Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-09-23

Hozzuk magunkat formába hastánccal!

Hozzuk magunkat formába hastánccal!

A hastánc egy nőies, keleti táncstílus, amely rendkívül jótékony hatást gyakorol a testre és a lélekre. Kecsesen lágy, vagy éppen dinamikus mozdulatai segítenek megélni, kibontakoztatni a nőiességet.


A hastánc ősi eredetű, a világ egyik legrégebbi táncának tekintik. Eredeti elnevezésének semmi köze sincs a hashoz: a Közel-Keleten raqs sharqi, azaz a kelet tánca néven ismert táncra a 19. század francia utazói ragasztották rá a danse du ventre, azaz a hastánc nevet. Az e név alatt ismert táncok eredete azonban sokkal régebbre, az ókori Egyiptomig nyúlik vissza, ahol egyfajta termékenységi tánc szerepét töltötték be. Táncolták esküvőkön a bőséges gyermekáldásért, de a szülő nő körül segédkező asszonyok is a közös tánccal igyekeztek megkönnyíteni a vajúdást.

Ráragasztott nevével ellentétben ez a tánc nem csak a has táncoltatásáról szól. Az egész test minden porcikájában, izoláltan mozdul hastánc közben. Művelője ritmikusan köröző mozdulatokat végez a hasával és a fenekével, ugyanakkor rendkívül fontos az ütemes lábmunka és a kéz ujjainak mozgatása is. Az ujjak mozgatásának összhangban kell lennie a has, a fenék, a láb és a vállak mozgatásával.

Mivel a tánc ennyire összetett, sokrétű hatása is van: javítja a testtartást, fejleszti az egyensúlyérzéket és az állóképességet. Jótékony hatással van az egész gerincre. Erősíti a gerinc tartóizmait, a hasi és az alhasi izmokat. Segíti a női szervek működését, vérkeringés- és emésztésjavító hatású. Megszüntethetők vele az ülőmunkából és egyéb okból kifolyólag jelentkező nyak-, váll- és hátfájdalmak. Rendszeresen végezve remek alakformáló.

Kinek ajánlott?

A hastáncot testalkattól függetlenül bárki elsajátíthatja, akinek nincsenek különösebb szervi problémái. Ha mégis bármilyen betegségünk van, érdemes előtte orvossal konzultálni, hogy ajánlja-e ezt a fajta mozgást.

Hol, mikor tanulhatjuk?

A Hegyvidéki Kulturális Szalonban keddenként 19:00 órától járhatunk a hastáncórákra.

Az órák felépítése

„Az órákat bemelegítéssel kezdjük és levezetéssel zárjuk. Változatos arab, török és különféle dallamos világzenékre tanuljuk, gyakoroljuk a hastánc alapmozdulatait. Később a mozdulatokat kombináljuk, majd koreográfiákat tanulunk.

Amikor már biztosabban beépültek a mozdulatok, különféle stílusokat is kipróbálunk, és eszközhasználatot is tanulunk: használunk például fátylat, botot, kardot, csörgődobot is”
– mondja az órákat tartó Fritz Mónika.
 
Javasolt öltözet

A hastáncórákra testhezálló pólót, trikót vagy topot vigyünk, illetve csípőre letolható nadrágot vagy leggingst. Jól jöhet egy rojtos strand- vagy rázókendő, amit a csípőnkre köthetünk (nem gond, ha nincs, később is beszerezhető). Mezítláb, zokniban vagy tornapapucsban megy a tánc az órákon.

Felejtsük el az aggodalmakat!

Ne aggódjunk amiatt, ha túl kövérnek vagy túl soványnak érezzük magunkat, hiszen a hastánc minden testalkat számára ideális. Ha teltkarcsúbb az alkatunk, akkor a különféle rázások gyönyörűen megnyilvánulnak, ha viszont vékonyabbak vagyunk, akkor a hullámmozdulatok állnak majd jól. Ezeken az órákon amúgy is az számít, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. 
Ha szégyenlősek vagyunk, vagy nem merünk egyedül nekikezdeni, bátran vigyük el egy barátnőnket, kolléganőnket is, lehet, hogy így nagyobb biztonságban érezzük magunkat. Egy a lényeg: élvezzük a tanulás folyamatát és a mozgás örömét!
 
Baba-mama hastánc
 
A kismamákat, illetve az anyukákat is várják szeretettel a Baba-mama hastáncprogramon, amit hétfőnként délelőtt 10 órától tart szintén a Hegyvidéki Kulturális Szalonban Fritz Mónika. 
A hastánc finom mozdulataival elringatja a pocakban lévő magzatot vagy a már kézben tartott babát. Emellett az egész gerincre jótékony hatást gyakorol, segíti a szülés utáni regenerálódást. A világzenékre való harmonikus mozgás ringatja, megnyugtatja a kicsiket, gyógyítólag hat testileg-lelkileg. Antidepresszáns hatású, valamint alakformáló előnyeit is élvezhetik a kismamák, anyukák.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...