Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-12-15

A művészet ezer arca – a Folyamat Társaság jubileumi kiállítása

A művészet ezer arca – a Folyamat Társaság jubileumi kiállítása

Budapesten 1991 decemberében egy különleges kiállítást tartottak. Jó néhány fiatal művész műveit lehetett megtekinteni a Szabadsajtó úton. Az akkori csapat töretlen lelkesedéssel alkot még ma is. Közösségük, a Folyamat Társaság harmincéves fennállását bemutató összeállítást január 22-ig a Hegyvidék Galériában tekinthetjük meg.


Januárban is érdemes lesz bemenni a Királyhágó tér 10. alatt működő hegyvidéki kiállítóterembe. Odabent zavarba ejtő sokszínűség fogad minket. Láthatjuk itt szobrászok, festők, grafikusok, építészek, iparművészek, kárpitművészek, tervezőgrafikusok, fotóművészek műveit. Egy olyan közösség ereje tombolt bennük, amelynek tagjait nem külsődleges jegyek fűzik össze, de nem is az, hogy ugyanazon a művészeti ágon tevékenykednek.

Az előbb felsoroltakon kívül a Folyamat Társaság tagjai között találunk operatőröket, írókat és díszlettervezőket is. Amikor 1991-ben a szolnoki Képzőművészeti Triennálét megnyerő Simsay Ildikó felvetette, hogy létre kellene hozni egy új művészeti egyesületet, sokan azt gondolták, hogy a baráti társaságok laza hálózatára alapuló Folyamat Társaság egyetlen nemzedéket fog egységbe forrasztani, és magát az idősebbekkel szembefordulva definiálja majd. Ez nem így történt.

A „folyamatosok” ugyanis széles látókörű művészek: nem tulajdonítanak túlzott jelentőséget az egy adott generációt összefűző jellegzetességeknek. A tagokban az a közös, hogy a maguk területén – és ezek felölelik a kulturális-művészeti tevékenységek széles palettáját – kiemelkedőt alkossanak. Létezésük alapkövének a művészeti interdiszciplinaritás szolgál.
 
A sokszínűség egysége

Mivel a tavaly harmincadik születésnapját ünneplő társaság a legkülönfélébb hátterű művészekből áll, ezért a világnézetük, az élethez való hozzáállásuk is eltérő. Kiállításaik azonban épp ezt a sokrétű, összetett világot ragadják meg. A művészek célja, hogy a legkülönfélébb műfajú alkotásokat hozzák közelebb a közönséghez.

Egy erőteljes fa nőtt ki abból a magból, amit Simsay Ildikó a Magyar Iparművészeti Főiskola egykori hallgatója elvetett. Amikor 1991-ben megnyitották első kiállításukat, a Barlangkultúrát, a legtöbbjük fiatal, a pályafutása kezdetén álló tehetség volt. Harminc év alatt tökélyre fejlesztették a művészetüket, amit a szakma elismerésekkel és díjakkal honorált.

A Folyamat Társaság tekintélyét öregbíti, hogy ma már oly sok Munkácsy Mihály-, Ybl-, Podmaniczky-, Ferenczy Noémi-díjas művész van a soraikban. Évente többnyire két kiállítást rendeznek, évtizedek óta.

Persze sokan ma is meghatódottsággal gondolnak vissza a rendszerváltást követő évekre. Felpezsdült a magyar szellemi élet, és az akkori lelkesedés lendülete, fiatalos vakmerősége mind a mai napig erőt ad az immár befutott és elismert alkotók közösségének.

Januárban Bakos Ildikó, Balogh Géza, Bodor Anikó, Budahelyi Tibor, Eleőd Ákos, Harsay Ilona, Hauser Beáta, Illényi Tamara, Kuctha Klára, Lévay Jenő, Luzsica Árpád, M. Novák András, Nádorfi Lajos, Neumann Ildikó, Nyerges Éva, Oláh Máté, Olajos György, Székhelyi Edith, Szily Géza, Szurcsik József, Tahin Gyula, Ványai Magdolna, Zsemlye Ildikó, Simsay Ildikó munkáiban gyönyörködhetük.
 
Valós válaszokat adnak

Legújabb kiállításukat itt, a Hegyvidéken Gaál József Munkácsy Mihály-díjas festő, grafikus, szobrász, egyetemi docens nyitotta meg. A salgótarjáni és a makói művésztelep egykori résztvevője fontosnak tartja, hogy a művészek ne álproblémákra próbáljanak hamis válaszokat adni, hanem azokra a valós és nagy emberi kihívásokra keressenek megoldást, amelyek évezredek óta velünk élnek.

A jubileumi kiállítás nem kisebb feladatra vállalkozott, minthogy a művészcsoport három évtizedes munkásságából az ilyen jelentős kérdéseket felvállaló műveket tárjon a közönség elé. Nem számítanak az eltérő műfajok, technikai médiumok, stiláris tendenciák, de még a művészeti ágak sem. A lényeg a befogadás szolgálata. Az, hogy a közös vagy legalábbis párhuzamos alkotási folyamatok végeredménye megszólítsa mindazokat, akik januárban ellátogatnak a Királyhágó térre.

Jegyinformáció

A kiállítás megtekintése regisztrációs jegy (200 Ft) megvásárlásával lehetséges 2022. január 22-ig, keddtől péntekig 10.00–18.00, szombaton 10.00–14.00 között.

Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...