Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-09-09

Elkezdődött az óvoda, iskola – Miben segít a lurkónaptár?

Elkezdődött az óvoda, iskola – Miben segít a lurkónaptár?

Mi, szülők pontosan tudjuk, hogy a családi élet zökkenőmentes bonyolításához fontos a tervezés és az időbeosztás, hiszen ez teszi lehetővé, hogy az édesanyák, az édesapák és a besegítő nagyszülők ne veszítsék el a fonalat a gyerekek és a többi családtag különböző programjainak megszervezésében, összehangolásában. Különösen szeptemberben, az óvoda és az iskola kezdetének sokasodnak meg a különórák, fejlesztő foglalkozások, amelyekre a kicsiket vinnünk kell.


Nem csak nekünk, szülőknek lényeges, hogy átlássuk a napi teendőinket, illetve az aktuális hetünket vagy akár a következő hónapunk programjait, a gyerekek számára is biztonságérzetet ad, ha számukra érthető módon jelen van egy olyan tervező, amire támaszkodhatnak. 
 
Heti tervező
 
A kisebbeknél a természetes kíváncsiság működik, hiszen amúgy is felteszik azokat a kérdéseket, hogy mikor jön a Mikulás vagy mikor mehetnek fociedzésre, ahol újra találkozhatnak a barátaikkal, esetleg mikor lesz már hétvége, hiszen akkor esedékes az ígért bábszínház. 

A nagyobbak számára pedig így válik nyilvánvalóvá, hogy mi is az az időbeosztás, és hogy házi feladataik, valamint iskolai kötelezettségeik hatékony elkészítésében is segít, ha először átgondolják a teendőket, fontossági sorrendet állítanak fel, majd az előre elkészített terv szerint haladnak, lépésről lépésre. Így olyan kapaszkodóhoz jutnak, amely irányt mutat nekik a mindennapokban, ezáltal nem érzik elveszettnek magukat. 

Manubaba üzletében és webshopjában kapható a Lurkónaptár Heti tervezője, amely 3–9 évesek számára készült. A tervezőben a tevékenységek képek formájában jelennek meg, így az olvasni nem tudók számára is könnyen, vizuálisan követhető, hogy milyen feladatok, programok várhatók az adott héten, legyenek azok szabadon választottak vagy kötelezők. A mágnestábla hűtőre helyezhető, és egy-egy naphoz négyféle tevékenység kapcsolható.
 
Rutintábla

Ha kisebb gyermekeink vannak, tudjuk, hogy számukra mennyire fontos a kiegyensúlyozottság, amihez a napi rutin alapvetően hozzátartozik. Megvan az ideje a felkelésnek, napirendje a reggeli készülődésnek és ugyanúgy, pontos sorrendje az esti lefekvés előtt a vacsorának, a fürdésnek és a meseolvasásnak. Ezeket a szokott rituálékat még mi, szülők is szeretjük, mert biztosítják az állandóságot, és fogódzót jelentenek a folyton változó, sűrű napokban.

Ahogy cseperednek a gyerekek, úgy lesznek egyre önállóbbak, és elég gyorsan megtanulják, hogyan zajlik a reggeli és az esti családi rituálé. Mégis gyakran előfordul, hogy elakadnak a folyamatban, mert eszükbe jut valami, amit azonnal el kell mesélni, vagy egy játék, ami fontosabbnak tűnik mondjuk a fogmosásnál… Így könnyen elvesznek a teendők között, eltérnek az eredetileg tervezett tevékenységtől. Szükségük van egy biztos pontra, valamire, ami segíti őket a folyamat végigvitelében, ami a figyelmüket visszatereli az eredeti teendőre. A Rutintábla ilyen támpont lehet, amelyhez mindig vissza lehet térni, ami emlékezteti a gyermeket a következő feladatra. 

Előnye, hogy a képes megjelenítés már bölcsődés korúak számára is érthető, így a teendők elvégzését, a sorrendiség elsajátítását kiskorban megkönnyítheti a tábla használata. Megjeleníthetők az elvégzendő és az elvégzett feladatok is, így a teljes nap végigkövethető a tábla segítségével. A Rutintábla kétféle háttérrel készül: faszimbolikával a kisebb gyermekek részére, egyszerűbb megjelenítéssel, amin a reggeli vagy az esti rutin követhető, és útvonal-szimbolikával a nagyobbaknak, ami több rituálé, teendő feltüntetésére is alkalmas.
 
Családi naptár

A nyári szünet végén, az új tanév kezdetén vissza kell rázódnunk a feszesebb ritmusú hétköznapokba. Ilyenkor egy-egy pillanatban szinte átláthatatlanul soknak érezhetjük a teendők mennyiségét.

Ráadásul minden óvodai és iskolai év elején új különórák, megjegyezendő fejlesztő foglalkozások kerülnek a hetirendbe, illetve a régi edzések, szakkörök új napokra, időpontokra szerveződnek át.

Hiába tudtuk, hogy az úszás eddig hétfőn és szerdán hatkor volt, ha az idén a gyerek a kezdőből a haladó csoportba került, és az úszás most már kedden és csütörtökön van. És akkor még örülhetünk, ha az új napokon legalább a régi időpont, tehát a délután hat változatlan, és nem kezdődik máskor a tréning az eddig megszokotthoz képest. 

Ilyenkor életmentő lehet a Családi naptár, ami segít átlátni és követni a heti családi, óvodai, iskolai, munkahelyi eseményeket, emlékeztet az ünnepekre, a megbeszélt időpontokra.

A Családi heti tervező rendelhető Házimunka csomaggal is, ami pedig a háztartásban elvégzendő feladatok 
beosztására szolgál, és amelyből a gyerekek, életkoruknak megfelelően, kivehetik a részüket. A kettő kombinálható is egymással. A Heti tervezőben egy időben öt családtag tevékenységeit követhetjük nyomon. Akik pedig az egész hónapot szeretik egyben látni maguk előtt, azoknak a Havi tervező lesz segítségükre, amellyel az egész hónap előre megtervezhető.
 

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...