Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-11-18

Játszóterezzünk! Gyereknek és szülőnek is jó terep

Játszóterezzünk! Gyereknek és szülőnek is jó terep

A játszótér a kisgyermek számára különösen fontos hely, ahol önfeledten mászókázhat, hintázhat, homokozhat, miközben találkozik, együtt lehet kis barátaival is. Ám az anyukák és apukák számára is jó terep a játszótér, hiszen megfigyelhetik csemetéjüket játék közben, ha szükséges, segíthetnek neki, és a szülőtársakkal beszélgetve értékes nevelési tapasztalatokat is gyűjthetnek.


A játszótér a kisgyermek számára eleinte az édesanyáról való leválás próbálgatásának színhelye, ahol az anyukától, az elsődleges gondozójától biztonságos távolságban gyakorolhatja képességeit.
 
Hasznos időtöltés, segíti a fejlődést 

A játszótéri eszközök rengeteg célt szolgálnak: talán nem is gondolnánk, hogy futás, mászás, lendülés, ugrás közben milyen óriási fejlődés megy végbe, ami nemcsak a gyermek fizikai erejének javulásában, koordinációjának ügyesedésében, hanem a központi idegrendszer érésében is tapasztalható. 

Mászókázás közben javul az egyensúly, finomodik a szem-kéz és a szem-láb koordináció, fokozatosan kialakul az egészséges testkép a gyerekben. Miközben függeszkedik a mászóka fokán, a vállöv is erősödik, amivel a finommotorika, a grafomotorikai képességek is fejlődnek.

A játszótéri játékok használata a két agyfélteke közötti kapcsolatot is javítja, ezáltal könnyebben működik majd a tanulási-megismerési mechanizmus. A hintázás az egyensúlyérzék és a koordináció fejlődése mellett az agykérget is stimulálja, ami a koncentráció fejlődéséért is felelős. Érdemes tehát minél többet játszótérre vinni gyermekeinket, akár itt a Hegyvidéken, akár kicsit távolabb.
 
Margaréta játszótér 

Itt van például a Margaréta játszótér, a Hegyvidék egyik legkedveltebb játszótere, amely a Kiss János altábornagy utca és a Margaréta utca között található. Itt még télen is állandó a gyerekzsivaj, napsütéses napokon pedig gyakorlatilag teljesen tele van.

Nem véletlenül, hiszen aki egyszer eljön ide, egyből beleszeret. Zöld gumiburkolatát a nevéhez híven festett margaréták díszítik, a tematika pedig ehhez illeszkedik: találunk hatalmas traktort formázó famászókát csúszdával, meglovagolható birkát és kecskét az ólban, fapadot asztalkával a többszintes, függőhíddal és két csúszdával felszerelt mászóvár aljában. Utóbbi kimondottan magas, az ügyesebb óvodások mellett még az iskolásoknak is kínál bőven elegendő izgalmat az építmény meghódítása.

A kötelező hinták mellett forgótárcsa és rugós margaréták is találhatók, a játszótér legédesebb elemei pedig a megmászható méretű, fából készült alakzatok: gomba, csiga, katicabogár és szarvasbogár. A hatalmas homokozóban valódi építőmestereknek érezhetik magukat a gyerekek, a közepén ugyanis faállványon vödrökben lehet felcsörlőzni a homokot a nagy munkához.

A játszótér kimondottan tágas, a tervezők pedig előrelátóan strukturálták a teret: legnagyobb részt puha gumival és műfűvel burkolt a helyenként dimbes-dombos talaj. A Margaréta játszótér okos megoldásaiért szerethető igazán: még esős időszak után sem kell térdig járni a felázott földben a burkolatnak köszönhetően, a kerítéskapu pedig ujjbecsípésbiztos.

A játszótéren találunk pelenkázóval ellátott és mozgáskorlátozottak számára is alkalmas mosdót, és az ivóvízpótlás is megoldható a kültéri csapoknál. A játszótér területén kisebb sportpálya várja a focizni vágyó gyerekeket, és a pingpongasztalnál is sportolhatunk. Ha pedig elfáradtunk a nagy játékban, betérhetünk a Manubaba üzletébe, ami közvetlenül a játszótér szomszédságában van, és ahol rengeteg hasznos holmit találhatunk gyermekeink számára.

Cerka-firka játszótér

Ha egy kis kirándulással is összekötnénk a játékot, látogassunk el a Gellért-hegyen lévő Cerka-firka játszótérre, a XI. kerületi Verejték utcába. Így a város tetején, a zaj- és szmogszint felett, csodaszép zöld környezetben, friss levegőn tölthetjük az időt. A környék kedvelt futó- és kutyasétáltató útvonal, úgyhogy a zöldövezeti elhelyezkedése ellenére sem kihalt. 

A Cerka-firka játszótéren lényegében egy óriási tolltartó közepébe csöppenünk, a hatalmas, színes ceruzák egy része a tartójából kandikál ki, míg mások gondosan megtervezett összevisszaságban szóródtak ki a földre. A ceruzahalom nem mindennapi – és valódi kihívást jelentő – mászókaként funkcionál, amely méretei miatt leginkább a kisiskolás korosztály szuper szórakozása lehet. 

Belefért a koncepcióba egy másik, színben harmonizáló, zsinórlétrával és csúszdával kiegészített és a kisebbek által is bátran igénybe vehető mászóka is, ha a 2–5 éves korosztály tagjai úgy találnák, hogy a ceruzák meghódításához még nőniük kell egy kicsit. Valamivel odébb több korosztály igényeire szabott hinták is vannak, a pelenkás változatot némi szülői segítséggel a legkisebbek is ki tudják használni. Jól mutat az óriási, egyszerre több gyerekkel használható mókuskerék, amit a szülők is kipróbálhatnak.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...