Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-09-16

Őszi szerelem – erdei szarvasbőgés túrák a Budakeszi vadasparknál

Őszi szerelem – erdei szarvasbőgés túrák a Budakeszi vadasparknál

A természetes környezetükben élő nagytestű emlősállatok, itt a mi mérsékelt övi éghajlatunkon, az évszakok változásával minden évben ugyanazt élik át, így tavasszal a természet ébredésével az utódok is megszületnek. Ennek egyik látványos vagy inkább hangos megelőző mozzanata az őszi szarvasbőgés, amit vezetett keretek közt mi is megtapasztalhatunk.

Kicsit nehéz elengedni a nyarat, de a színesedő falevelek és a kicsit hűvösebb idő sokakat csábít az erdőbe, a Pilisi Parkerdő pedig az idén is különleges túrával teszi ezt még érdekesebbé.

Miért bőgnek a szarvasok?

A nagyon jellegzetes bőgő hang az ősz eleji időszakban hallható, és a gímszarvasok hímjei „kommunikálnak” általa a párzási időszakban. A bőgés erősségéből, mélységéből a hímek egymás erejére következtetnek, a leghangosabb szarvasbika így jelzi a többi bikának a tehenek feletti kizárólagos szaporodási jogát.
Évről évre azonban akadnak a csordában trónkövetelők, akik nem érik be a hangoskodással. Ilyenkor a két gímszarvas bika a személyes találkozás során felméri az erőviszonyokat, és először csak egymás mellett ballagva, bőgve, agancsot mutogatva próbálja eldönteni, melyikük a rátermettebb. Amennyiben még itt sem egyértelmű, hogy melyikük az erősebb, úgy összecsaphatnak az agancsok is.

Különleges túra lehetőség

A Pilisi Parkerdő közleménye alapján:
„A Pilisi Parkerdő valkói, gödöllői, visegrádi és budapesti erdészete idén ősszel is szarvasbőgés-túrákra invitálja az érdeklődőket. A nagy népszerűségnek örvendő, a kora esti órákban, szakvezetéssel zajló kirándulások a gímszarvasok nászidőszakában kínálnak páratlan élményt a látogatóknak, akik fül- és szemtanúi lehetnek a szarvasbőgésnek és a szarvasviadaloknak. 

Az erdőjárók szarvasbőgés idején érzékelhetik a legkönnyebben a vadon élő állatok jelenlétét. A gímszarvasbikák nászuk időszakában változatos hangú és erejű, más-más jelentésű bőgéssel kommunikálnak egymással. Az imponálni akaró, a párkereső, a háremét védő, fajtársaikat elriasztani akaró bikák eltérő hangokkal hozzák társaik tudomására szándékaikat, de az alkonyattól erősödő bőgés az állatok fizikai állapotáról, méretéről és vérmérsékletéről is árulkodik. 

A nászidőszakban a gímbikák ivarérett ünőket és teheneket terelnek kisebb csapatba, folyamatosan a háremük körül maradva éberen vigyázzák, hogy más hímek ne juthassanak annak közelébe. A felbukkanó vetélytársat először hanggal igyekeznek távoltartani, ha ez nem elegendő, akkor meg is vívnak vele, ami jól hallható agancscsattogással is jár. A küzdelem vesztese megfutamodik és a párzási időszak végéig keresi az újabb lehetőségeket, ezért is nevezik „kereső” bikáknak. 

A vezetett túrákon a kísérő szakemberek nemcsak a gímszarvasok, hanem az éjszaka aktív többi állat életével is megismertetik az érdeklődőket. A túrákon jó eséllyel lehet hallani szarvasbőgést, ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. az állatok nyugalma, és nem utolsó sorban az erdőjárók biztonsága érdekében arra kér mindenkit, hogy a szervezett túrák keretében és ne egyéni éjszakai kirándulásokon ismerkedjenek meg a gímszarvasok nászával.

A résztvevőknek célszerű az erdei, terepi viszonyoknak és az évszaknak, valamint a kora esti, esetleg már hűvös napszaknak megfelelő meleg, vízhatlan ruházatot és túrabakancsot viselniük. Jól jöhet a zseblámpa, a távcső és hátizsák is, benne innivalóval és esőkabáttal. Fényképezni lehet, de csak vaku nélkül!”
 
Hol és mikor lehet szarvasbőgést hallgatni?

Hozzánk legközelebb Budakeszin van ilyen túra lehetőség, az alábbiak szerint:

A túranapok:
szeptember 21., 23., 24., 25., 26., 27., 29., 30. 
október 1., 2., 3., 5., 6., 7., 8., 9., 10.
A találkozó helye, ideje:
a Budakeszi Vadaspark parkolója, 16:45
A túra hossza: 2-3 km
A túra időtartama: 2 óra
Ajánlott felszerelés:
időjárásnak megfelelő öltözet, zseblámpa/fejlámpa, távcső 
 
Alkalmanként legfeljebb 30 fő részvétele lehetséges, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel.

Jelentkezés és fizetés 2021. szeptember 10-től lehetséges a www.erdeifutas.hu oldalon

Ajánló
Ajánló
Lenyűgöző zsenik – Nietzsche és Munkácsy

Lenyűgöző zsenik – Nietzsche és Munkácsy

A 19. század zseniális művészekkel ajándékozta meg a kultúrát. Bősze Ádám és László Ferenc azt a...

Miért jó a gyerekeknek a falmászás?

Miért jó a gyerekeknek a falmászás?

Minden szülő tudja, hogy a gyerekek mozgásigénye óriási. Ha nem vezethetik le fölös energiáikat,...

Hozzuk magunkat formába hastánccal!

Hozzuk magunkat formába hastánccal!

A hastánc egy nőies, keleti táncstílus, amely rendkívül jótékony hatást gyakorol a testre és a...