Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-10-20

Váltsunk mosható pelenkára! – Mosható Pelenka Klub a Hegyvidéken

Váltsunk mosható pelenkára! – Mosható Pelenka Klub a Hegyvidéken

Ma már nem titok, milyen káros a bolygó szempontjából a rengeteg eldobható pelenka, amit kisgyermekeinknél használunk. Szerencsére manapság már egyre több környezettudatos szülő választja a mosható pelenkákat, amelyeknek használatáról mindent meg is tanulhatunk a Mosható Pelenka Klubban.


Egy átlagos gyermeket születésétől fogva a szobatisztaság kialakulásáig körülbelül 4500 alkalommal teszünk tisztába. Ez a mennyiség gyermekenként egy tonna hulladékot jelent, ami óriási terhelés a környezet számára, hiszen a pelenkák lebomlási ideje a becslések szerint közel száz év.

Elégetésük a bennük lévő műanyag miatt is környezetkárosító. A lerakókban bomló pelenka pedig metánt termel, ami a szén-dioxidnál is károsabb gáz.
 
Keressünk egészségesebb alternatívát!

Ha ez nem lenne elég: az orvosoknak komoly egészségügyi ellenvetései vannak azzal kapcsolatban, hogy mennyire bőrbarátok az eldobható pelenkák. A kisbaba alsóteste órákon keresztül van teljesen légmentesen lezárva, ennek következtében egyre gyakoribbak a különböző gombás és bakteriális fertőzések.

A vizeletben lévő baktériumok három óra elteltével ammóniatartalmú vegyületeket kezdenek termelni, amelyek maró hatásúak. Ezért minimum háromóránként kellene kicserélni a pelenkát, ami még több szemetet jelent, és ezt sok szülő kényelmi, illetve anyagi szempontból sem teszi meg. Az olcsóbb, ezért egyre népszerűbb pelenkákból gyakran kerül a baba bőrére nedvszívásra használt szilikon, ez a zselé a kicsi bőrén irritációt okozhat, felszívódva mérgező hatású.

Egyre több szülő választja a textilpelenkát

Környezetvédelmi, egészségügyi vagy takarékossági szempontból egyre többen választják újra a textilpelenka korszerűbb változatát. Itt már persze nem a régebben használatos fehér tetrapelenkákra és esetlen gumibugyikra gondoljunk, hanem modern darabokra. 

Nézzük az előnyeit!

A mosható pelenka lényege, ahogy a neve is mutatja, hogy használat után nem kell eldobni, hanem mosás után újra felhasználható. Ebből fakadóan, még ha a mosással járó vízhasználatot figyelembe is vesszük, akkor is jóval kevésbé terheli a környezetet, mint az eldobható pelenka. 
 
A mai mosható pelenkák kényelmesek, óriási választék elégíti ki a legkülönfélébb, speciális igényeket is. Attól függően, hogy milyen testalkatú a babánk, több típus közül választhatunk. Ízlésünk szerint kitalálhatjuk, hogy a tépőzáras vagy a patentos változatot részesítjük előnyben. Ha szeretnénk, hogy a pelus egy egész éjszakát kibírjon, arra is találhatunk megoldást. 

A mosható pelenkák használata egyszerű, jól átgondolt rendszer. Mosásuk automata mosógéppel szinte alig jelent többletmunkát, tisztításuk egyszerű, nincs szükség a főzésükre, vasalásukra, mint a régieknél.

Ezek a nadrágpelenkák sokkal jobban tartják a nedvességet korábbi társaiknál, és hamar megszáradnak. 

A pelenkák egy nagy nedvszívó képességű belső réteget tartalmaznak, így a gyermek bőre nem ázik fel, ugyanakkor a bőrrel érintkező textil biztosít annyi nedvességérzetet, ami a kicsik korábbi szobatisztává váláshoz vezethet. 

A baba lábai között lévő textil terpesztartást biztosít, ami segíti az egészséges csípőízület kialakulását. 

Három-négy hónapra elegendő eldobható pelenka árából megvásárolható az a mennyiség, ami a baba szobatisztává válásáig elegendő lehet, vagy bérelhetünk is pelenkát a kicsi számára.
 
Látogassunk el a Mosható Pelenka Klubba!
 
A Mosható Pelenka Klub a Hegyvidéken minden hónap utolsó csütörtökén, tehát legközelebb október 28-án 10-től 12 óráig várja az érdeklődő kismamákat, apukákat és anyukákat a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, akik a mosható pelenka használatát szeretnék a mindennapjaikba elhelyezni, és akik érdeklődnek a mosható pelenkák, valamint a fenntarthatóbb megoldások iránt. A klubban lehetőség van tapogatni és próbálni, felhelyezést tanulni, bérelni, mosási és egyéb praktikus tanácsot kérni.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...