Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-10-20

Váltsunk mosható pelenkára! – Mosható Pelenka Klub a Hegyvidéken

Váltsunk mosható pelenkára! – Mosható Pelenka Klub a Hegyvidéken

Ma már nem titok, milyen káros a bolygó szempontjából a rengeteg eldobható pelenka, amit kisgyermekeinknél használunk. Szerencsére manapság már egyre több környezettudatos szülő választja a mosható pelenkákat, amelyeknek használatáról mindent meg is tanulhatunk a Mosható Pelenka Klubban.


Egy átlagos gyermeket születésétől fogva a szobatisztaság kialakulásáig körülbelül 4500 alkalommal teszünk tisztába. Ez a mennyiség gyermekenként egy tonna hulladékot jelent, ami óriási terhelés a környezet számára, hiszen a pelenkák lebomlási ideje a becslések szerint közel száz év.

Elégetésük a bennük lévő műanyag miatt is környezetkárosító. A lerakókban bomló pelenka pedig metánt termel, ami a szén-dioxidnál is károsabb gáz.
 
Keressünk egészségesebb alternatívát!

Ha ez nem lenne elég: az orvosoknak komoly egészségügyi ellenvetései vannak azzal kapcsolatban, hogy mennyire bőrbarátok az eldobható pelenkák. A kisbaba alsóteste órákon keresztül van teljesen légmentesen lezárva, ennek következtében egyre gyakoribbak a különböző gombás és bakteriális fertőzések.

A vizeletben lévő baktériumok három óra elteltével ammóniatartalmú vegyületeket kezdenek termelni, amelyek maró hatásúak. Ezért minimum háromóránként kellene kicserélni a pelenkát, ami még több szemetet jelent, és ezt sok szülő kényelmi, illetve anyagi szempontból sem teszi meg. Az olcsóbb, ezért egyre népszerűbb pelenkákból gyakran kerül a baba bőrére nedvszívásra használt szilikon, ez a zselé a kicsi bőrén irritációt okozhat, felszívódva mérgező hatású.

Egyre több szülő választja a textilpelenkát

Környezetvédelmi, egészségügyi vagy takarékossági szempontból egyre többen választják újra a textilpelenka korszerűbb változatát. Itt már persze nem a régebben használatos fehér tetrapelenkákra és esetlen gumibugyikra gondoljunk, hanem modern darabokra. 

Nézzük az előnyeit!

A mosható pelenka lényege, ahogy a neve is mutatja, hogy használat után nem kell eldobni, hanem mosás után újra felhasználható. Ebből fakadóan, még ha a mosással járó vízhasználatot figyelembe is vesszük, akkor is jóval kevésbé terheli a környezetet, mint az eldobható pelenka. 
 
A mai mosható pelenkák kényelmesek, óriási választék elégíti ki a legkülönfélébb, speciális igényeket is. Attól függően, hogy milyen testalkatú a babánk, több típus közül választhatunk. Ízlésünk szerint kitalálhatjuk, hogy a tépőzáras vagy a patentos változatot részesítjük előnyben. Ha szeretnénk, hogy a pelus egy egész éjszakát kibírjon, arra is találhatunk megoldást. 

A mosható pelenkák használata egyszerű, jól átgondolt rendszer. Mosásuk automata mosógéppel szinte alig jelent többletmunkát, tisztításuk egyszerű, nincs szükség a főzésükre, vasalásukra, mint a régieknél.

Ezek a nadrágpelenkák sokkal jobban tartják a nedvességet korábbi társaiknál, és hamar megszáradnak. 

A pelenkák egy nagy nedvszívó képességű belső réteget tartalmaznak, így a gyermek bőre nem ázik fel, ugyanakkor a bőrrel érintkező textil biztosít annyi nedvességérzetet, ami a kicsik korábbi szobatisztává váláshoz vezethet. 

A baba lábai között lévő textil terpesztartást biztosít, ami segíti az egészséges csípőízület kialakulását. 

Három-négy hónapra elegendő eldobható pelenka árából megvásárolható az a mennyiség, ami a baba szobatisztává válásáig elegendő lehet, vagy bérelhetünk is pelenkát a kicsi számára.
 
Látogassunk el a Mosható Pelenka Klubba!
 
A Mosható Pelenka Klub a Hegyvidéken minden hónap utolsó csütörtökén, tehát legközelebb október 28-án 10-től 12 óráig várja az érdeklődő kismamákat, apukákat és anyukákat a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, akik a mosható pelenka használatát szeretnék a mindennapjaikba elhelyezni, és akik érdeklődnek a mosható pelenkák, valamint a fenntarthatóbb megoldások iránt. A klubban lehetőség van tapogatni és próbálni, felhelyezést tanulni, bérelni, mosási és egyéb praktikus tanácsot kérni.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...