Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-11-18

Szerettessük meg a művészetet gyermekeinkkel! - Élményfestés, játékműhely

Szerettessük meg a művészetet gyermekeinkkel!  - Élményfestés, játékműhely

November végén búcsúzik az ősz, elérkezünk a tél kezdetéhez. Ezt az időszakot dolgozzák fel gyermekek számára is érthető, játékos művészeti formában a Hegyvidéki Kulturális Szalon élményfestő-foglalkozásán.


A képzőművészet csodálatos dolog. Nem csak a felnőttek érthetik, a gyerekek is rengeteg dolgot tanulhatnak belőle: harmóniát, szépséget szívnak magukba, belemélyedhetnek az alkotás örömébe, megérezhetik a flow-élményt, kiereszthetik a feszültséget, kifejezhetik azt is, amit szóban nem tudnak megfogalmazni. 
 
Ha az emberek gyerekkorukban megszeretik, megszokják az alkotást, életre szóló segítőre lelhetnek benne. Egy olyanra, amelyhez bármikor fordulhatnak, akár örömünkben, akár bánatunkban.

Ezért nagyszerű program a Hegyvidéki Kulturális Szalonban november 20-án, szombaton délelőtt megrendezett foglalkozás, amellyel közelebb hozhatjuk gyermekeinket a képzőművészethez úgy, hogy az érdekes játék, vagy akár velünk, a szülőkkel eltöltött közös élmény legyen.
 
Élményfestés, játékműhely

Kreatív foglalkozás gyerekeknek 5–12 éves korig.
A foglalkozás témája az őszutó. 
Időpont: 2021. november 20. 10.00–11.00
Helyszín: Hegyvidéki Kulturális Szalon, Nemes-Nagy Ágnes terem
 
Játékos mozgás, zene egy csuda kis közösségben. A gyerekek a foglalkozás vezetőjével, Bertók Zsuzsannával együtt átkelnek az avarszőnyegen, és elindulnak a téli ünnepkör felé. Előcsalogatják az első hópelyheket, ráhangolódnak az adventre, és megfestik a kívánságfájukat.

Hogyan zajlik a foglalkozás?

A műhelyfoglalkozások az adott hónap ünnepköréhez kapcsolódnak. Ezt a témát dolgozzák fel a gyerekek az óra alatt játékos formában.

Ebben nagy segítségükre van a mozgás, a zene, útitársaik pedig a mesék és a versek. Ilyen ráhangolódott, örömteli állapotban érkeznek el a festéshez. Itt már a színek és a fantázia világa sem szab határt a gyerekeknek, festenek nagy és kis felületen. Festő- és rajztudás nem szükséges, csupán egy váltóruha. 

Miért jó, ha a gyermek fest?

A gyermekek agya valóságos kis szivacsként szívja magába az információt. Nincs is annál jobb, mint olyan tevékenységen keresztül tanulni, ami szórakoztató. 

A festés során a gyermek közelebb kerül a környezetéhez, először megtanulhatja a színeket, a formákat, majd jöhetnek a tárgyak és az állatok. Idővel megfoghatatlanabb dolgokat is képesek lesznek papírra vetni, egyre összetettebb képeket tudnak alkotni. Először színeznek, majd vonalakat húznak, aztán vázlatosan, majd egyre részletesebben rajzolnak. Megtanulják, mi a szimmetria, megértik az arányokat. A festés és a rajzolás megmutatja a gyermek fejlődését, hiszen ahogy az agy tanul, úgy fejlődik a rajztudása is.

A festés fejleszti a motoros készségeket és a látást. A rajzolás, színezés során az agy különféle, precizitásért felelős területei is fejlődnek.

A festés javítja a koncentrációs képességet. Amikor a gyermekek festenek, száz százalékban az alkotásra koncentrálnak, ezért a festés a hiperaktív, figyelemhiányos kicsik számára is ajánlott. A tevékenység a koncentráció mellett az önuralmat is fejleszti.

A gyermekek számára a szabad, önfeledt játék és a közeg, ahol ez megteremtődik, az egyik legfontosabb dolog. Feloldódnak, közben pedig az önbizalmuk, a kreativitásuk is megnyilvánulhat. Élményeket szereznek a közösségben, és ezt a jó érzést örömmel viszik tovább a hétköznapokba. Azok a kicsik, akik megtanulják magukat kifejezni, egészségesebb, kiegyensúlyozottabb felnőttek lesznek.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...