Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-11-18

Karácsonyi kavalkád – Mesék és koncertek gyerekeknek

Karácsonyi kavalkád – Mesék és koncertek gyerekeknek

Az idén karácsonykor ismét változatos programok várják a gyerekeket a MOM Kulturális Központban. Advent idején, karácsonykor és a téli szünet alatt a legkisebbek meghallgathatják Gryllus Vilmos, Szalóki Ági, Farkasházi Réka és a Tintanyúl, valamint a Kaláka együttes koncertjeit. Ünnepi összeállításunkban olyan rendezvényeket mutatunk be, amelyek színvonalas kikapcsolódást jelentenek az egész család számára.

Egy évvel ezelőtt nehéz helyzetben voltak azok, akik az ünnepi időszakban szerették volna színházba, koncertre vagy valamilyen közösségi programra elvinni a család legifjabb tagjait. Az élet lassan, de biztosan visszatalált a megszokott kerékvágásába. Újra tárt kapukkal várnak minket a fővárosi koncerttermek, színházak és kulturális létesítmények.

Természetesen a rendezvényszervezők figyelembe veszik az aktuális egészségügyi rendelkezéseket, hogy a jogszabályoknak megfelelően és az egészségünkre vigyázva élvezhessük a bemutatókat. A jegyek megvásárlásakor érdemes az interneten ellenőrizni az adott programot, így elkerülhetjük, hogy egy esetleges időpontváltozás vagy korlátozás miatt hiába menjünk el a rendezvény helyszínére.

Szerencsére itt, a XII. kerületben nem kell messzire menni ahhoz, hogy gyermekeink és unokáink a legváltozatosabb kulturális attrakciókban részesülhessenek. A MOM Kulturális Központban színdarabokkal, koncertekkel, Mikulás- és karácsonyváró rendezvényekkel kedveskednek kicsiknek és nagyoknak, vagyis az egész családnak.
 
Szívhez szóló koncertek

December 5-én Gryllus Vilmos, két időpontban kalauzolja a gyerekeket a nótáskedvű Mikuláshoz. A kétszeres Kossuth-díjas zenész, előadóművész és zeneszerző szívesen látott vendég a Hegyvidéken. A nevét jól ismerik a Kaláka együttes rajongói is. Már a múlt század hetvenes évei óta szórakoztatja a gyerekeket megzenésített versekkel, mesékkel, hangszerei csodálatos hangjával. Nem ismeretlen a tévénézők előtt sem. Annak idején Levente Péterrel együtt készítette a Magyar Televízió gyermeksorozatát, az Égből pottyant meséket. A Mikulással kapcsolatos legszebb hazai hagyományokból merít, és vidám történetekkel, versekkel, dalokkal kedveskedik új és régi hallgatóságának.

December 11-én már nem a Mikulást várjuk, hanem a karácsonyt. Szalóki Ági az egész családnak válogat a lemezei legszebb dalaiból. A karácsonyról a legnagyobb magyar költők írtak szívhez szóló verseket. A Hegyvidéki Karácsonyváró Koncerten József Attila, Tamkó Sirató Károly, Szabó T. Anna, Erdős Virág, Garaczi László és Jónás Tamás költeményei csendülnek fel a Liszt Ferenc-díjas előadóművész és dalszerző tolmácsolásával.

Szalóki Ági annak idején Sebestyén Márta hatására fordult az erdélyi magyar népzene felé. Sebő Ferenc útmutatását követve tanult népdaléneklést. A kedvencei közé tartozik még Bach, Debussy és Bartók Béla is.

Első alkalommal 16 éves korában, a Katona József Színházban találkozhatott vele a közönség. Azóta rendszeresen énekel fesztiválokon, színházakban, a népdalénekesek új nemzedékében a legsikeresebbek között tartják számon. December 11-i koncertjén magyar, cigány, afrikai és indiai népi dallamok mellett a jazz és a könnyűzene világából is válogat karácsonyi témájú és hangulatú dalokat.

December 12-én, két időpontban karácsonyváró családi koncerttel ünnepeli a 15. éves fennállását, kétszeres Fonogram-díjas Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekarral, ahol kiderül, hogyan készül a Mézeskalács, hogy bennünk van az Igazi karácsony, és mindig ott van az Ünnep, hogyha érzem. Minden családot táncra csábít majd a Téli szamba, kiszámoljuk együtt, hogy Hányat kell aludni még, no és végiggondoljuk, milyen lenne, ha 12 napig tartana a karácsony, amikor az első vendég Egy csíz a csupasz körtefán.
 
A koncerten szabad a tánc, a játék, a színésznő-énekesnő, drámapedagógus Farkasházi Réka és zenésztársai (Csiszár Ferenc, Delov Jávor, Kálmán Tamás és Studniczky László) ezúttal is készülnek meglepetésekkel és mindent elkövetnek, hogy már december 12-én kívánhassuk: „Legyen ma karácsony”.

December 19-én betlehemesek érkeznek a Csörsz utcába. A Kaláka együttes hagyományos karácsonyi koncertjén egy régimódi betlehemes játékot elevenítenek fel, mégpedig több nép legszebb karácsonyi dalaival, régi egyházi énekekkel.

A zenészek a közönség jó néhány tagját régi ismerősként üdvözlik, mivel a Kaláka együttes hallgatói között sok olyan van, aki annak idején kisgyermekként hallgatta először a zenéjüket, aztán felnőve elhozta a saját gyermekeit, most pedig már az unokái társaságában ül be a karácsonyi koncertre a MOM Kulturális Központba.
 

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...