Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-12-02

Hogyan válasszunk karácsonyi ajándékot a gyerekeknek?

Hogyan válasszunk karácsonyi ajándékot a gyerekeknek?

Nincs annál örömtelibb, mint a karácsonyfa mellett kipirult gyermekarcokat látni, amint izgatottan bontogatják az ajándékokat. Minden szülő és nagyszülő álma ez a kép, de vajon hogyan tudunk a legjobban ajándékot választani?


Az ajándékozás szép és izgalmas, de főleg karácsony táján nyomasztóvá tud válni. A karácsony a vágyak teljesítéséről is szól a kisgyerekek életében, ezt az élményt ne vegyük el tőlük, de itt is igaz a mondás, hogy a kevesebb több.
 
Kevesebb játék, nagyobb kreativitás

Ezt a nemcsak a józan ész diktálja, hanem egy cikk is, amelyet a Psychology Today című szaklapban publikáltak 2019 decemberében. Dr. Vanessa LoBue pszichológusprofesszor azt javasolja, hogy okosan válasszuk ki a gyerekeknek az ajándékokat, nem szabad halmozni a sok játékot. Arra a tanulmányra alapozza ezt a tanácsot a szakember, amelyben azt írják, hogy a kevesebb játék serkenti a gyerek kreativitását. 

A cikk alapját képező kutatásban gyerekeket vizsgáltak, akiket négy különböző szobában eltérő mennyiségű játékkal láttak el. Azok, akiknél kevesebb játék volt, sokkal kreatívabban használták azt a néhány darabot, mint a többiek, akiknek több választási lehetőségük volt. Azt is megfigyelték, hogy a régimódi játékokkal többet tanultak a gyerekek, mint az újfajta, zenélő csodákkal. Ez is fontos szempont, hiszen sokan szeretnénk olyan ajándékot adni a lurkóknak, amelyek hasznosak számukra és fejlesztik is különböző képességeiket.

Ha nagyon tanácstalanok vagyunk, látogassunk el a Hegyvidéken található Manubaba üzletébe, ahol szakértő tanácsokat kaphatunk, ha elakadtunk az ajándékválasztásnál. A Manubaba webshopjában pedig a szokott választékon kívül kifejezetten karácsonyi ajánlatok, illetve ajándékcsomagok is várják a keresgélőket.
 
Ajándékötletek életkor szerint

Csecsemőknek 6 hónapos korig

Egy csecsemő még nem sok mindennel tud játszani, ezért jól végig kell gondolni, ha valami hasznosat szeretnénk neki adni. A kisbabák leginkább egy olyan játéknak örülnek, amelyhez alvás előtt hozzábújhatnak. A megfelelő bébijáték kiválasztásánál tartsuk szem előtt a babák látását, amely ebben az életszakaszban még mindig fejlődés alatt áll. A neutrális színekben, például fehérben, szürkében vagy bézsben készült plüssjáték vagy szundikendő a tökéletes választás számukra. A legkisebb gyerekeknek alkalmasak a különböző zenélő játékok is, így például a kiságyforgó, amely kellemes dallamokkal ringatja őket álomba.
 
Babáknak 1 éves korig

Ebben az időszakban a gyerekek fejlődése hatalmas léptekkel halad előre: megtanulnak forogni, ülni, próbálkoznak az első lépésekkel, és ilyenkor élik meg a fogzás időszakát. Ebben a korban elsősorban a hang- és fényeffekteket produkáló játékok a megfelelők. Jól jönnek a különböző csörgők és rágókák is, amelyek enyhítik a fogzást kísérő fájdalmat. Ilyenkor fokozatosan tökéletesedik a gyerekek finommotorikája, ennek fejlesztéséhez egyszerű építőjátékokat, formaválogató és tapintási érzékenységet finomító játékokat használhat.
 
Kisgyerekeknek 1–3 éves kor között

Egy egyéves gyerek elkezdi felfedezni az őt körülvevő világot, a saját testét, így minden érdekli, ami színes, zajos és amit mozgásra tud bírni. Különleges formaberakók, színpárosítók, zenedobozok a kedvenc játékok ebben a korban. Aztán ahogy cseperednek, bővülnek a lehetőségek. A kislányok a babázás örömeit tapasztalják meg, a kisfiúk a játékautók rajongóivá válnak.

Persze a kinti játékokról sem szabad megfeledkezni, a csúszdák, hinták és játszóházak segítségével tökéletes játszóteret alakíthatunk ki a kertben. Harmadik évük körül felfedezik a szerepjátékok világát is.

A felnőttek szerepét felöltve sok új dolgot tanulhatnak, miközben a kedvenc mesehőseiktől sem kell megválniuk, ezért ideális ajándéknak minősülnek számukra a mesemotívumos, oktató jellegű játékok.
 
 
Óvodásoknak 3–6 éves kor között

Nekik olyan játékokra van szükségük, amelyek segítik a kognitív és kommunikációs készségeik fejlesztését. Mivel már képesek kortársaikkal közösen játszani, színre léphetnek az építő-, a fantázia-, valamint kreativitást fejlesztő játékok. A gyerekszobából persze nem hiányozhatnak a készségfejlesztő játékok, kifestők, rajztáblák sem. Ezek mind hasznosak lehetnek a hamarosan iskolába menő gyerekek számára.

Ez az időszak ad lehetőséget az első társasjátékok kipróbálásához, ahol a szabályok betartásán van a hangsúly. A rendszeres mozgásnak és testedzésnek természetesen továbbra is fontos a szerepe az egészséges fejlődésben, tehát egy tricikli vagy kismotor is remek ötlet a karácsonyfa alá.
 
Kisiskolásoknak 7–10 éves kor között

Ebben a korban szeretik a rejtvényeket, ezért egy puzzle, egy egyszerűbb társasjáték vagy fejtörő kedves meglepetés lehet számukra. Ez az időszak ideális az első könyv ajándékozására. Az iskolások fokozatosan megismerkednek az idegen nyelvekkel is, ezért hasznos ajándék számukra a különböző idegen nyelvű játékok. Az év közben végzett sok tanulást sportolással kell kompenzálni, így egy minőségi kerékpár, roller, görkorcsolya vagy trambulin is megörvendezteti őket.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...