Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-10-20

Otthoni csináld-magad programok a gyerekekkel

Otthoni csináld-magad programok a gyerekekkel

Ahhoz, hogy gyermekeink környezettudatos felnőttekké váljanak, kiskoruktól fontos okosan terelgetnünk őket. A játékos otthoni programokkal megtehetjük az első lépést, hogy hasznosabban, zöldebben éljünk.

A kisgyermekek számára a szülőkkel, nagyszülőkkel töltött óráknál nincs jobb. Sokszor okoz azonban fejtörést nekünk, felnőtteknek, mivel töltsük otthon úgy a hétvégéket, hogy az általunk kínált program lekösse a gyermekek figyelmét és a szórakozáson kívül tanítsa is őket. 

Nos, ezek az otthoni elfoglaltságok éppen ilyenek: miközben együtt vagyunk és tevékenykedünk, lehetőségünk van beszélgetni a környezetvédelemről és arról, miért fontos megvédenünk bolygónkat a sok káros hatástól, amelyet egy kis odafigyeléssel csökkenthetünk vagy akár el is kerülhetünk.
 
Mixeljünk növényi tejet!

Ha szeretnénk csökkenteni a konyhánkban keletkező hulladékok mennyiségét, készítsünk magunknak növényi tejet mandulából, zabból, dióból, rizsből, kókuszból vagy bármilyen magból.
Egy botmixer és egy sűrű szövésű textilszűrő segítségével 5-10 perc alatt elkészülhet egy pár napi adag, de ha szeretnénk még gyorsabbá tenni a folyamatot, kipróbálhatjuk a Zöldboltban is kapható növényi tejkészítőt. Variálhatjuk az alapanyagokat, édesíthetjük kedvünk szerint, tehetünk bele fahéjat, kakaót, vaníliát! Ha a botmixer hangerejétől nem riadnak vissza, a gyermekeink is biztosan szívesen részt vesznek a folyamatban. A gombot nyomva tartani és az alapanyagokat kedvünk szerint variálni érdekes feladat.
 
Csináld-magad buborékfújó

Ha szívesen gyönyörködünk az ezer színben játszó buborékokban, próbáljuk ki az otthon elkészíthető buborékfújót és buborékoldatot. A buborékfújót egy félliteres műanyag palackból vagy zseníliadrótból hajlítva is elkészíthetjük és használhatjuk hozzá a magunk által kevert házi oldatot.

Hozzávalók:
5 dl langyos víz, 2,5 dl mosogatószer, 3 ek. glicerin, 1 tk. cukor 
 
Készítsünk fürdőgolyót! 

A fürdőgolyó készítése jó mulatság, hiszen az egész család szívesen lubickolhat úgy, hogy a színes, illatos, saját gyártású golyót használja ehhez. De jeles alkalomra gyárthatunk ajándékba is meglepetésnek, biztosan elérzékenyül a nagyi, ha ilyet kap a kisunokájától születésnapjára.
 
Hozzávalók:
50 g szódabikarbóna, 25 g citromsav, 25 g kukoricakeményítő, 15 g shea- vagy kakaóvaj, vagy kókuszolaj, illóolaj, természetes színezék tetszés szerint 

Elkészítés:
1. A citromsavat, a szódabikarbónát és a kukoricakeményítőt tegyük egy tálba, majd keverjük jól össze őket. 
2. Az olajba csepegtessük bele az illóolajat és az egészet folyékony állapotban tegyük a szilárd hozzávalókhoz. Ha szükséges még olaj, pótoljuk. 
3. Gyúrjuk össze az egészet, de jó erősen, mert ha nem tapasztjuk össze eléggé a masszát, akkor megrepedhet. Formázzuk tetszés szerint: csinálhatunk golyókat, tehetjük szilikon rózsaformába vagy bármilyen általunk választott formába. 
4. Ha készen vagyunk, tegyük félre, kb. 2-3 napig keményedik, utána már használhatjuk is.
 
Gyártsunk gyurmát!

Készítsünk otthon gyurmát élelmiszerekből, hiszen egyszerű megcsinálni, később pedig további játékokra ad alkalmat.
 
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 2 ek. citromsav, 2 ek. só, 2 ek. olaj, 3 dl víz, pár csepp illóolaj

Elkészítés:
1. A hozzávalókat alacsony lángon kezdjük el főzni folyamatos kevergetés mellett. Ha eleinte darabos, ragacsos az állag, az normális. 10-15 perc alatt lesz kész, amikor már elválik a fazék falától. Az illóolajat a vége felé tegyük hozzá.
2. Kakaót, kurkumát vagy akár agyagport is használhatunk a színezéshez – ezeket a liszthez adagoljuk. Ha ételfestéket tennénk bele, azt a vízzel elkeverve adjuk hozzá.
3. Amint kihűlt, alaposan gyúrjuk át és tegyük jól záródó dobozba.
 
Játsszunk házimunkásat!

Bölcsődés, óvodás gyerekek még lelkesednek az alkalmakért, amikor részt vehetnek abban, amit anya és apa csinál. Legyen szó takarításról, főzésről vagy mosogatásról, minden a kedvükre van, nem pedig lerázandó feladat, amit a kamaszok már nem szeretnek elvégezni.

Tegyük tehát félre a hatékonyság és gyorsaság mindenekfelett irányelvet, és engedjük, hogy a kisgyerekek is kezükbe fogjanak egy szivacsot és letöröljék a konyhapultot, gyakorolják a kavargatást, a fűszerezést, pakolhassák a zöldségeket a vágódeszkáról a tálba.

Közben pedig szót ejthetünk arról, honnan kerülnek az élelmiszerek a családi asztalra. A közös étel-előkészítés után még jobban esik az együtt megfőzött, megsütött étel, hiszen ekkor látják saját munkájuk eredményét.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...