Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-11-02

Északi álomutazás – Rymden-jazzkoncert a MOMkult-ban

Északi álomutazás – Rymden-jazzkoncert a MOMkult-ban

Napjainkban Skandinávia fontos szerepet tölt be a világ jazzművészetében. Két svéd zenész, Dan Berglund és Magnus Öström, valamint a norvég zongorista, Bugge Wesseltoft erős dinamikájú, mégis melankolikus, gyakran drámai hatású fellépéseivel bűvöli el immár tizenkét éve a zenerajongókat. A Get Closer Jazz Fest keretében a Rymden szupercsapata ellátogat hozzánk a Hegyvidékre.


November 10-én igazi csemegére számíthatnak a MOM Kulturális Központ színháztermébe ellátogató jazzrajongók. A Rymden muzsikusai hangszereikkel egy megkapó filmet vetítenek az elménkbe. Varázslatos utazásra csábítanak, ám közben eszük ágában sincs csak a nyugodt fjordokat és a hűvös gleccsereket megidézni. Épp ellenkezőleg, a jazz teljes eszköztárát felvonultatva dráma, feszültség, megnyugvás és béke, andalító melódiák, feszes riffek, minimalista megoldások és a bonyolult játéktechnika páratlan ötvözetével várják a zenebarátokat.
 
Egy tragédiával kezdődött

A múlt század utolsó évtizedében az Esbjörn Svensson trió számított Skandinávia legfontosabb jazz-zenekarának. A november elején hozzánk is ellátogató Dan Berglund (bőgő) és Magnus Öström (dobok) mellett a zenekarvezető Svensson játszott benne. A csapat nem csupán a lenyűgöző technikai tudása miatt volt népszerű, hanem azért is, mert sok forrásból merítve hozták létre a maguk egyedi hangzását. Persze korábban más együttesek is kísérleteztek a jazz és a klasszikus rock-, a pop- vagy éppen a technozene elemeinek a kombinálásával.

Olyan csapattal azonban még senki sem találkozott, amely Svenssonékhoz hasonló módon Bartók Béla munkásságát ugyanúgy belevette a repertoárjába, mint a nyolcvanas évek alternatív és kísérletező rockzenéjét játszó Radiohead dalait.

Mindez azzal járt, hogy nem csupán a jazzklubok viszonylag szűk közönsége előtt léphettek fel, hanem gyakran a fiatalok tömegei előtt játszhattak hatalmas csarnokokban. 1990-ben került sor a nagy áttörésükre. Ezt követően a nevüket gyorsan megismerte az egész világ. Sokat ígérő pályafutásuk azonban 2008 nyarán tragikus körülmények között szakadt félbe. Az együttes vezetője, Esbjörn Svensson a svéd fővárosban búvárkodott, amikor halálos balesetet szenvedett.
 
A csodálatos világmindenség

2017-ben egy új név tűnt fel Bergenben a Nattjazz fesztivál plakátjain. A Rymden együttes neve a világűr, az univerzum végtelenségére, titkokkal teli kiterjedésére utal. Az elhunyt Svensson két társa ekkor Bugge Wesseltoft társaságában állt színpadra. Olyan örömteli fogadtatásban részesültek, hogy úgy döntöttek, ebben a felállásban játszanak tovább. Jó néhány koncertet adtak, és 2019-ben megjelent az első nagylemezük is.

Wesseltoft 1964-ben született Norvégiában. Már tizenkilenc éves korában profi zenésznek számított. A pályafutása meglepő módon egy punk-rock együttesben kezdődött, ám 1984-ben Oslóba költözve egyre inkább az apja, egy neves jazz-zenész befolyása alá került. Mind többször lépett fel, mégpedig több műfajban. Norvégia legnevesebb rock- és popcsapatai alkalmazták háttérzenészként, majd producerként.

„Megkomolyodva”, a nyolcvanas évek vége felé egyre többet foglalkozott jazzel. Ekkoriban már sokan igazi zseninek tartották, és egyre több neves csapat kérte fel együttműködésre. A kilencvenes évek derekára bekerült a norvég jazz legnagyobb befolyású alkotói közé. Ekkoriban Norvégiában egy igen különös átalakulás kezdődött. A hagyományos nordic jazz mellett mind erősebbé vált a jövő stílusa, a nu jazz. Ezt Wesseltoft arra használta, hogy a nagyvilág előadótermeit bejárta, és rengeteg külföldi művésszel lépjen fel. 
 
Az új szupercsapat

Az Esbjörn Svensson trió bőgősével, Dan Berglunddal a tízes években kezdett el együtt játszani. A közös fellépések eredményeként úgy döntöttek, hogy Magnus Öström bevonásával új triót alapítanak. Az 1963-ban született Berglund nem csupán a jazz, de a fúziós zene területén is otthonosan mozgott. Tízévesen kezdett el zenélni, a népdalokról azonban hamarosan átnyergelt a rockra, és éveken át basszusgitározott. Élete nagy szerelmét, a nagybőgőt a zeneiskolában ismerte meg. A kilencvenes években Stockholmban, a Királyi Zeneakadémián tanult, majd 1993-ban belépett Svensson triójába.

Magnus Öström (1965) zenei pályafutására Jimi Hendrix, a Deep Purple és a Lynyrd Skynyrd gyakorolt nagy hatást. Nyolcéves korában megépítette első dobszerelését, és jó barátjával, Svenssonnal kezdett el együtt zenélni. A nyolcvanas években ő is a Királyi Zeneakadémián folytatott felsőfokú tanulmányokat. Triójuk tizenkét nagylemezt adott ki Svensson haláláig. Ezt követően fontos skandináv zenészekkel lépett fel, de örömmel játszott az északi országokba ellátogató amerikai sztárok, például Benny Golson vagy Pat Metheny mellett.

Jegyinformáció:

Jegyek kaphatók a momkult.jegy.hu oldalon, a rendezvény weboldalán,  az Interticket hálózatában, valamint a MOMkult jegypénztárában.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...