Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-10-07

Sokszínű október - a Hegyvidék Galéria programjai

Sokszínű október - a Hegyvidék Galéria programjai

A kerületünkben élőknek már nem kell külön bemutatni a helyi művészeti élet egyik központi helyét, a Hegyvidék Galériát, amely 2017 januárjában költözött a Királyhágó térre egy korszerű, modern, letisztult és világos térbe. 


A Galéria kulturális színtérként helyet ad tárlatokat kísérő rendezvényeknek, tárlatvezetéseknek, beszélgetéseknek, múzeumpedagógiai foglalkozásoknak, valamint más művészeti és irodalmi programoknak, művészettörténeti előadásoknak, irodalmi esteknek, könyvbemutatóknak, műterem-látogatásoknak. A kiállítások ideje alatt, nyitvatartási időben, lehetőség van a Galéria könyvtárában található művészeti témájú könyvek helyben történő olvasására is.

Művészettörténeti előadások

Októberben két művész életéről, munkásságáról is meghallgathatunk előadásokat, elsőként Hincz Gyula, az ezerarcú művész címmel, Dudás Barbara (ELKH BTK Művészettörténeti Intézet) művészettörténész előadását, a képzőművész halálának 35. évfordulója, a hónap végén pedig Aba-Novák Vilmos és Itália (1930–1942): a "caposcuola" megszületése címmel Juhász Bálint művészettörténész előadását, a festőművész halálának 80. évfordulója alkalmából.

Hincz Gyula 

A festőművész, grafikus, illusztrátor, muráliák és gobelinek tervezője, főiskolai oktató és rektor a 20. századi magyar művészet történetének egyik legsokoldalúbb alkotója volt. A közel 60 évet felölelő életművének egyes elemei sokak számára ismerősek lehetnek ma is – így például Weöres Sándor Bóbitájához készített különleges hangvételű illusztrációi –, más munkái azonban napjainkban is csak a legszűkebb szakmai közönség által ismertek.

Az előadás célja az életmű legfontosabb állomásainak bemutatása, Hincz korai konstruktív-szürrealista festményeitől, a 40-es évek Picassos csendéletein, erdélyi és balatoni tájképein, az 50-es évek realista életképein, valamint a 60-as évek sokszínű grafikáin át egészen a kísérleti plasztikák, szocmodern murális alkotások és absztrakt táblaképek késői időszakáig.
Az előadás időpontja: 2021. október 19. (kedd) 18:00

Aba-Novák Vilmos 

A művész 1930 és 1942 között a magyar modernizmus legnépszerűbb képviselője volt Olaszországban. Művei nemcsak az olasz állami múzeumokba vagy magángyűjteményekbe kerültek, hanem felkeltették az itáliai műkritikusok és kultúrpolitikusok érdeklődését. Díjakat nyert Milánóban, Velencében, Padovában, és Mussolini 1932-ben személyesen is fogadta. Noha szakmai hírnevét a „caposcuola” titulus megszerzésével érte el, vizuális nyelvezetét az „olasz nézőpont” alapján lehetne új perspektívába helyezni.

Juhász Bálint előadásában azt szeretné bemutatni, hogy milyen kapcsolat van Aba-Novák vizuális nyelvezete és az olasz modernizmus között, illetve hogyan vált a neves „caposcuola” az olasz-magyar kultúrpolitika eszközévé. 
Az előadás időpontja: 2021. október 28. (csütörtök) 18:00

Mindkét előadás helyszíne a Hegyvidék Galéria (1126 Budapest, Királyhágó tér 10.) 
Részvételi díj/előadás: 600 Ft, Hegyvidék kártyával 200 Ft

Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon és a Hegyvidék Galériában is. Az eseményre érkezéskor a Hegyvidék Kártya felmutatása kötelező! Maximális létszám: 40 fő

Műterem látogatások

Mi lehetne izgalmasabb egy művészetrajongó számára, mint bepillantani a művészeti alkotások születésének kulisszái közé? A Hegyvidék Galéria jóvoltából októberben két alkalommal is lehetőségünk lesz erre.

Budapest Art Factory

A Budapest Art Factory egy egyedülálló műteremház Magyarországon, 600 m2-es területén kialakított stúdióiban 11 művész dolgozik. A Hegyvidék Galéria szervezésében, a Magyar Festészet Napja keretében a látogatók betekintést nyerhetnek a műteremház életébe, a művekkel azok születési helyén ismerkedhetnek meg. A látogatást Boda Anikó festőművész és Kallós Judit, a Hegyvidék Galéria művészettörténésze vezetik.
 
Résztvevő művészek: BODA Anikó, JUHÁSZ Dóra, Michael PETTET, SZÁSZ Sándor, TIHANYI Anna, Anthony Michael VASQUEZ
 
Időpont: 2021. október 18. (hétfő) 18:00–20:00
Helyszín: Budapest Art Factory, 1138 Budapest, Vizafogó utca 2.
 
Gáspár György képzőművész műterme

Gáspár György Ferenczy Noémi-díjas képzőművész műhelytitkaiba nyerhetnek betekintést az érdeklődők, aki a szobrászat területén, üveggel dolgozik, merészen kísérletezik a tradicionális hazai üvegformálástól eltérő eljárásokkal, a casting technikától kezdve egészen az üveglapok laminálására és precíz tömbbé alakítására épülő módszerekig.

„Gáspár György munkáit áthatja az építészet. Ez azonban nem egy valós vagy kreált funkcionális, vagy a társadalmi élettér kifejezésére szolgáló rendszer. Az egyén legbelsőbb, legmélyebb pszichés kivetüléseinek téri kiterjedése. Obejktjeiben a kép és a szobor határmezsgyéit vizsgálja, mértani precizitással egymáshoz csiszolt elemei, a különböző nézőpontokból, mindig új tereket nyitnak, kiaknázva az üveg médiumában rejlő lehetőségeket. Tárgyai ablakok, nyílások egy ismerős, mégis ismeretlen világra. Ezek az ablakok olykor zártabbak, máskor mintha négy dimenzióba ágaznának szét, ahol a mikro és makro világ elemeit is felfedezhetjük.
 
Gáspár művei geometrikus formák, személyes történetekkel, melyek rabul ejtik a szemlélőt. Transzparens és átlátszatlan felületei néhol harmonikusan, adott esetben szabályos matematikai rendszerben, máshol feszültséget keltve jelennek meg.  Műveit a Jacques Derrida féle dekonstrukció legalább annyira meghatározza, mint az op-art. Gáspár hangsúlyosan használ az anyagra kevéssé jellemző neon színeket, az utóbbi években monokromitás jellemzi, mely finom tér-grafikáiban erősebb hangsúlyokat generál.” (Mészáros Flóra, művészettörténész)

Időpont: 2021. október 30. (szombat) 11:00 
Helyszín: 1083 Budapest, Práter utca 65.
 
Részvételi díj/műterem látogatás: 600 Ft, Hegyvidék kártyával 200 Ft

Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon és a Hegyvidék Galériában is. Az eseményre érkezéskor a Hegyvidék Kártya felmutatása kötelező! Maximális létszám: 15 fő

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...