Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-01-06

Húsvétig a lejtőkön – Sítáborok kicsiknek és nagyoknak

Húsvétig a lejtőkön – Sítáborok kicsiknek és nagyoknak

Aki a nagyvárosok teleihez, a mindent beborító szürkeséghez és a gyorsan latyakká olvadó hóeséshez szokott, annak felüdülést jelent az első, hófedte hegyek között megélt síszezon. 


Nekünk, a kerületben lakóknak szerencsénk van a Normafával, ott kaphatunk egy kicsit az igazi, szépséges télből. Ám a valódi síterepeken a porcukros ragyogású csúcsok, a kék égbe magasodó fenyőfák és a szikrázó napsütés eufóriával tölt el mindenkit, aki sílécet csatol a lábára és lecsúszik a lankákon. Egy végigsíelt nap után már csak bónusz, hogy kellemeset szaunázunk este, és jóízű fogások várnak ránk a szállásunkon. A téli sportok szépsége többek között abban rejlik, hogy bármikor elkezdhetők, kisgyermekkortól idős korig.
 
Tanácsok kezdő sízőknek

A sízés állóképességet igénylő sport. Láberősítő gyakorlatokkal, rendszeres mozgással készüljünk fel a síelésre, ne az irodából induljunk a sípályára! Előedzésnek kiválóan megteszi a futás, a kerékpározás, az úszás, a természetjárás vagy bármilyen állóképességet adó sport. Igyekezzünk rendszeresíteni az életünkben valamilyen mozgást a betervezett síelést megelőző hónapokban. 

A jó felszerelés az életünket is megmentheti, ne vegyük félvállról a beszerzését. Vízálló síruházat, réteges aláöltözet, a testsúlyunkhoz beállított kötés, rendesen szervizelt síléc, síbotok, síkesztyű, sisak, síszemüveg, kényelmes síbakancs. Minden megvan? Csak ezután indulhatunk a pályára. 

Az alpesi síelés nem más, mint a hegyről való lesiklás, mégis érdemes egy viszonylag vízszintes, sík területen elkezdeni a síléccel való ismerkedést. Ez lehet füvön vagy szőnyegen is, ha még nincs hó. Ezt hívjuk léchez szoktatásnak. Meg kell szoknunk, hogy egy hatalmasnak tűnő deszka van a lábunkra erősítve, és azzal együtt kell mozognunk. 

Egyszerű gyakorlatokkal kezdjük a hozzászokást: előre-hátra lépkedés, lécemelgetés, körbeforgás apró lépésenként. Ha már úgy érezzük, hogy megvan az összhang, jöhet az első enyhe lejtő, a síelők nyelvén libalegelő. 

Az alaptartás megtanulása és a bemelegítő egyenes siklások után jöhetnek az első gyakorlatok a kanyarodásra. Ha síoktatóval tanulunk, akkor ő végigvezet majd a folyamaton. Akár mi határoztuk el, hogy az idén megtanulunk síelni, akár a gyerekeinket szeretnénk beíratni egy sísuliba, mindenképpen jó helyen leszünk az Alpesi Club sítáboraiban! Folyamatosan szervezett, felkészült oktatókkal, remek és változatos programokkal várnak minden korosztályt, egészen húsvétig:
 
Január 11–16. Ovis tábor
Január 25–29. Ferences tábor
Január 29.–február 5. Snowspace tábor
Február 6–12. Farsangi tábor
Február 11–16. Nagy tábor
Február 16–21. Salomon tábor
Február 17–21. Sulis tábor
Február 19–26. Belga tábor
Március 2–6. Napsütés tábor
Március 11–15. Nemzeti tábor
Április14–18. Húsvéti tábor

Gyakoroljunk sokat! Csak az a gyakorlás fejleszti a mozgást, amit a saját lábunkon, a saját önkontrollunkkal, a saját technikánkat bevetve tudunk megvalósítani.

A felvonók használatát is lényeges megtanulni. Ha van rá lehetőségünk, akkor egy tányéros lift legyen az első, amit megtanulunk használni. A felvonókezelőnek jelezzük, hogy kezdők vagyunk, segít elkapni és beakasztani a tányért. Ne izguljunk, ha párhuzamosan tartjuk a léceket és nem ülünk a tányérra, csak lazán engedjük magunkat felfelé húzatni, menni fog. Kiszállásnál figyeljük az előttünk menőket, hogyan engedik el a tányért kiszálláskor, és utánozzuk le a mozgást. Utána jöhet a többi típusú lift (csákányos, ülős), mindegyiknél nagyon figyeljünk oda a be- és kiszállásnál, sítársaink vagy oktatónk segítenek ebben. 

Kezdőként lehetőleg csak kék jelzésű, azaz enyhe lejtésű pályákon síeljünk! Csupán akkor merészkedjünk a következő fokozatú, azaz piros pályára, ha már képesek vagyunk magabiztosan kanyarodni és megállni. Alapszabály, hogy mindig tudjuk kontrollálni a sebességünket.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...