Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-03-24

Tavaszi Időspiknik programsorozat a Hegyvidéken

Tavaszi Időspiknik programsorozat a Hegyvidéken

Az utóbbi években még jobban felértékelődött a zöld környezet, hiszen a járványhelyzet miatt szükséges szigorítások elől a természetben találtunk némi enyhülést, ráadásul a szabadban való mozgás az egészségünknek is jót tesz. 


A bezártság és az elszigetelődés nemcsak a járványhelyzetben, hanem az azt megelőző időszakban is érintette a lakosság idősebb tagjait, köztük sok, a Hegyvidéken élő szépkorú embert. Az önkormányzat számos intézménye nyújt kulturális, egészségmegőrző és közösségépítő programokat az időseknek, és most egy új,  a Zöld Környezet és Egészség projekt keretein belül megvalósítandó rendszeres program is, amely az Időspiknik elnevezést kapta, ezt a célt szolgálja.

Zöld Környezet és Egészség

Az URBACT Zöld környezet & Egészség nemzetközi hálózata azért jött létre, hogy a városi élet okozta egészségügyi problémákat vizsgálja meg abból a szempontból, hogy a tudatos zöldfelület-tervezés hogyan csökkenthetné a különféle egészségügyi rizikófaktorokat, és hogyan segíthetne a városlakók egészségesebb élvitelében. A 2019-ben induló projekt úttörő módon a „zöld” várostervezést az egészségüggyel kapcsolja össze.

A Hegyvidéki Önkormányzat által vezetett nemzetközi partnerségben kilenc európai város osztja meg tapasztalatait egymással: Breda (Hollandia), Espoo (Finnország), Limerick (Írország), Messina (Olaszország), Poznań (Lengyelország), Santa Pola (Spanyolország), Suceava (Románia) és Tartu (Észtország). A program célja a lakosok, egészségügyi intézmények, civil szervezetek, egyetemek, vállalkozások és minden érdeklődő érintett fél bevonásával helyi akciótervek készítése annak érdekében, hogy tudatosabb környezettervezéssel egészségesebben élhessünk városainkban.

Városi előnyök és hátrányok

Felmérések szerint 2018-ban már az emberek 55 százaléka városokban lakott, amely településforma megpróbálja a lehető legjobban kiszolgálni az ott élőket, azonban ezzel akaratlanul kedvezőtlenül befolyásolja egészségüket. Itt nemcsak a légszennyezettségről, a városi hőstresszről vagy a zajszennyezettségről van szó, hanem arról is, hogy a városi élet elkényelmesít, inaktívvá, ezáltal hosszú távon túlsúlyossá teszi lakóit, amely keringési problémákhoz és krónikus megbetegedésekhez vezet.

Mi itt, a Hegyvidéken szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a fővárosi átlaghoz képest sokkal több a zöldfelület, ami nagyobb felelősséggel is jár. Ahogy Hamza Zsófia projektkoordinátor is elmondta: „Az önkormányzat évek óta keményen dolgozik azon, hogy megvédje zöldfelületeit, illetve hogy javítsa a hegyvidéki polgárok életminőségét. Az eddig különálló két téma összekapcsolásával jóval hatékonyabban és más minőségben tudunk eredményeket elérni mindkét területen egyszerre.”

Időspiknik a szépkorúaknak

A Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodája a Zöld Környezet és Egészség projekt keretében 2021 őszén több alkalommal szervezett programot a MOM Kulturális Központ kertjében szépkorú lakosoknak, Időspiknik elnevezéssel. A kezdeményezés célja az volt, hogy egészséges, zöld környezetben biztosítsanak programokat idősek számára a szabad levegőn, a természet közelségében. A zöld környezet jótékony, stresszoldó hatása a vírushelyzet okozta lezárások után különösen fontos szerepet játszott.

A különböző alkalmak témaválasztásánál elsődleges szempont volt a mentálhigiénés egészségmegőrzés, a magány oldása. A programok közt szerepelt egy beszélgetős alkalom, amit a Szent János Kórház Egészségfejlesztési Irodájának pszichológusai vezettek, és ahol a gyász feldolgozása került a középpontba. A különleges foglalkozáson a résztvevők megismerkedhettek egy terápiás kutyával, és megtapasztalhatták az általa nyújtott jótékony testi-lelki hatásokat. A táncos-énekes alkalmon közös énektanulás, körtánc segítette az egymáshoz kapcsolódást, a gyógytorna-foglalkozás pedig a biztonságos otthoni mozgást tette a fókuszba.

A résztvevőktől kapott kedvező visszajelzések alapján tavasszal újabb programsorozat indul, amelynek keretében tajcsi- és petanque-foglalkozás, gyógynövényekkel ismerkedő alkalom, szabadtéri rajzolás és táncos-énekes összejövetel is lesz. 

Az Időspiknik tavaszi következő időpontjai:

április 6., 13., 20., 27.

május 4., 11., 18., 25. 

A szervezésben és a megvalósításban együttműködik a Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodája és Népjóléti Irodája, a Hegyvidéki Kulturális Szalon, valamint a MOM Kulturális Központ. Bővebb információért keressék Kocsis Juditot a Népjóléti Iroda elérhetőségein.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...