Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-11-18

A női lélek rejtelmei – az opera és az operett gyöngyszemei

A női lélek rejtelmei – az opera és az operett gyöngyszemei

Az érzékeny, empatikus emberekről gyakran mondják, hogy muzsika a lelkük. A székelyföldi származású Benedekffy Katalin is közéjük tartozik. A Prima-díjas operaénekes nagy fába vágta a fejszéjét, mert kedvenc műfaján keresztül a női lélek titkait akarja bemutatni a zenerajongóknak.


Az elmúlt év kényszerű pihenője után az idén ősszel visszatért az élet a Hegyvidéki Kulturális Szalonba. A XII. kerületi intézményben ismét a jól ismert rendezvényekkel, programokkal, klubokkal várják „a hegylakókat”. Azok, akik november 28-án beülnek a Tamási Áron terembe, három rendkívüli hölggyel találkozhatnak. Kovács Márta fogja felkonferálni a varázslatos műsort, a klasszikus zene és az operettmuzsika rajongói meghallgathatják Mozart, Gounod, Verdi, Leoncavallo, Strauss, Puccini és a műfaj magyar óriásai, Kálmán Imre és Lehár Ferenc legbűbájosabb dallamait.

Közreműködőként a zongora mögött Bárkányi Horváth Éva, a Liszt Ferenc Zeneakadémia zongorakísérője ül, így az opera- és az operettirodalom legismertebb gyöngyszemei közül válogathatunk. Ráadásul a zongoraszólók, a szólódallamok mellett érdekes történeteket hallgathatunk meg a legnagyobb zeneszerzőkről és a darabjaikban fellépő hősnőkről.
Sokat tanulhatunk Mimitől a Bohéméletből, a Pillangókisasszonytól, Aidától, Desdemonától, a Don Carlos Erzsébetétől, Lehár Ferenc Zsuzsi kisasszonyától, a Miss Saigon Gigijétől, a West Side Story Anitájától, esetleg a Báthory Erzsébet musicalopera címszereplőjétől.

Ezek a női alakok látszólag nem hasonlítanak egymásra, hiszen eltérő történelmi korszakokban éltek, ám sorsukban közös, hogy a maguk valóságát – az operaházak színpadján – nőként élték át és ennek megfelelő módon reagáltak a világukra. Jól ismerik az örömöt és a bánatot, a csalódást és a szerelmi boldogságot. Mindezen érzelmeket pedig – hála a Benedekffy Katalinhoz hasonló énekeseknek – gyönyörű hangon, szívhez szóló dalokban osztották és osztják meg velünk, a hallgatóságukkal.
 
A Csókos asszonnyal kezdődött

Benedekffy Katalin 1977 novemberében született a Hargita megyei Nagygalambfalván. Családja fontos szerepet játszott az erdélyi kulturális életben. Nagybátyja a Magyar Művészeti Akadémia tagja, a Kossuth-díjas Kányádi Sándor volt: mind a ketten ugyanabból a faluból indultak el a világhír felé. Kiskorában érdeklődést mutatott a magyar irodalom és kultúra iránt. Imádta a nagybátyja verseit.

1989-ben megváltozott körülötte a világ, Erdélyben megkezdődött a magyar kulturális élet reneszánsza. A kislány örömmel bekapcsolódott a jó hangulatú rendezvényekbe. Verseket mondott és énekelt, de már nemcsak családi körben, hanem versenyeken is. Szerepelt kulturális rendezvényeken, irodalmi esteken, ének- és szavalóversenyeken. Hargita megyéből 1998-ban költözött Budapestre, és a Pesti Magyar Színház színiakadémiáján tett záróvizsgát. Tanárait és diáktársait is lenyűgözte kristálytiszta szoprán hangjával. Színművészeti bemutatkozására Debrecenben, a Csokonai Színházban került sor. Zerkovitz Béla egyik legnépszerűbb operettjében, a Csókos asszonyban játszotta el Rica-Maca szerepét.
 
Thália szolgálatában

Budapesten megismerkedett a klasszikus operettműfaj 20. századi unokahúgával, a musicallel. A West Side Storyban rábízták Anita szerepét. Pályafutása során lenyűgözte a Győri Nemzeti Színház, a Budapesti Operettszínház, Szolnokon a Szigligeti Színház, Zalaegerszegen a Hevesi Sándor Színház közönségét.

Az operett egyik sajátossága, hogy a darabok nagyon népszerűek a nyári szabadtéri játékokon is. Benedekffy Katalin tapsvihart aratott nyaranta az ország legkülönbözőbb részein. A nyári játékok során fellépett Szegeden, Kolozsváron, Székesfehérváron és a Margit-szigeten.
 
Tehetségére a határon túl is felfigyeltek. Tudásával, színpadi megjelenésével, erőteljes kisugárzásával szerte a nagyvilágban elbűvölte a közönséget. A nevét és a hangját jól ismerik Ausztriában, Izraelben, Japánban, Németországban, Spanyolországban is. Torontóban primadonnaként visszatérő vendégnek számít. Legkedvesebb szerepei közé tartozik a Bajazzók Neddája, a Szerelmi bájital Adinája, a Don Giovanni Zerlinája, Báthory Erzsébet, Marica grófnő, a János vitéz francia királylánya, a Három testőr Anna királynője és a Mágnás Miska Marcsája.

Még arra is futotta az erejéből, hogy a sikeres hazai és nemzetközi szereplések mellett folyamatosan képezze magát. 2003-ban diplomát szerzett a Berzsenyi Dániel Főiskolán, és az ekkor készített dokumentumfilmjét többször is levetítette a Duna televízió. 2010-től tovább bővítette a repertoárját. A legnagyobb hazai előadóktól tanulta meg az operaéneklés mesterfogásait. Példaképei és útmutatói között olyan művészeket találunk, mint Hamari Júlia, Laki Krisztina és Tokody Ilona.

Benedekffy Katalin tolmácsolásában november 28-án megcsendülnek a női lélek finom húrjai. Remek szórakozás vár mindazokra, akik egy kellemes estét akarnak tölteni a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, meghallgatva az operettirodalom jól ismert dallamait.

A rendezvényre a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.
 
Regisztrálni a Szalon elérhetőségein lehet: info@kulturalisszalon.hu, vagy telefonon: 061 202-2509

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...