Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-04-21

Jubileumi évad a Városmajori Szabadtéri Színpadon

Jubileumi évad a Városmajori Szabadtéri Színpadon

Szinte hihetetlen, de már 100 éve, hogy a Városmajor a városi park funkció mellett valamilyen formában teret ad a kultúrának. A terület mai elrendezésének kialakítása 1920-ban kezdődött, és 1922. július 30-án megnyitotta kapuit a mai Városmajori Szabadtéri Színpad elődjének számító, Révész Artúr, az első magyarországi kertmozi alapítójának tervei szerint készült szabadtéri mozi.


A második világháborút követően ez a létesítmény kezdett el színházként funkcionálni, és azóta is a főváros egyik kedvelt kulturális helyszíneként működik. A centenárium tiszteletére a Városmajori Szabadtéri Színpad a teljes 2022-es évadot az évfordulónak szenteli.
 
Évadnyitó majori történetek

A különleges évforduló jó alkalmat kínál az évad fő attrakciójának számító saját produkció bemutatására, amelynek megírására az intézmény Nyáry Krisztián írót, irodalomtörténészt kérte fel, aki a Városmajorban élt és alkotott Mészöly Miklós-Polcz Alaine házaspár, valamint Szabó Lőrinc és Kosztolányi majori történeteiből kiindulva írt egy darabot.

Az 1995-ben a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem magyar nyelv és irodalom–művészettudomány szakán végzett szerző 2012-ben, akkor még rendhagyónak számító módon tért részben vissza eredeti szakmájához. Nyáry Krisztián a Facebookon kezdte el publikálni magyar írók és költők szerelmi életéről szóló írásait, amelyek a tartalom és a közvetítő csatorna sikeres megválasztásának hála, rövid idő alatt nagy népszerűségre tettek szert.

A visszatérés óta több könyve is megjelent (Így szerettek ők: magyar irodalmi szerelmeskönyv, Így szerettek ők 2.: újabb irodalmi szerelmeskönyv, Igazi hősök – 33 magyar, Merész magyarok – 30 emberi történet), és 2016-ban, a Városmajori Szabadtéri Színpadon mutatták be az Így szerettek ők című összeállítást, amelynek társszerzője és közreműködője a Kaláka együttes volt. A Szabad Tér Színház produkcióját Kőváry Katalin rendezte, a szereplő Nagy-Kálózy Eszter, Gryllus Dorka, Rudolf Péter és Simon Kornél volt.

„A Te sztorid”
 
Az intézmény elmúlt évszázadának felelevenítéséhez és méltó megünnepléséhez a nézők és a környéken lakók segítségét is kérik.„Akinek van személyes története, szájról szájra terjedő családi legendája, ereklyéje, fényképe vagy bármilyen tárgya, amely a Városmajori Szabadtéri Színpad történetéhez is kapcsolódik, és amelyet kiállíthatunk, megoszthatunk és közszemlére tehetünk, kérjük, ne rejtse el fotóalbumjában vagy polcain.

Ossza meg velünk az emlékeit, és küldje el azokat a varosmajoriszinpad100@szabadter.hu e-mail-címre április végéig. (A fotókért, tárgyakért természetesen előzetes egyeztetést követően személyesen is elmegyünk – átvételi elismervény és rendkívüli figyelem mellett, vigyázva az értékre –, átvesszük és kezeljük a következő évadunk során. Terveink szerint a képekből és tárgyakból kiállítást rendezünk nézőink számára.)” – áll a centenáriumi aloldalon.

VM 100

Az évforduló a színház arculatán is visszaköszön a VM 100 saját logójában, ezenkívül az érdeklődők a Budastep csapatával együttműködésben szervezett Városmajori sétákon is részt vehetnek, amelyek során a Városmajor és a színház történetének megismerése mellett beleshetnek olyan, a nagyközönség elől elzárt terekbe, amelyekben a régi, analóg vetítőgépek állnak, vagy bepillanthatnak egy előadás próbafolyamatába.

A centenáriumi évad előadásairól részben a Hegyvidék kártya Facebook-oldalán számolunk majd be, illetve a Városmajori Szabadtéri Színpad közöl folyamatosan frissülő információkat saját honlapján.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...