sokoldalú, magas igényeket támasztó, ugyanakkor nagyon nyitott muzsikus. Ez utóbbinak köszönhetik, hogy lényegesen nagyobb közönséget tudnak elérni, mint a hagyományos jazzfelállások.

Másik jellegzetességük a fiatalos lendület, hiszen ők akkor is elsöprő erővel játszanak, ha a Zeneakadémia színpadán állnak. Gyakran hallani róluk, hogy a fellépéseik hangulata a rockfesztiválok jókedvére emlékeztet. Sikereik hatására sok olyan zenerajongó is a jazz felé fordult, akit eddig hidegen hagyott ez a műfaj.

Nem csupán örökzöld slágereket dolgoznak fel, örömmel fordulnak a klasszikus zene óriásai felé is. Feldolgozták már Bartók Béla több művét is. Sárik Péter úgy véli, hogy a múlt század nagy magyar zeneszerzői közül a maga döbbenetes erejével, elképesztő mélységű titkokkal és misztikummal teli zenéjével Bartók mindenki másnál nagyobb hatást gyakorolt a jazzre.

A fellépéseik során előszeretettel rögtönöznek. Részben emiatt is került fel a repertoárjukba Beethoven több műve. A klasszikus és időtlen dallamok jól megállják a helyüket a jazz vagy a popzene ritmusában eljátszva is. A közönség mindig nagy örömmel hallja, ha a három művész előadja az Örömódát.

Sárik Péter sokoldalúságát bizonyítja, hogy már készített gyermekeknek szóló jazzmesejátékot, beindította a műfajt népszerűsítő I Love Jazz kampányt és tudományos igényű előadásokat is tart a műfajról. A magyar zenei élet szolgálatában tett előfeszítéseiért 2016-ban elnyerte Az év zenésze díjat.
 
Egy nagyszerű közreműködő

Szeptember 10-én a MOM Kulturális Központ Színháztermében az Artisjus-díjas énekes, színész és médiaszemélyiség, Falusi Mariann lép fel a három jazz-zenész mellett. A Jazzkívánságműsor – magyarul az elmúlt évtizedek legismertebb hazai slágereiből válogatott. Ezeket a számokat a trió a maga sajátos eszközeivel dolgozta fel. Kézenfekvő volt, hogy a legkülönfélébb zenei stílusok területén is otthonosan mozgó Falusi Mariann csatlakozzon hozzájuk.

A Pa-Dö-Dö együttes egykori tagja lenyűgözően adja elő a popzenét, a jazzt, de nem ijed meg a musicaltól és a klasszikus zenétől sem. Hangja tökéletesen lefedi a válogatás más-más időszakokból származó és igencsak eltérő stílusú dalait. A Hegyvidékre egy hosszú erdélyi turné után érkeznek meg. Tizenegy helyszínen mutatták be az új lemez anyagát a határon túli közönségnek.

Számíthatunk arra, hogy egy igazi örömkoncert várja a közönséget, ahol a zenerajongók együtt énekelhetnek a színpadon álló sztárokkal.
 
Jegyinformációk

Jegyek kaphatók a momkult.jegy.hu oldalon, az Interticket hálózatában, valamint a MOMkult jegypénztárában.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...