Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-11-18

Mácsai Pál és Huzella Péter Villon-estje – kétszemélyes zenés színház

Mácsai Pál és Huzella Péter Villon-estje – kétszemélyes zenés színház

December 8-án a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Mácsai Pállal és a Kossuth-díjas Huzella Péterrel, a Kaláka együttes korábbi tagjával találkozhatunk a MOM Kulturális Központban. Az előadásukban meghallgathatjuk a reneszánsz költő, Francois Villon legszebb verseinek feldolgozásait.


A 20. századi magyar irodalom jó néhány nagy alakja lelkesedett az ötszáz évvel korábban élt francia balladaíró munkássága iránt. Olyan kiemelkedő emberek fordították magyarra Villon műveit, mint József Attila, Faludy György, Illyés Gyula, Mészöly Dezső, Szabó Lőrinc vagy Vas István. Nekik is köszönhetjük, hogy a magyar irodalomrajongók a 21. században is olyan jól ismerik Villon műveit, bár előfordulhat, hogy a versek szerzőjének kalandos életéről viszonylag keveset tudnak.

Jó oka van annak, hogy Villon ma is nagy népszerűségnek örvend. A reneszánsz legismertebb költője megdöbbentően modern gondolatokat dolgoz fel a műveiben. Bár időnként lírai eszközöket is használ, nem riad vissza attól, hogy bemutassa a világ árnyoldalait. Mindezt hol szívhez szólóan, hol pedig erőteljes humorral teszi.
 
Befogad... a világ

Mácsai Pál és Huzella Péter nagyon jól választotta meg a Villon-est címét. Őt ugyanis tényleg befogadta, majd kitaszította a saját világa. Egy olyan kor gyermeke volt, amikor a végéhez közeledett a régi rend, a középkor, és a reneszánsz megújulást hozott az európai kultúrába. Villon életéről számtalan legendát és mendemondát ismerünk, ám a megbízható tények száma viszonylag csekély. Hunyadi János és az ifjú Mátyás király kortársának az eredeti neve Francois de Montcorbier volt. A születésekor hazájában háború dúlt az angolok ellen. Kész csoda, hogy a szegény földművesek gyermeke életben maradt, sőt, tanulni tudott.

A kis Francois korán félárvaságra jutott. Édesanyja egy párizsi kápolna papjára, De Villon kanonokra bízta a nevelését. Úgy tűnt, hogy az ifjú a legjobb kezekbe került, és szép pályafutás, nyugodt élet vár rá. Elvégezte az alapiskoláit, majd beiratkozott a Sorbonne Egyetemre.

Az egyetemen azonban rossz társaságba keveredett, és tanulás helyett a kocsmákat és a kuplerájokat járta. Ez az életmód veszélyeket tartogatott. 1455-ben összetűzésbe keveredett egy vetélytársával. Bár megölte ellenfelét, Villon is megsebesült és menekülnie kellett. Csupán egy évvel később térhetett haza. Úgy tűnt azonban, hogy ekkorra menthetetlenül rossz útra tért. Karácsonykor ugyanis megpróbált betörni az egyik kollégiumba. Ismét menekülnie kellett, ám előtte még befejezte a Hagyaték című költeményét. Cimborái ugyanolyan veszélyes gazfickónak tartották, mint saját magukat, és csak mellékesen emlékeztek meg arról, hogy nagyszerű, jól énekelhető verseket ír.

Ezt követően orléans-i Károly herceg udvarában keresett menedéket. A nagyúr közelében jó néhány új verset írt, azonban itt sem maradhatott sokáig, mert összetűzésbe került a herceg egyik kegyeltjével. Kénytelen volt elmenekülni még a környékről is. A sorsa ettől kezdve egyre rosszabbra fordult. 1461-ben már a börtönben írta meg a Disputa Villon teste és szíve között című művét. A rácsok mögül kiszabadult, de az egyház kitaszította a hivatalnokok sorából. 
 
Lenyűgöző versek és dalok

Párizsba visszatérve megpróbált jó útra térni. Ez azonban nem járt sikerrel, és újra a bűnözők között élt, amikor megírta nagy művét, a Testamentumot. A következő évben lopás miatt ismét börtönbe került. Bűnbánatot tanúsított, ezért elengedték, ám rövid idő múlva megint belekeveredett egy verekedésbe. Letartóztatták és kínvallatásnak vetették alá.

Abban a biztos tudatban tért vissza láncra verve a cellájába, hogy halálra fogják ítélni. A végzetes éjszakán több híres verset is írt, amelyekben megpróbálta felmérni, hogy mi vár rá. Csakhogy mégsem akasztották fel, hanem csupán kitiltották Párizsból. 1463 januárjában egy gúnyos hangú vers megírása után távozott a fővárosból, és mindörökre nyoma veszett. 

Nem tudni, hogy mi történt vele ezt követően. Az életéről nagyon kevés megbízható forrás maradt meg: a költeményein kívül ezek kizárólag a bírósági eljárásokkal kapcsolatos íratok. A kortársai közül nem sokan ismerték, de később a versei egyre több emberhez jutottak el. Az életével kapcsolatban több legenda is szárnyra kelt. Ezek közé tartozott, hogy egy hírhedt titkos társaság, a Kagylósok tagja volt. Van olyan verse, amelyekben felhívja a bandatagok figyelmét arra, hogy tartsák magukat távol az akasztófától.

Sok kortársát megdöbbentette azzal, hogy a régi hagyományokkal szakítva a halálra ítélt csavargókat ünnepelte. Sokat foglalkozott a halál és a kiúttalanság kérdésével is. Figyelemre méltó, hogy milyen sok témát dolgozott fel. Örömmel írt a vallásról, saját hitéről, de nem fogta vissza magát, ha az ellenségeit kellett kigúnyolnia. A mai napig a francia irodalom egyik leghíresebb költeménye az Akasztottak balladája. Valószínűleg a börtönben írta, amikor arra számított, hogy ki fogják végezni. 
 
Gitáron és énekelve

Munkássága jó néhány nagy költőt megihletett. Közéjük tartozott Victor Hugo, Arthur Rimbaud, Bertolt Brecht, és a fiatal Faludy György is. Huzella Péter a Kaláka együttes egy korábbi lemezén is elénekelte Villon több versét. Nem véletlenül választották ezt a verses formát, mivel nagyon valószínű, annak idején a költő barátai a népszerű dallamokra énekelték az új verseket. Amikor meghallgatjuk a két előadót, olyan élményben lehet részünk, mint a 15. század derekán élő párizsi borozók vendégeinek. Mácsai Pál is gitárt vesz a kezébe, és nemcsak szavalja a költeményeket, de el is énekli és játssza azokat. Villon a mai embert is megszólító szövegeket hagyott ránk, amit két kortársunk a maguk eszközeivel, szívhez szóló módon tolmácsol számunkra.
 
Jegyinformációk

Jegyek kaphatók a momkult.jegy.hu oldalon, az Interticket hálózatában, valamint a MOMkult jegypénztárában.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...