Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-09-16

Őszi szerelem – erdei szarvasbőgés túrák a Budakeszi vadasparknál

Őszi szerelem – erdei szarvasbőgés túrák a Budakeszi vadasparknál

A természetes környezetükben élő nagytestű emlősállatok, itt a mi mérsékelt övi éghajlatunkon, az évszakok változásával minden évben ugyanazt élik át, így tavasszal a természet ébredésével az utódok is megszületnek. Ennek egyik látványos vagy inkább hangos megelőző mozzanata az őszi szarvasbőgés, amit vezetett keretek közt mi is megtapasztalhatunk.

Kicsit nehéz elengedni a nyarat, de a színesedő falevelek és a kicsit hűvösebb idő sokakat csábít az erdőbe, a Pilisi Parkerdő pedig az idén is különleges túrával teszi ezt még érdekesebbé.

Miért bőgnek a szarvasok?

A nagyon jellegzetes bőgő hang az ősz eleji időszakban hallható, és a gímszarvasok hímjei „kommunikálnak” általa a párzási időszakban. A bőgés erősségéből, mélységéből a hímek egymás erejére következtetnek, a leghangosabb szarvasbika így jelzi a többi bikának a tehenek feletti kizárólagos szaporodási jogát.
Évről évre azonban akadnak a csordában trónkövetelők, akik nem érik be a hangoskodással. Ilyenkor a két gímszarvas bika a személyes találkozás során felméri az erőviszonyokat, és először csak egymás mellett ballagva, bőgve, agancsot mutogatva próbálja eldönteni, melyikük a rátermettebb. Amennyiben még itt sem egyértelmű, hogy melyikük az erősebb, úgy összecsaphatnak az agancsok is.

Különleges túra lehetőség

A Pilisi Parkerdő közleménye alapján:
„A Pilisi Parkerdő valkói, gödöllői, visegrádi és budapesti erdészete idén ősszel is szarvasbőgés-túrákra invitálja az érdeklődőket. A nagy népszerűségnek örvendő, a kora esti órákban, szakvezetéssel zajló kirándulások a gímszarvasok nászidőszakában kínálnak páratlan élményt a látogatóknak, akik fül- és szemtanúi lehetnek a szarvasbőgésnek és a szarvasviadaloknak. 

Az erdőjárók szarvasbőgés idején érzékelhetik a legkönnyebben a vadon élő állatok jelenlétét. A gímszarvasbikák nászuk időszakában változatos hangú és erejű, más-más jelentésű bőgéssel kommunikálnak egymással. Az imponálni akaró, a párkereső, a háremét védő, fajtársaikat elriasztani akaró bikák eltérő hangokkal hozzák társaik tudomására szándékaikat, de az alkonyattól erősödő bőgés az állatok fizikai állapotáról, méretéről és vérmérsékletéről is árulkodik. 

A nászidőszakban a gímbikák ivarérett ünőket és teheneket terelnek kisebb csapatba, folyamatosan a háremük körül maradva éberen vigyázzák, hogy más hímek ne juthassanak annak közelébe. A felbukkanó vetélytársat először hanggal igyekeznek távoltartani, ha ez nem elegendő, akkor meg is vívnak vele, ami jól hallható agancscsattogással is jár. A küzdelem vesztese megfutamodik és a párzási időszak végéig keresi az újabb lehetőségeket, ezért is nevezik „kereső” bikáknak. 

A vezetett túrákon a kísérő szakemberek nemcsak a gímszarvasok, hanem az éjszaka aktív többi állat életével is megismertetik az érdeklődőket. A túrákon jó eséllyel lehet hallani szarvasbőgést, ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. az állatok nyugalma, és nem utolsó sorban az erdőjárók biztonsága érdekében arra kér mindenkit, hogy a szervezett túrák keretében és ne egyéni éjszakai kirándulásokon ismerkedjenek meg a gímszarvasok nászával.

A résztvevőknek célszerű az erdei, terepi viszonyoknak és az évszaknak, valamint a kora esti, esetleg már hűvös napszaknak megfelelő meleg, vízhatlan ruházatot és túrabakancsot viselniük. Jól jöhet a zseblámpa, a távcső és hátizsák is, benne innivalóval és esőkabáttal. Fényképezni lehet, de csak vaku nélkül!”
 
Hol és mikor lehet szarvasbőgést hallgatni?
 
Hozzánk legközelebb Budakeszin van ilyen túra lehetőség, szeptember és október hónapban.

A találkozó helye, ideje:
a Budakeszi Vadaspark parkolója (a kőbagolynál), 16:45

A túra hossza: 2-3 km
A túra időtartama: 2 óra

Ajánlott felszerelés: zárt, bokát tartó cipő, az időjárásnak megfelelő ruházat, lehetőség szerint sötét színben. 
 
A Budakesziről induló túrákon alkalmanként legfeljebb 25 fő részvétele lehetséges, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel. Jelentkezés és fizetés az www.erdeifutas.hu oldalon

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...