Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-11-04

Így válasszunk kiegészítő sportot

Így válasszunk kiegészítő sportot

A leglelkesebb sportolókkal vagy a szabadidejükben edzésmunkát végzőkkel is előfordulhat, hogy megcsömörlenek a tréningezéstől, belefáradnak az unalmasnak tűnő rutinba. Ilyenkor jöhet jól egy kiegészítő sport, ami izgalmat visz a megszokott edzésprogramba és a fejlődést is segíti. 


A kiegészítő sport alapvetően arra szolgál, hogy a fő sportunkban fejlődjünk, javítsuk a teljesítményünket, a különböző fittségi mutatóinkat, valamint a fősport versenyszezonján kívül szinten tartson, vagy épp segítse a felkészülést. Így élnek, edzenek az élsportolók is, de egy hobbisportoló is kipróbálhatja ezt az életmódot. 

A testünk a kiegészítő sport által olyan terhelést kaphat, ami kimozdítja a komfortzónájából: ha mindig ugyanazt csináljuk, nem fejlődünk igazán, nem csak testileg, mentálisan és lelkileg sem. Sokszor az alakformálást is az indítja be, ha elkezdünk valami teljesen más mozgásformát, más intenzitású sportot, mert az előzőhöz már hozzászokott a testünk. Ezért érdemes a MOM Sport és a Fitness and more napi kombinált swim + fitness napijegyét igénybe venni.
 
Miért jó mozgásforma az úszás?

Ha súlyzós vagy cross fitt tréningünk mellé választjuk az úszást, annak csak kedvező hozadéka lehet. Az úszás rendkívül komplex mozgásforma, amely a testünk minden részére jó hatással van. Az ízületek regenerációjában, mozgékonyságának fejlesztésében is sokat segíthet. A megváltozott közeghez, a vízhez való alkalmazkodás fejleszti a kondicionális és koordinációs képességeinket. Javul a tüdő-szív-keringési szervrendszerek teljesítőképessége, az agy és a kapillárisok vérellátása.

A szárazföldön végzett intenzív – egyes testrészeket, ízületeket erőteljesebben igénybe vevő – izommunkához képest úszás közben a test minden pontjára közel azonos nagyságú erők hatnak és a sérülésveszély szinte elhanyagolható. Ritmikus és mélyebb, hatékonyabb légzésre tanít, erősíti a légzőizmokat, ami az élet minden területén hasznos lehet. A víznek a végtagok speciális mozgása és a testről folyamatosan leváló áramlatok miatt is enyhe masszírozó hatása van, az idegrendszert nyugtató, stresszűző hatásairól nem is beszélve.
 
A súlyzós edzést érdemes kiegészíteni

A súlyzós edzés célzottan terheli az izmainkat, és az ízületeinkre nézve is rendkívüli megterhelést jelenthet. A legtöbb testépítő, súlyzós edzést végző sportoló nem, vagy csak keveset nyújt, és az izmaik általában az adott edzésformához igazodva funkcionálisan működnek a leghatékonyabban. Kétségtelen, hogy amennyiben az edzésprogramunk nem foglal magában funkcionálisabb mozgásformákat, az izmaink kötöttebbek lesznek, és összességében a mozgékonyságunk sem lesz az igazi. Már szimplán az izmok nyújtásával sokat javíthatunk a helyzeten. 

Az úszás kézenfekvő lehet abban az esetben, ha nem szeretnénk az edzéseink időtartamát kitolni extra nyújtással, és szinte az egész testünket szeretnénk egyszerre lelazítani. Gyakorlatilag nincs olyan izom a testünkön, amelyet valamelyik úszásnemmel ne tudnánk megmozgatni. Nézzük csak meg az úszók fizikumát: jellegzetesen nyúlánk izomzatuk van, amely annyira laza és mozgékony, amelyet semmilyen más mozgásformával nem lehet elérni. 

Mikor, mennyit, hogyan?

Többféle megoldást választhatunk.

Ha még nem szoktunk hozzá az úszáshoz mint mozgásformához, időzíthetjük a szokott edzéseink közötti pihenőnapokra ezt a tevékenységet. Azokon a napokon, amikor súlyzós edzést végzünk, koncentráljunk inkább a pihenésre edzést követően, és gondoskodjunk a megfelelő tápanyag-utánpótlásról. 

Amennyiben a cél a regeneráció elősegítése, és extra aktivitásként az anyagcserénk pörgetésére iktatnánk be a programunkba úszást, heti 1-3 alkalommal szeljük a hullámokat, a súlyzós edzésünk után. Ha kifejezetten regenerációs/rekreációs célzattal úszunk, nem feltétlenül számoljuk a megtett távolságot, és eltöltünk egy-másfél órát az uszodában, nincs egyéb tennivalónk, mint élvezni edzés után a vízben töltött időt.

Ha viszont szünet nélkül végigtempózunk egy ilyen alkalommal 30 hosszt, annak már érzékelhető hatása lehet az edzésmunkánkra is. Ilyenkor az úszást pluszedzésként kell felfognunk, ehhez mérten rakjuk össze a szokott tréningünk gyakorlatait és erősségét is.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...