Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-12-09

A romantika vándorai – Balog Alexandra és Vecsei H. Miklós verses-zenés estje

A romantika vándorai – Balog Alexandra és Vecsei H. Miklós verses-zenés estje

Az advent végén két művész lép fel a MOM Kulturális Központban. Egy színész és egy zongoraművész mutatja meg nekünk, milyen volt a romantika korszaka, mit tanulhatunk az akkori emberektől. Közben felcsendülnek Liszt Ferenc, Schubert és Chopin legszebb dallamai, ráadásul hazai, német és brit költők romantikus versei közül is válogathatunk.


A tizennyolcadik század vége felé megváltoztak az európai hétköznapok. Új eszmék terjedtek el földrészünkön, és több tehetséges fiatal fordított hátat az addigi világrendnek. Ezek a gondolkodók a természetben kerestek menedéket. Magányos vándorként próbálták meg felfedezni a lényeges emberi értékeket. 

Lángolt bennük a szabadság vágya, és fontosnak tartották, hogy megmutathassák valódi arcukat a nagyvilágnak. Voltak, akik a középkor felé fordultak. Ekkor kezdődött a gótika iránti rajongás.
Mások a jelenben, a népköltészetben és a folklórban fedezték fel azt a kincset, amit érdemes megőrizni. Ezek a vándorok eljutottak a távoli falvakba, hegyvidékekre, például a Fekete-erdőbe és összegyűjtötték az ősi népmeséket és legendákat. Munkásságuknak köszönhetően megújult az egyes nemzetek irodalma, és a könyvek új otthonra találtak olyanok szobáiban is, akiktől korábban távol állt az olvasás. 
 
Lenyűgöző névsor

A korszakban rengeteg regény született, népszerűvé vált a bűnügyi irodalom, felbukkantak a mai detektívregények előfutárjai. Az irányzat legjelentősebb képviselői között Hölderlint, Hoffmannt, Goethét, a Grimm testvéreket, Blake-et, Walter Scottot, Lord Byront és Mary Shelley-t tartják számon. A romantika meghódította Franciaországot, de eljutott Oroszországba is, szárnyakat adva Puskinnak és Lermontovnak. Nálunk Vörösmarty Mihálynak, Petőfi Sándornak, Jókai Mórnak és Arany Jánosnak voltak romantikus alkotásai. December 23-án a hozzájuk hasonló költők műveiből kaphatunk ízelítőt.
 
Érzékenyek és nyitottak

A rendezvény két házigazdája, Balog Alexandra és Vecsei H. Miklós mintha maga is a romantika lenyűgöző korszakának gyermeke lenne. Alexandra már fiatalon felfedezte, hogy mennyire elembertelenítő napjaink világa. Az élet látszólag felgyorsult, az embereket ráveszik arra, hogy egyre többre vágyjanak, és ezzel olyan késztetéseket ültetnek el a fejükbe, amelyek miatt elérhetetlenné válik számukra a boldogság. A hétköznapokból a muzsika jelentheti a kiutat. Az ifjú zongoraművésznő őszinte odaadással fordul a múlt, többek között a romantika zenéje felé. Úgy érzi, hogy ez az a muzsika, ami egészen közel áll hozzá.

Még tízéves sem volt, amikor zongorázni kezdett. Zenei képzése a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában kezdődött. Bár imádta a zongorát, csellózni is megtanult, majd elmélyítette zeneszerzési ismereteit. Tehetségére itthon és külföldön is felfigyeltek. 2014-ben a londoni Királyi Zeneakadémián tanulhatott. Érdekesnek találta, hogy mennyire más a brit felsőoktatás légköre. Kellemes tapasztalatokat szerzett, és elmerült a legnagyszerűbb művészek közelében tapasztalható légkörben.

Megalapította a Bozsoki Zenei Fesztivált. Ezen rendszeresen fellépnek a nagyvilág ünnepelt művészei. Bekapcsolódott a Nemzeti Tehetség Programba is. Nem csupán itthon állt a közönség elé, hanem Berlinben, Londonban és Moszkvában is. Grazban pedig megnyerte a Bartók Béla Nemzetközi Zongoraversenyt.
 
Költő, író és színész

Vecsei H. Miklós Junior Prima díjas színészt és költőt sokan csak a becenevén, Hasiként ismerik. A nevében erre utal középen a H betű. Mindig is közel álltak hozzá az izgalmas témák és a spirituális érzékenység, a válaszok keresése. Írói pályafutásának beindulásában szerepet játszott Kozma Imre irgalmas rendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat megalapítója. Vecsei H. Miklós tizenhárom éves korában a hittanórák hatására kezdett el írni.

Alig tizennyolc éves volt, amikor megjelent az első kötete. Nem csupán a költészet érdekelte. Már középiskolás korában is szívesen szerepelt színdarabokban. A következő fontos útmutatást Vidnyánszky Attilától kapta. Az ő egyik rendezését látva döntötte el, hogy a színházzal kíván foglalkozni. 2015-ben lett a Vígszínház tagja. Példaképei között ott találjuk a Kossuth-díjas Páger Antalt, aki nagyszerűt alakított A Pál utcai fiúkban, A vágy villamosában, a Rómeó és Júliában, a Liliomfiban, Hamletban, valamint A Mester és Margaritában.

Miklóshoz is közel áll a romantikus ember világszemlélete, érzékenysége, az új dolgok iránti nyitottsága. Előadásában hitelesen csendülnek fel Lord Byron és Goethe költeményei.
 
Jegyinformációk:

Jegyek kaphatók a momkult.jegy.hu oldalon, az Interticket hálózatában, valamint a MOMkult jegypénztárában.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...