Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-10-13

David Bowie arcai – Filmvetítés a Várkert Bazárban

David Bowie arcai – Filmvetítés a Várkert Bazárban

David Bowie brit énekest és zeneszerzőt joggal tartották a 20. századi könnyűzenei élet egyik meghatározó alakjának. A Várkert Bazárban róla tekinthettünk meg egy izgalmas és különleges filmet. Az érdeklődők előtt feltárulnak e kreatív lángelme, a popkultúra igazi ikonjának titkai.


Negyven évvel ezelőtt izgalmas hír terjedt el a magyar fiatalok között. Aznap este – már ha a szüleik megengedték nekik – rengeteg tini ült le, hogy a rádió keresőgombját tekergetve ráálljon a luxemburgi rádió vagy a Szabad Európa hullámhosszára. A könnyűzenei adás kezdetét várták.

1981-ben nehéz dolguk volt a popzene kedvelőinek. A zeneboltokban csak a legritkább esetben lehetett – és akkor is csak a pult alól – megvásárolni a divatos nyugati együttesek és sztárok nagylemezeit.
 
Ha egy tizenéves a legújabb slágereket akarta meghallgatni, kénytelen volt a megtűrt vagy aktívan tiltott rádiók adásaival szerencsét próbálni. Ez alkalommal jutalomban részesültek a kitartók. Igaznak bizonyult a szóbeszéd, mert a recsegő hangszórókból egy lenyűgöző dal szólalt meg.

A Queen együttes adta elő az Angliában a listák élén álló Under Pressure című számát. Sokan felfigyeltek arra, hogy Freddie Mercury mellett egy másik énekes is hallható volt. A magyar fiatalok többsége ekkor hallotta először David Bowie hangját.
 
Vár a Várkert Bazár

Október 19-én a Várkert Bazárban mutatják be a BAFTA-díjas Hamish Hamilton rendező filmjét a könnyűzene történetének egyik legmeghökkentőbb – a halála után is óriási népszerűségnek örvendő – alkotójáról. A David Bowie arcai című film elkészítésében a David Bowie Archívum munkatársai működtek közre. Alapjául az a 2013-as kiállítás szolgál, amit a brit fővárosba látogatók a Victoria és Albert Múzeumban tekinthettek meg.

A tárlat összeállítói nagy fába vágták a fejszéjüket. Megpróbálták kiragadni és felfűzni Bowie életének legfontosabb eseményeit, így nyújtva alapos és átfogó képet a munkásságáról.

Hamilton azt szerette volna, hogy e kiállítás anyaga ne csak a londoniakhoz jusson el, hanem szerte a nagyvilágban megismerkedhessenek vele Bowie rajongói. Épp ezért úgy döntött, hogy filmet készít a sztár életéről, mégpedig a tárlat anyagára alapozva.
 
Remek szakemberek munkája

A múzeum szakemberei támogatták az elképzelést. A filmvásznon láthatjuk, ahogy a két kurátor, Victoria Broackes és Geoffrey Marsh végigsétál a tárlaton között, és úgy beszél hozzánk, mintha mi is ott állnánk mellettük, karnyújtásnyira az elhunyt énekes ereklyéitől. Rengeteg érdekességről, kulisszatitokról számolnak be, mi pedig nem csupán ritka fotókat tekinthetünk meg, de azt a kristálygömböt is, ami ott csillogott a sztár kezében a Fantasztikus labirintus című filmben.

Érdekes, hogy amíg a Queen már a nyolcvanas évek legelején rohammal bevette a magyar fiatalok szívét, addig Bowie-nak ugyanez csak az évtized közepére sikerült. Ebben szerep játszott ez a meglepően családbarát és akár mesefilmként is értelmezhető alkotás.

A magyar moziba járók egész nemzedéke számára David Bowie mind a mai napig elsősorban a Jennifer Connelly mellett főszerepet játszó Jareth Koboldkirály alakjában jelenik meg. A hazai sikerhez hozzájárult még a nyolcvanas évek egyik, ma már inkább inkább furcsaságnak tűnő, akkoriban igen népszerű jelensége, a videodiszkó.

Az iskolai bulikon, a kultúrházakban a DJ két (színes!) tévét tett fel a szekrény tetejére, és ezekben lejátszotta az aktuális szám videoklipjét, a fiatalok pedig úgy táncoltak, hogy közben nem egymást nézték, hanem a fejük felett elhelyezett képernyőket. Sokan így láthatták először David Bowie arcát, mégpedig a már említett Queen-számban.
 
Egy igazi világsztár

David Bowie pályafutása több mint öt évtizeden át tartott. Nem ragaszkodott egyetlen stílushoz vagy műfajhoz, gyakran megújította mind külső megjelenését, mind dalai hangzását. A britek az egyik legnagyobb sztárjuknak tartják, de a nagyvilágban sok százmillióra tehető a hűséges rajongóinak száma.

Korábbi próbálkozásai során 1969-ben robbant be a popzene világába. Space Odditty című alkotása nemcsak remekül szerepelt a brit sikerlistán, de az amúgy konzervatív BBC Radio is felhasználta, amikor zenei aláfestésre volt szükség az első holdra szállások közvetítéséhez.

A népszerűsége nem volt töretlen. Kísérletező kedve olyan utakra is vezette, ahová sok rajongója nem tudta vagy nem akarta követni. Munkásságát rengeteg díjjal és elismeréssel jutalmazták. Bekerült a Rock and Roll Dicsőség Csarnokába, hat alkalommal kapott Grammy-díjat, emellett színészi, produceri, valamint a zeneszerzői munkássága sem maradt díjak nélkül.

Kevés olyan zenész élt a 20. század második felében, aki egyszerre büszkélkedhetett azzal, hogy a Brit Birodalom Rendjének Parancsnoka és a Science fiction és Fantasy Dicsőség Csarnokának is a tagja. Nagylemezeinek meghallgatását a szakértők elengedhetetlennek tartják, ha valaki szeretné megismerni a 20. század könnyűzenéjét.
 
Jó kezekbe került

A rendező Hamish Hamilton a könnyűzenével kapcsolatos szuperprodukciók elismert személyisége. Nem csupán filmeket forgat, de rábízták a legnevesebb zenei események, például az MTV Video Music Awards vagy az Oscar-díj átadójának megszervezését. 2012-ben a londoni olimpián ő irányította a nyitó- és záróünnepséget. Olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Eminem, Robbie Williams, a The Rolling Stones, Madonna, Jennifer Lopez és Phil Collins. A Bowie-ról szóló filmjébe bevonta az énekes egykori művésztársait, barátait, zenészeket, divattervezőket és a brit pop több kultikus figuráját.

A filmet a Pannónia Entertainment forgalmazza. Angol nyelvű, magyar felirattal nézhetjük meg.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...