Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-09-23

Miért jó a gyerekeknek a falmászás?

Miért jó a gyerekeknek a falmászás?

Minden szülő tudja, hogy a gyerekek mozgásigénye óriási. Ha nem vezethetik le fölös energiáikat, könnyen őrületbe kergetik még a legtürelmesebb családtagokat is. Mielőtt tehát falra másznánk izgága csemetéinktől, mászassuk őket mi a falra! Nézzük, miért hasznos a gyerekek testi és szellemi fejlődéséhez ez a sport.

A mászás az egyik legösztönösebb mozgásforma. A kisgyermekeknél csak vízszintes megközelítésben gondolunk rá, de miért ne lehetne ez a mozgás függőleges? A kisbaba fejlődése során a mászás elengedhetetlen a fejlődéshez. Ha mégis kimarad, az később problémákat okozhat.

Ha az iskolába kerülve egy gyerekről kiderül, hogy diszlexiás, diszgráfiás, esetleg egyéb tanulási nehézséggel küzd, a felkészült gyógypedagógus általában rákérdez, hogy mászott-e a gyermek, vagy ez a korszak kimaradt nála. Ha ezt a lépést átugrotta a fejlődése, akkor szokták javasolni, hogy „mászatni” kell a gyermeket.

Egy 7-8 éves, iskolaérett gyerek számára nem biztos, hogy a legmegfelelőbb, ha 3-4 éves társaival együtt mászik egy csőalagútban. A korosztályának megfelelő tevékenységgel hamarabb lehet sikereket elérni. Külföldön már régóta felismerték a falmászás előnyeit, és használják is a gyerekek fejlesztésében. Sőt, létezik a terápiás mászás, amelyet sajátos nevelési igényű, figyelemzavaros vagy diszlexiás gyerekek esetén kiváló eredményekkel alkalmaznak.
 
A falmászás komplex tevékenység

A falmászás minden gyermeket erősít, fejleszt, hiszen az egész testet megmozgatja, növeli az izomerőt, az állóképességet, fejleszti az erőnlétet, a kitartást, az egyensúlyérzéket, javítja a koordinációs és a koncentrációs készséget, fokozza a problémamegoldó képességet, önfegyelemre nevel, kreativitásra ösztönöz és önbizalmat ad.

A mászás saját testsúlyos fitneszlehetőség, amelyben minden testrész arányosan formálódik, de elsősorban a gerinc és a törzs izmai. Sok gyerek küzd hanyag tartással, különösen az iskoláskorúak. A napi hat-nyolc óra padban ülés, majd otthon a számítógép előtt görnyedés közben nem ügyelnek a tartásukra, a kiegyenesedett pozíciót huzamosabb ideig nehezükre esik megtartani. Ugyanez érvényes a has, az alsó háti szakasz és a törzs izmaira is. Az iskolai testnevelésórákon a fekvőtámaszt az esetek nagy részében lógó hassal vagy kitolt fenékkel csinálják.

A rendszeres mászás során ezek az izmok észrevétlenül erősödnek. A talpizmok folyamatos munkájával a lúdtalp is kitűnően korrigálható. Edzettebb lesz a vádlijuk és a combizmuk, hiszen a falon komoly lábmunkára is szükség van. Emellett, a kreatív gondolkodásmódot igénylő aktivitásnak köszönhetően, a kevésbé atletikus alkatú gyerekeknek is hamar sikerélménye lehet. A mászás tulajdonképpen egy megoldandó rejtvény: néha vissza kell lépni, új fogásokat keresni vagy kezdeni az egész utat elölről. 
 
Miért érdemes ellátogatni az Elevenparkba?

Gyermekünk az első falmászást megtapasztalhatja játékos, ám biztonságos keretek között az Elevenpark Játszóházban. Az Elevenpark az aktív pihenés, mozgás, sport és játék ötvözete, ahol az eltöltött idő igazi élményt nyújt minden évszakban.

A beltéri játszótérben zajló családi vagy iskolai program nem függ az időjárás szeszélyeitől. Lehet esős ősz vagy rekkenő hőség, az Elevenparkban az idő mindig kellemes.

Itt a kisebb és a nagyobb gyerekek is megtalálják a koruknak megfelelő játékformát (0–14 évesig).

A családok sok-sok újfajta játék közül választhatnak: óriáscsúszda, többemeletes mászóka, ugrálóvár, buborékhegy, elektromos kisautópálya, mászófal, görgős csúszda, lövöldöző- és focipálya is van. Megunhatatlanul sok érdekes elfoglaltság vár csemetéinkre.

A parkban a gyerek születésnapját is megünnepelhetjük, több kedvezményes és szülinapi csomag közül választhatunk.

Az Új Buda Center játszóházban kombinálhatjuk az élményt egy ugrálással a szomszédos Cyberjump trambulinparkban, vagy egy lézerharccal az alagsorban található Laserparkban.

A pihenősarokban vagy a bisztró kényelmes székeiben ellazulhatunk egy kávé mellett, amíg a gyermek jól érzi magát.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...